Sınavlarda başarısız olan, yaramazlıklardan disipline giden, iş başvurularında sürekli reddedilen Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, asla pes etmeyen yapısı ve dehasıyla bugün değeri 2 trilyona yakın Alibaba Group’un patronu.

Başarısızlıklar, başarıya giden yolun basamaklarıdır dedirten, Edison’un 999 hatalı deneyden sonra ampulü bulmasını anımsatan, ilham verici bir hikâye onunki. Başına gelmeyen kalmamış olan Jack Ma’nın kurduğu e-ticaret devi Alibaba’nın bugünkü değeri, 2 trilyon dolara yakın.

Yüz milyonlarca müşteriye sahip olan ve ABD’li dev Amazon’un en iyi alternatifi olarak lanse edilen Alibaba Group, dünyanın en büyük perakende satıcısı. Elektronik cihazlardan tırnak makasına kadar birçok ürün, Çin’de üretiliyor. Apple, Samsung, Sony gibi firmaların üretim tesislerinin çoğunun Çin’de olduğu da biliniyor. Çin, Alibaba gibi şirketler sayesinde ihracat konusunda dünya lideri konumuna geldi.

2019’da dünyada en çok konuşulan iş insanı listesinde 5’inci sırada yer alan Jack Ma, hayatı boyunca birçok alanda başarısız olan biri. Sınıfta kalan, yaramazlıklardan disipline giden bir çocukluk geçirmesinin yanı sıra, girdiği birçok iş başvurusunda da reddedilen Jack Ma, denemekten hiç vazgeçmemiş. 

Yine dene, yine yenil

Jack Ma’nın gerçek adı Ma Youn. Jack adını ise çocukluğunda yaşadığı kente gelen Amerikalı bir tenis hocası veriyor. Ma ise büyüdüğünde Jack ismini çok sevdiği için adını Jack Ma olarak değiştiriyor. Üniversiteye giriş sınavlarında 2 kere takılan Ma, en sonunda İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazanıyor. Öğrenciyken ailesinin maddi sıkıntıya düşmesi üzerine, 50’den fazla yere iş başvurusu yapıyor, ama kimse onu işe almıyor. Para kazanmak için Polis Akademisi’ne de başvuran Jack Ma, buradan da eli boş dönüyor. Çünkü 4 polisin alınacağı seçmelere Ma ile birlikte 5 kişi katılıyor ve Jack Ma polis olamıyor. Ünlü bir fast food şirketi, 24 kişiyi işe alacağını duyuruyor ve Ma dahil 25 kişi başvuru yapıyor. Tabii ki işe alınmayan yine Jack Ma oluyor. Harvard Üniversitesi’ne 10 kez başvuru yapıyor. Her başvurusu reddediliyor. Ma, pes etmemesinin nedenini içindeki girişimci ruhu asla kaybetmemesi olarak açıklıyor.

Turistlerin hayatındaki önemi büyük

Turistler, Jack Ma’nın hayatında oldukça önemli. Alibaba’nın aslında bir tercüme ve çeviri sitesi olarak kurulduğunu biliyor muydunuz? 1972’de ABD’nin o dönemki başkanı Richard Nixon’ın Hangzhou’ya gelmesiyle, Jack Ma’nın hayatı değişiyor. Jack Ma, ABD başkanı ile gelen turistlerin kaldığı Hangzhou Hotel’de ücretsiz tur rehberi oluyor. Rehberliği para için değil, İngilizce öğrenmek için yapan Jack Ma, o turistler sayesinde İngilizcesini iyice geliştiriyor.

Üreticilere kazandırıyor, kendisi zarar ediyor

Jack Ma, 1995’te Amerika’ya giderek, bir arkadaşı sayesinde internet adı verilen yepyeni bir teknolojiyle tanışıyor. Arkadaşının isteği üzerine internette bir şeyler aratan Ma, Çin’e dair hiçbir şey bulamıyor. Bunun üzerine arkadaşı ile Çince-İngilizce tercüme sitesi kuruyor ve kısa sürede başarılı oluyorlar.

Ülkesini dünyaya daha da çok tanıtmak isteyen Ma, ülkesindeki üreticilerin, emekçilerin sesi olmaya ve kuracağı yeni sitesi ile Çin’de üretilen şeyleri dünyaya göstermeye, anlatmaya karar veriyor. O sitenin adı da elbette Alibaba oluyor.

1999’a gelindiğinde, doğup büyüdüğü evde, eski bilgisayarında alibaba.com’u aktif eden Jack Ma, platformu ilk başta Çinlilerin ürettiklerini tanıtmak için kullanıyor. Böylece internette Çin kelimesi aratılınca, aramalarda çıkacak bir site kurulmuş oluyor. Fakat yıllarca hiç para kazanamıyorlar. Bununla birlikte, tanıtımını yaptıkları kullanıcıları, kazançlarını yükseltiyorlar, hatta ihracat taleplerine yetişemez hale geliyorlar. Jack Ma, Alibaba yüzünden ciddi bir zarara da uğruyor. Ma, Amerika’nın yolunu tutuyor. Onlarca yardım fonuna, bağış kuruluşlarına ve dönemin iş adamlarına başvursa da kimse Alibaba’nın büyüyecek potansiyeli olduğuna inanmıyor. Hatta New York Times’a da haber olan Ma’nın ismi, Alibaba projesi yüzünden ABD’de ‘Deli Jack’ olarak anılıyor. Amerika’da aradığını bulamayan Jack Ma, Çin’e dönüyor.

Aklına gelen son çare bir efsane doğuruyor

Umutlarının tükendiği yerde, aklına son bir çare geliyor ve şirketini halka arz ediyor. Bu adım, hayatı başarısızlıklarla dolu bu adamın aslında bir dahi olduğunu dünyaya kanıtlıyor. Hong Kong’da, kuruluşundan 13 yıl sonra halka arz edilen şirket, rekor düzeyde yatırıma imza atıyor ve milyonlarca dolarlık hisse satışı gerçekleştiriyor. Aldığı bu yatırım ile daha da büyüyen şirket, 2015 yılında da New York’ta halka arz ediliyor ve 10 milyar dolara yakın rekor hisse satışı gerçekleştiriyor. Şirket, yoğun talep üzerine Hong Kong’da tekrar halka arz edilerek borsayı adeta altüst ediyor ve 11 milyar dolardan fazla hisse satarak adeta rekor kırıyor. Bundan sonra Alibaba, Jack Ma’nın önemli ticaret adımlarıyla Türkiye üzerinden de sipariş alan Alibaba Group halini alıyor. Alibaba, son olarak Ağustos 2018’de Trendyol’u da satın almış ve Türkiye’ye de giriş yapmıştı.

Rock konseriyle emekli oldu!

Peki, tüm başarılara imza atan, 100 milyonun üzerinde insana hitap eden, ülkesine ve ülkesinin ticaretine çok büyük katkılar sağlayan Jack Ma, 2019’un Eylül ayında ne yaptı, biliyor musunuz? 55 yaşını doldurduğu gün ünlü CEO, şirketinin binlerce çalışanının doldurduğu bir olimpiyat stadyumunda rock konseri vererek emekli oldu! 

Künye

Tam adı: Ma Youn (Jack Ma)

Kimdir: AlibabaGroup’un kurucusu ve ilk başkanı.

Doğum tarihi ve yeri: 10 Eylül 1964-Hangzhou, Çin

Eğitim: Cheung Kong İşletme Enstitüsü (2006)

Hangzhou Normal Üniversitesi (1988)

     Hatalarınızdan ders alın, onlardan bir şeyler öğrenmeye bakın. Hatalarımızı başkalarıyla paylaşmalıyız. Düşüncem şu ki başarılı olmak, diğer insanların hatalarından da ders çıkartmaya, diğer insanların başarı hikayelerinden bir şeyler öğrenmeye dayanır.

Alibaba isminin hikayesi

Jack Ma, internet isminin dünyanın her dilinde aynı olduğunu fark ediyor. Ma’nın aklına çok sevdiği bir masal olan Ali Baba ve 40 Haramiler geliyor. Alibaba isminin her yerde aynı olduğunu teyit eden Ma, Alibaba isminin A ile başlamasını da bir avantaj olarak görüyor ve bu isimde karar kılıyor.