AİM sektöründe oldukça önemli olan makine verimliliği hakkında konuşan Onplus Teknoloji Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Yavuz Öncü, bakım, otomasyon, kalibrasyon ve yetkili servisin önemini vurgulayarak, “Belirli bilimsel yaklaşımlarla ve eğitimler ile makinelerimizi verimli kullanabiliriz” dedi.

Ağaç işleme makineleri sektörü olarak verimlilik en önemli konularımızın başında geliyor. Makinelerimizi doğru ve verimli kullanmak maliyet, zaman ve kar anlamında ciddi anlamda kazanç sağlıyor. Bununla birlikte, verimlilik konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Onplus Teknoloji Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Yavuz Öncü, Türkiye’de bu anlamda verimlilik oranının yüzde 60’larda olduğunu ve son dönemde bu oranın arttığını söyledi. Makineleri daha verimli ve doğru kullanmak için öneriler sunan Öncü, “Bilindik sebeplerden ötürü makinelerimiz kapasitelerinin altında iş çıkarıyorlar. Biz de ihtiyaç olan kapasiteye çıkmak için yeni yatırım yapmak durumunda kalıyoruz. Halbuki belirli bilimsel yaklaşımlarla ve eğitimler ile makinelerimizi verimli kullanabiliriz. Bu konuda bir başka unsur ise; şüphesiz otomasyondur. Verimliliğin ve sürdürülebilirliğin olmazsa olmazı tabii ki bakımdır. Bir üretim tezgahına bakım yaparken de hiç aksatılmaması gereken konu ise cihazın kalibrasyonudur.

Ortalama yoğunlukta çalışan bir takım tezgahı yılda bir ölçülmeli, gerekirse kalibre edilmelidir. Bu doğrulama kalibrasyon süreci tezgahın yetkili servisi tarafından düzgün biçimde yapılıyorsa idealdir” dedi.

Yavuz Öncü ile makineleri, bakım, otomasyon ve kalibrasyonun önemini ve nasıl doğru uygulanması gerektiğini konuştuk.

Öncelikle, sizi kısaca tanıyabilir miyiz? 

İsmim Yavuz Öncü. 1974 Samsun doğumluyum. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Mühendisliğinden 1996 yılında mezun oldum. O yıldan bugüne dek, metal işleme endüstrisinde CNC talaşlı imalat makineleri konusunda çalışıyorum. Son sekiz yıldır kendi kurduğum Onplus Teknoloji Hizmetleri A.Ş’nin yöneticiliğini yapıyorum. Evliyim ve iki çocuğum var.

‘Sağlam makine ve müşteri ilişkileri’

Kaliteli üretimin, ihracatın, marka yaratma ve dijitalleşme konularının bu denli önemli olduğu bir dönemde, işi makine olan bir sektöre hangi konuları önceliklendirmesini önerirsiniz?

Günümüzde her ne kadar baş döndüren hızda gelişmeler yaşanıyor olsa da benim görüşüm bazı temel konuların değerinin ne olursa olsun kaybetmeyeceği yönünde. Bana göre makine sektöründe başarı için vazgeçilmez iki unsur var: Bunlardan ilki, sağlam makinedir. Her ne olursa olsun üretimi aksatmayan makine, işletmelerin kıymetlisidir. Gelişen teknoloji ile tam oturmamış, sürekliliğe olumsuz etki edebilecek komponent ve süreçlerin makinelere uygulanması sağlamlık ilkesine ters düşebilir. Buna dikkat etmek gerekir. İkincisi; müşteri hizmetleridir. Kaliteli satış öncesi ve sonrası müşteri hizmetleri yapılabilecek en iyi pazarlama aktivitesidir.

‘Makinelerde verimlilik oranı yüzde 60’

Verimliliği artırmak için üretim makinelerini nasıl kullanmalı, nelere dikkat etmeliyiz?

Verimlilik için üretim makineleri bilimsel metotlar ile kullanılmalıdır. Çeşitli bilinen aksaklıklardan ötürü ülkemizde verimlilik oranı yüzde 60’lar civarındadır. Nitekim bu, son dönemde artan bir oran. Bilindik sebeplerden ötürü makinelerimiz kapasitelerinin altında iş çıkarıyorlar. Biz de ihtiyaç olan kapasiteye çıkmak için yeni yatırımlar yapmak durumunda kalıyoruz. Halbuki belirli bilimsel yaklaşımlarla ve eğitimler ile makinelerimizi verimli kullanabiliriz. Bu konuda bir başka unsur ise şüphesiz otomasyondur. Makinelerimizde gereksiz noktalara varmadan, yeterli otomasyonu uygulamalıyız. Verimliliğin ve sürdürülebilirliğin olmazsa olması tabii ki bakımdır. Üretim makinelerimize uygulayacağımız içerikli bakımlar, mutlaka olumlu geri dönüşler sağlayacaktır. Bir üretim tezgahına bakım yaparken de hiç aksatılmaması gereken konu ise cihazın kalibrasyonudur.

‘Bir takım tezgâhı yılda 1 ölçülmeli’

Doğru ölçüm ve kalibrasyonun ve önemini, bu konudaki süreçlerin nasıl en doğru şekilde yönetileceğini detaylı bir şekilde anlatabilir misiniz?

Doğrulama ve kalibrasyon ile elde edeceğimiz birçok fayda vardır. Bunlardan birkaçı; ISO 9000 serisi standartlarla uyum sağlamanız, işinize uygun doğru hassasiyetle makine seçebilecek olmanız. Makinenin aşınma durumunu göreceğiniz için bakımları planlayıp duruşları en aza indirebiliyor olmanız, üretim kalitenizi yükseltmiş olmanızdan kaynaklı kazanımlar, azalan hurda miktarı ve artan verim, hataların kaynaklarını görmekten dolayı makine ömrünün uzaması olarak sayabiliriz. Ortalama yoğunlukta çalışan bir takım tezgahı yılda bir ölçülmeli, gerekirse kalibre edilmelidir. Bu doğrulama kalibrasyon süreci tezgahın yetkili servisi tarafından düzgün biçimde yapılıyorsa idealdir. Fakat uygulamada gördüğümüz takım tezgahı metodolojisi alanında bazı yetkili servislerin gerek bilgi gerek alet edevat anlamında oldukça yetersiz olduğu görülüyor. Bu sebeple en sağlıklısı, bu konuda yetkili, sertifikalı ve ayrıca cihazları eksiksiz firmalarla çalışmaktır. Kalibrasyonda kullanılan cihazların kalibre olması da çok önemli bir husus olduğu için bu konuya önemle hassasiyet göstermek gerekir.

Hangi cihazların mutlaka kalibre edilmesi gerekir?

Özellikle kritik komponetlerin üretildiği cihazların mutlaka kalibre olması gerekir. Bunlardan çıkan hatalı parçalar üretilen makinenin tamamına olumsuz etkide bulunacaktır. En doğrusu üretimdeki, ekonomik ömrü içindeki makinenelerin tamamına ölçüm yapmaktır. Böylece hangi makinede, ne toleransta parça üretilebilir konusu kontrol altına alınmış olacaktır.

Parça ölçüleri farklılaşıyorsa…

Hangi durumlarda kalibrasyona ihtiyaç vardır?

Üretim tezgahlarında çıkan parça ölçülerinde belirli bir farklılaşma yaşanmaya başlar ise, orada artık aciliyet söz konudur. Bunun dışında birçok durumda olduğu gibi aciliyet konumuna gelmeden planlı bir şekilde kalibrasyon yapılmalıdır. Ölçüm aletlerinde zorunluluk haline gelen periyodik kalibrasyon alışkanlığının, yakın zamanda üretim tezgahlarında da oluşmasını öngörüyoruz.

Maliyet ve zaman kaybı

Kalibrasyonsuz makine kullanmanın ne gibi sakıncaları olabilir?

Kalibrasyonsuz makine demek, kontrolünüz dışında her an sizi yarı yolda bırakabilecek makine demektir. Hele ki; kalibrasyonsuz makineden çıkan ve kalite kontrolden de bir şekilde kaçmış parçanın takıldığı makine üzerindeki etkilerini düşünün. Böyle durumlarda hatanın sebebini bulana kadar oluşacak maliyet ve kayıp zaman, üretim tezgahlarınızı kalibre tutmaktan çok daha fazla olacaktır.