Başbakan Yardımcısı Şimşek, ‘KOBİ’ler için şu anda 20 milyar lira kadar kredi imkanımız var, bütçeye göre daha da artırabiliriz’ açıklamasını yaptı.
Hazine Müsteşarlığı, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) ve ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak için bugün Kredi Garanti Fonu ile bir protokol imzaladı. Şimşek
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine’nin kredi garanti sisteminin kapsamını genişleten, KOBİ ve ihracatçıların finansmana erişim imkanlarını kolaylaştırmasını amaçlayan “Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteği”ne ilişkin hazırlanan protokolün imza törenine katıldı.
İmza törenine Şimşek’in yanı sıra Kredi Garanti Fonu Başkanı Faik Yavuz ve Genel Müdür İsmet Gergerli, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın katıldı.
Şimşek burada yaptığı konuşmasında, bu protokolün amacının reel sektörün daha güçlü bir şekilde desteklenmesi olduğunu belirterek, “Kredi Garanti Fonunun imkanlarını artıracak, ama daha da önemlisi kredi garanti fonu üzerinden kaynak kullanımını kolaylaştıracak, bürokrasiyi ciddi bir şekilde azaltacak önemli bir protokol” dedi.
Şimşek, “Krediye erişimi artırılacak, yani KOBİ’ler ana eksen olmakla birlikte, KOBİ dışındaki firmaların da finansa erişimini bu çerçevede mümkün hale getiriyoruz, yani kullanımı esnek hale getiriyoruz. Bu birinci husus. Kredi Garanti Fonunun kendisi daha çok bu işte koordinatör rolünü oynayacak. Bankalar daha çok reyting sistemleriyle, kendi değerlendirmeleriyle krediye karar verecekler. Burada her bankaya bir üst limit tanınacak. Her bankanın da bu verdiği kredilerden dolayı yazacağı, yani takibe dönüşecek kredi oranını da biz yüzde 7 ile sınırlıyoruz. Kefalet Hazine’nin kefaletinde, artırıyoruz. KOBİ’lere yüzde 85’e kadar kefalet veriyoruz. İhracatçıya ise yüzde 100. KOBİ dışındaki daha büyük firmalara da yüzde 75 bir kefalet söz konusu. Dediğim gibi limitler belirlenecek, standartlar belirlenecek. Bankacılık sektörü esas itibariyle bu kredilendirmeyi kendileri yapacaklar. Şu andaki imkanlarımız 20 milyar liraya kadar bir kredi hacmini sunuyor. Ama inanıyorum ki yakın dönemde ilave bütçeden gelecek kaynaklarla bunu kat kat daha yükseğe çıkarma imkanımız olacak” şeklinde konuştu.
‘Bu dönemde reel sektörün yanındayız’
Mehmet Şimşek, imzaların atılmasının ardından “Bu zor dönemde reel sektörün yanındayız. Üretenin, istihdam sağlayanın, ihracat yapanın çok güçlü bir şekilde Hazine olarak arkasındayız. Bankacılık sektörümüz sağlam. İnşallah birlikte daha çok üreteceğiz, daha çok istihdam sağlayacağız, daha çok ihracat yapacağız” dedi.
Dolar bozdurma kampanyalarının sorulması üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Bizim için önemli olan Türkiye’nin finansal kaynaklarının yastık altında olmaması, sistemde olmasıdır. Bizim için en kritik değişken bu. Vatandaşın tercihlerine saygılıyız, vatandaş yeter ki kaynağını atıl tutmasın, yastık altında tutmasın. Temel konu bu. Bu altın içinde geçerli, döviz ve diğer finansal kaynaklar için geçerli. Önemli olan sisteme girmesi ve sistem üzerinden bunun reel sektöre, ekonomiye yatırımlara kanalize edilmesi” diye konuştu.
‘Yorum yapmam doğru olmaz’
Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın dün yaptığı “Dövizin etkisi 2017 yılında görülecek” şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:
“Merkez Bankamız dün aslında netti. Söylediği şey, genelde liradaki değer kaybı zamanla enflasyona yansıyor. Onu kastetti herhalde. Burada da tabi para politikası duruşunu ona göre belirleyecek. Merkez Bankamız bağımsız olduğu için benim para politikası duruşuna ilişkin yorum yapmam doğru olmaz. Bugüne kadar da yapmadım.