Dünya genelinde 80’in üzerinde ülkeye ihracat yapan, Türkiye’nin 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan MDF, MDF-LAM, panel, profil ve parke üreticisi AGT’nin Genel Müdürü Didar Sevdil Yıldırım, “Ülkemizde üretilen 6 milyon metreküp MDF’nin yüzde 10’unu AGT üretiyor. Yıllık 500 bin metreküp MDF ve 33 milyon metrekare laminat parke üretim kapasitesine sahibiz. İkinci MDF hattı ve Biyokütle Enerji Santrali yatırımlarımızın da devreye alınmasıyla, üretim kapasitelerimizi iki katına çıkaracağız” dedi.

Antalya’da 1983 yılında kurulan ve Endüstri 4.0.’a uygun üretim tesislerinde MDF, MDF-LAM, panel, profil ve parke üretimi gerçekleştiren AGT, bugün 5 kıtada 1000’den fazla satış noktasına sahip. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu içerisinde bulunan marka, Türkiye’de üretilen 6 milyon metreküp MDF’nin yaklaşık yüzde 10’unu tek başına üretiyor. ContiRoll Generation8 teknolojisi ile Avrupa’nın en modern ve inovatif üretim tesisi olma iddiasındaki kompekslerinde yıllık 500 bin metreküp MDF ve 33 milyon metrekare laminat parke üretim kapasitesi bulunan AGT, İkinci MDF hattı ve Biyokütle Enerji Santrali yatırımlarının da devreye alınmasıyla üretim kapasitesini 2 katına çıkaracak olan kurum, yeni ekonomik programa istinaden yılın ikinci yarısı için gerçekleşecek olan büyüme oranına da katkı sağlamayı hedefliyor.

AGT Genel Müdürü Didar Sevdil Yıldırım ile AGT’nin dünden bugüne faaliyetlerini, hedeflerini, iç pazarı ve tüketici trendlerini konuştuk…

AGT’nin kuruluş hikâyesini ve felsefesini öğrenebilir miyiz?

1984 yılında, gelişen teknolojiyle ahşabın kişiye ve kurumlara özel işlenip geliştirilebileceği hayaliyle, Antalya’da kurulduk. Türkiye’nin ilk ahşap bazlı panel üreticisi olan firmamız, kurulduğu günden bugüne aldığı yatırım kararları ile hem marka değerini, hem de cirosunu hedeflediği ölçülerde arttırmayı başardı. Endüstri 4.0.’a uygun modern üretim tesislerimizde MDF, MDF-LAM, panel, profil ve parke üretimi gerçekleştiriyoruz. İnşaat, mobilya ve dekorasyon sektörleri için ürettiğimiz kaliteli, sağlıklı ve estetik ürünlerle ülke ekonomisi için katma değer sağlıyoruz. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alıyoruz. Bugün, Türkiye genelinde yaygın bayi ağımızın yanı sıra, 5 kıtada 1000’den fazla satış noktamız bulunuyor. 

Şu anda profil, panel, parke ve MDF üretim tesisiniz bulunuyor. Yıllık üretim kapasiteniz ne kadar? En yoğun üretim yaptığınız ürün grubu hangisi?

Ülkemizde üretilen 6 milyon metreküp MDF’nin bugün yaklaşık yüzde 10’unu AGT üretiyor. ContiRoll Generation8 teknolojisi ile Avrupa’nın en modern ve inovatif üretim tesisi olma iddiasındaki kompleksimiz, yıllık 500 bin metreküp MDF ve 33 milyon metrekare laminat parke üretim kapasitesine sahip. İkinci MDF hattı ve Biyokütle Enerji Santrali yatırımlarımızın da devreye alınmasıyla, üretim kapasitelerimizi iki katına çıkaracak, yeni ekonomik programa istinaden yılın ikinci yarısı için gerçekleşecek olan büyüme oranına önemli ölçüde katkı sağlayacağız.

2019 ihracat pazar payı hedefi yüzde 30’u aşmak

2018 kâr ve ciro bilgilerini ve 2019 sonu hedeflerini paylaşabilir misiniz?

2017’yi hedeflediğimiz 900 milyon TL ciroda ve yüzde 30’luk bir büyümeyle kapatmayı başardık. Aynı şekilde 2018’de de büyüme oranımızı koruyarak ciromuzu 1 milyar 150 milyon TL’ye çıkardık. Çok yakında devreye alacağımız İkinci MDF tesisimiz ile istihdam, üretim kapasitesi ve ciroda sürdürülebilir büyüme hedefliyoruz. Senenin son günlerinde ürün gamımıza ilave edeceğimiz yeni ürün ve dekorlarla marka algımızı güçlendirmeyi, bu yılı artacak ihracat pazar payımızla yüzde 30’un üzerinde bir büyüme ile tamamlamayı hedefliyoruz.

Üretim alanınız toplamda kaç metrekare? Kaç çalışanı istihdam ediyorsunuz?

Üretim alanımız toplamda 400 bin metrekare. AGT olarak yeni yatırım sürecinde olduğumuzdan, bu zaman diliminde istihdamını ve üretim alanını arttıran sektörümüzün nadir firmalarından olmayı başardık. 1000 kişinin üzerinde istihdama sahip markamız, yeni yatırımları İkinci MDF Hattı ve Biyokütle Enerji Santrali’nin tamamlanmasıyla doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 15 bin kişiye iş sağlamış olacak.

80’den fazla ülkeye ihracat yapıyorsunuz. İhracatta aslan payı hangi ülke ya da bölgelerin? Yüzde olarak belirtebilir misiniz? İlk 9 ayda ne kadar ihracat yaptınız? Geçen yılın aynı döneminde göre bir artış söz konusu mu? Yılsonu hedefiniz nedir?

Avustralya’dan Kanada’ya, Rusya’dan Güney Afrika’ya kadar 80’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl yüzde 45 büyüme ile kapattığımız ihracatımızı, mevcut üretim, satış ve pazarlama politikamızla 2019’da bu rakamın da üzerinde tamamlamayı planlıyoruz.

Parke ve plaka sektörü ilk 6 ayda yüzde 30 küçüldü

İç pazarda yaşanan daralmalar, sektörü ihracata her zamankinden daha çok yöneltti. Son dönemde ihracatınızın üretimdeki payı nedir? Bu konuda yeni bir hedefiniz var mı?

İçerisinde bulunduğumuz yıl, hizmetler ve turizm sektörünün tırmanışta olduğu, bu sektörlerin ekonomimize katkısının daha çok görüldüğü bir yıl oldu. İlk çeyrekte sanayi üretimi, geçen yıla göre yüzde 5,6 azaldı. Seçim süreçlerinden kaynaklı dalgalanmalar, inşaat sektörünü derinden etkiledi. Parke ve plaka sektörü de söz konusu gelişmelerden etkilenerek, ilk 6 ayda yüzde 30 küçüldü. Buna karşın, üretimimizi hız kesmeden sürdürüp ihracattaki pazar payımızı arttırarak büyüme hedeflerimizi sürdürdük. Geleceğe tutku ve yenilikle bakan marka olarak, bu koşullar altında da yatırımın gerekliliğine inanıp İkinci MDF Hattı ve Biyokütle Enerji Santrali yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik. İhracat-ciro oranında sektörümüzün öncüsü olmayı başardık.

Farklılaşma, yenilik her sektörde olduğu gibi bu sektörde de çok önemli bir faktör ve siz bunun önemini çok önce fark etmiş bir firmasınız. Bunun ne gibi avantajları oldu? Bu konuda sektöre tavsiyeleriniz olur mu?

Değerleriyle duygusal sermayesini büyüten, paydaşlarının mutluluk ve bağlılığını sağlayan, topluma ve çevreye duyarlı sektöre yön veren öncü marka olma misyonu ile başlıyor farklılaşmamız. Diğer yandan tasarım, insan odaklılık ve teknolojiye duyduğumuz tutku bizi marka olarak ayrıştırıyor. Kurulduğumuz günden bu yana Ar-Ge merkezimiz için cirodan toplamda yaklaşık 12 milyon TL’lik bir kaynak ayırdık. Bununla birlikte AGT, TÜSİAD Dijital Dönüşüm Hızlandırma Programı’nda yer alan 12 şirketten biri. Türkiye Endüstri 4.0 Platformu’nu partner şirket olarak destekleyerek uzun vadeli yatırım planlarımızı yeni gerçekleşecek sanayi devrimi ekseninde kurguluyoruz.  Kendi bünyemizde endüstri 4.0 alanında ciddi gelişmeler ve ilerlemeler kaydettik. MDF üretim hattımız ve diğer hatlarımızı yapay zeka yazılımları ile optimize ettik. Bu sürecin maliyet düşüşü ve karlılıkla birlikte markalaşma hedeflerimize de olumlu yönde katkısı oldu.

 ‘İhracatı teşvik edici faaliyetler hız kazanabilir’

Türkiye’de inşaat sektörünün hızlı yükselmesinin sektörünüze bugüne dek olumlu etkileri olduğu biliniyor. Son dönemde inşaat sektörünün bir düşüş eğilimine girdiği söyleniyor. Katılıyor musunuz? Bunun yurt içinde sektöre, ne kadar sürede, ne gibi etkileri olur?

Bu yıl, daha önce de söylediğim gibi, hizmetler ve turizm sektörünün tırmanışta olduğu bir yıldı. Öte yandan Yeni Ekonomik Program’a istinaden gerçekleşmesi öngörülen yılın ikinci yarısındaki büyüme; daralmayı yüzde 5 azaltarak yüzde 25’e gerileteceğini tahmin ediyoruz. İnşaat sektörünü hareketlendirmek için faiz indirimleri gerçekleştirilebildiği gibi ihracatı teşvik edici ekonomik faaliyetlere hız kazandırılabilir. Yılın kalan kısmı için Bakanlık kaynaklı alınan bu tarz kararlar olduğunu görüyor, memnuniyet duyuyoruz.

’KDV ve faiz indirimi gerçekleşebilir’

Sektörün size göre en önemli sorunları nelerdir? Çözüm önerileriniz nelerdir?

Sektör olarak dijitalleşmeyle birlikte yeni oyun planını, yeni iş modelini, yeni kârlılık modelini yaratmamız gerekiyor.  Parke ve levha sektöründeki ham madde fiyatlarında iyileştirmeler, ithalat ve ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerle vergi avantajlarına dayalı karşılıklı ticaret anlaşmaları yapılabilir. Yurt içi piyasayı hareketlendirmek adına sektör ürünlerine ait KDV indirimleri gerçekleştirilebilir. İnşaat sektörünü hareketlendirmek için faiz indirimleri gerçekleştirilebilir. Turquality projelerinin kapsamı genişletilebilir.

‘Türkiye’de parkede açık renk, globalde koyu renk ön planda’

Tecrübelerinizden yola çıkarak, bugün müşterilerin öncelikleri size göre neler? Öncelikler şehir şehir, bölge bölge ya da ülke ülke değişiyor mu?

Ulusal pazarda gerek mobilya, gerekse parkede açık renkler daha çok tercih ediliyor. Global pazardaysa durum tam tersi. Koyu renkler daha ön planda. Ahşap desenlerde Türkiye’de önceden budak, hare ve çatlaklar tercih edilmezken, şimdilerde Avrupa’da olduğu gibi bu tarz doku ve desenler rağbet görmekte. Orta doğu daha koyu renkleri tercih ederken, evlerinde çok geniş mutfaklara yer veriyorlar. Avrupa ve Kuzey Amerika daha trend ve güncel renk takibi yapıyor ve daha çok mat renkleri tercih ediyor. İç pazarda ise çok daha açık tonlar, özellikle beyaz tonları hem parke, hem mobilya grubunda tercih sebebi.

İş dünyasının tecrübeli ismi AGT’nin yeni genel müdürü

Ahşap panel sektörünün öncü markası AGT, Temmuz ayında 30 yıllık iş tecrübesine sahip Didar Sevdil Yıldırım’ı genel müdür olarak bünyesine kattı.

Yatırımlarına paralel olarak gelişen organizasyonel yapılanması kapsamında Genel Müdürlük görevine Didar Sevdil Yıldırım getirildi. Sevdil Yıldırım 2014-2017 yılları arasında aktif olarak AGT’de Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği Danışmanlığı görevinde bulunmuştu.

1988 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra Sermaye Piyasası Kurulu’nda uzman olarak çalışmaya başlayan Yıldırım, daha sonra çeşitli finans ve sanayi kuruluşlarında üst düzey yönetici olarak görev yaptı. ODTÜ’de Ekonomi ve London Business School’da finans alanlarında yüksek lisans yapan Yıldırım’ın çok sayıda yayınlanmış makalesinin yanı sıra   “Establishmentand Design of a Financial Futures-Options Market in Turkey 1997” ve “Risk Management Through Futures Markets in Agricultural Sectorand Evaluations for Turkey 1997” isimleriyle basılı iki kitabı bulunmakta. Yıldırım, evli ve iki çocuk annesi. Yıldırım bugüne dek Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yapı Kredi Yatırım, Turkish Yatırım ve BGC Partners, Yıldız Holding, TAV, İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Denizli Cam ve AGT’de çoğu yönetici pozisyonu olmak üzere birçok aktif görev aldı. Aynı zamanda şirket alım-satımı, girişim sermayesi yatırımları ve kurumsal yönetişim alanlarında faaliyet gösteren ZESS International’ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Sevdil Yıldırım, KOTEDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyeleri Derneği (YÜD) Kurucu Üyesi.