Doğanın tam kalbinde huzurlu vakit geçirebileceğiniz, Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kayseri’de; Yeşilhisar, Yahyalı ve Develi ilçeleri arasında yer alıyor. Yay Gölü’nün eşsiz güzelliği ve ağaçların yeşilliği arasında ziyaretçilerine doğayla iç içe birçok aktivite yapma fırsatı sunan milli park fauna ve flora çeşitliliği bakımından da dikkat çekiyor.  İsmini, IV. Murat’ın 1636’da Revan Seferi’ne çıkarken burada konaklamasıyla alan Sultan Sazlığı, sahip olduğu 301 farklı kuş türü ve zengin bitki örtüsüyle Manyas Gölü Kuş Cenneti’nden sonra Türkiye’nin en önemli ikinci kuş cenneti.

İç Anadolu Bölgesinde Kayseri il sınırları içerisinde Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin oluşturduğu üçgen içerisinde yer alan Sultan Sazlığı, 2006 yılında milli park olarak ilan edildi. Toplam 24 bin 357 hektarlık bir alana yayılmış olan Sultan Sazlığı Milli Parkının, kuzeyi Erciyes Dağı (3916 m), doğusu Develi, Akpınar, Çiçekliyurt Dağları (2074–2057 m), Güneyi Toros silsilesine bağlı Aladağlar (ort 3373 m) ve Elmalı Dağları (2235 m), Batısı Kartalkaya (1958 m) ve İncil Dağlarıyla (1759 m) çevrili.

Daha önce tabiatı koruma alanı iken 2006 yılında milli parka dönüştürülen alan tatlı ve tuzlu su ekosistemlerinin bir arada bulunduğu nadir bir ekosisteme sahip. Bu nadir karşılaşılan özellik bölgeyi nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türlerdeki yüzlerce kuş için beslenme, barınma ve kuluçka alanı oluşturuyor. Ayrıca Avrupa’da turna, flamingo, akbalıkçıl, kaşıkçı kuşlarının bir arada kuluçkaya yattığı tek alan oluşu, bölgeyi daha da önemli hale getiriyor.

DOĞA FOTOĞRAFÇILARININ ORTAK NOKTASI

Özellikle doğa fotoğrafçılarının yoğun rağbet gösterdiği Sultan Sazlığı Milli Parkı’nı çevreleyen dağlar, panoramik bir manzara sunuyor. Ayrıca Sultan Sazlığı’nda çeşitli zamanlarda kuş ve yaban hayat gözlemcileri yoğun olarak bulunuyor. Kayseri şehir merkezine 86 kilometre uzaklıkta bulunan milli parka, şehir merkezinden yapılacak yolculuk yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor. Kayseri – Niğde yolu ve D805 yolu, Kayseri – Niğde yolu ve Kayseri – Develi yolu kullanılarak ulaşım sağlanabilinen, milli parka şahsi aracınızla da rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

ZENGİN BİR FLORAYA SAHİP

Yarı kurak iklim karakterine sahip olan bölgede hakim bitki örtüsünü step ve bozkır bitkileri oluşturuyor. Havza tabanında seyrek bitkilerden oluşan bozkır manzarası bulunuyor. Çöl Gölü’nün doğusunda, Yay Gölü çevresinde ve güneydeki Örtülüakar Sazlığı’nda bataklık bitkileri geniş yer tutuyor. Havzadaki bozkır bitkilerinin büyük bölümü kısa ömürlü. Tatlı ve tuzlu su ekosistemleri, çayır ve meralar, tarım alanları ve stepler gibi farklı ekolojik karakterdeki habitatların varlığı, alanda zengin bir floranın oluşmasına olanak sağlıyor. Ayrıca milli parkta yapılan flora çalışmaları kapsamında; doğal bitki türünün 428 olduğu belirlenirken, endemik tür sayısının ise 48 olduğu tespit edilmiş.

FARKLI BİRÇOK HAYVAN TÜRÜ BİR ARADA YAŞIYOR

Sultan Sazlığı Milli Parkı, fauna açısından da büyük bir çeşitliliğe sahip. Sulak alan ekosisteminde ve alanı çevreleyen geniş step alanlarında yapılan araştırmalar sonucunda Hymenopterlerden 35, Odonatalardan 6, Molluscalardan 19, Pisceslerden 3, Amphibialardan 3, Reptililardan 10, Mammalialardan 21 tür tespit edilmiş. Alanda görülen başlıca memeliler ise şöyle; kirpi, bataklık sivri faresi, yarasa, kurt, tilki, gelincik, alaca sansar, tavşan, kör fare, orman sıçanı, yüce dağ sıçanı, dağ sıçanı, koşar fare, su faresi, adi tarla faresi.

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ İKİNCİ KUŞ CENNETİ

Barındırdığı kuş varlığı ile Avrupa ve Ortadoğu’nun en önemli sulak alanlarından biri olan Sultan Sazlığı, sahip olduğu tatlı ve tuzlu su ekosistemleri sayesinde farklı ekolojik istekleri olan değişik türde, çok sayıda kuşun beslenmesi, barınması, konaklanması ve kuluçkaya yatması yönünden olağanüstü değerlere sahip ideal ortamlar oluşturuyor. Anadolu yarımadası üzerinde birleşen, Afrika, Asya ve Avrupa kıtaları arasında süregelen iki kuş göç yolu üzerinde bulunması, kış varlığı yönünden Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve Ereğli Sazlıkları ile ılıman iklim koşullarına sahip Akdeniz kıyı sulak alanlarına yakın olması, Sultan Sazlığını kuşlar için vazgeçilmez bir alan haline getiriyor.

301 FARKLI KUŞ TÜRÜ TESPİT EDİLMİŞ

Yapılan araştırmalar sonucu bölgede 301 farklı kuş türü tespit edilmiş. Bu kuş türlerinden 69 tür düzenli olarak, 18 tür ise olağan dışı hallerde burada kışlıyor veya göç sırasında bu gölgeye uğruyor. Ayrıca bölgede 119 kuş türü de yıl içerisinde kuluçkaya yatıyor. Sultan Sazlığı, nesli tehlike altında olan küçük karabatak, dikkuyruk ve yaz ördeğinin ülkemizdeki önemli üreme alanından biri. Alanda kuluçkaya yatan diğer önemli kuş türleri ise şöyle; alaca balıkçıl, kaşıkçı, bayağı aynak, boz ördek, kılıçgaga, macar ördeği, pasbaş patka, akça cılıbıt, büyük cılıbıt, bataklık kırlangıcı, mahmuzlu kız kuşu, gülen sumru, küçük sumru, bıyıklı sumru, bahri, küçük balaban, boz kaz, çamurcun, yeşilbaş, çıkrıkçın, elmabaş patka, sakarmeke, sumru, bağırtlak ve ak kuyruklu kız kuşu, karabaş martı, ince gagalı martı ve uzunbacak.