Kusursuz bir atmosfer, kuş cıvıltıları, görkemli çam ormanları ve tertemiz havası ile Ilgaz Dağı Milli Parkı Türkiye’nin önemli orman varlıklarından biri. Görkemli Ilgaz Dağı’nın üzerinde yer alan milli park sahip olduğu endemik bitki çeşitliliği ile oldukça kıymetli bir alan.

Çocukken birçoğumuzun ezberlediği şarkıda söylendiği gibi; “Ilgaz Anadolu’nun sen yüce bir dağısın…” İşte tam bu yüce dağın üzerinde yer alan Ilgaz Dağı Milli Parkı, dünyada nadir bulunan bitki ve çiçek türlerinden sayılı olanları görmek için en doğru adres. Heybetli orman dokusunun oluşturduğu peyzajın çeşitliliği ise görsel bir şölen sunuyor. Çam ağaçlarının oluşturduğu, bu harika orman sahip olduğu farklı tabiatıyla, onlarca farklı hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor.

Ilgaz Dağı Milli Parkı, Batı Karadeniz bölgesinde Kastamonu ve Çankırı illerinde, Ilgaz Dağları üzerinde bulunuyor. 1976 yılında kurulan milli parkın 337,75 hektarı Çankırı, 750,86 hektarı ise Kastamonu ilinde yer alıyor. Toplamda 1088,61 hektar büyüklüğündeki parkın, kaynak değerleri ulusal ve uluslararası nitelik ve önemde. Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın yüzde 41’lik alanı mutlak koruma, yüzde 58’lik kısmı sınırlı kullanım alanı ve yüzde birlik kısmı ise kontrollü kullanım alanı olarak belirlenmiş.

Görkemli çam ormanları

Orman ve çalılık ekosistemlerinin hüküm sürdüğü milli park alanının yüzde 97’sini orman ekosistemi, yüzde üçünü ise çalılık ekosistemi oluşturuyor. İğne yapraklı ağaçların yoğun olduğu bir orman örtüsüne sahip olan milli parkta bulunan başlıca ağaç türleri; göknar, sarıçam, karaçam ve ardıç. Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın kuzeye bakan yamaçlarının alçak kesimleri genel olarak meşe ve karaçam ormanlarıyla kaplı. Bin – bin 300 metre yüksekliğe çıkıldığında gürgen ve kayın ağaçlarını görmek mümkün. Parkın bin 500 metre ve üstünde ise uludağ göknarı ve sarıçam ormanları bulunuyor. İki bin – iki bin 200 metreden sonra en yaygın bitki kuşağını ise bodur çalılar oluşturuyor.

Yaklaşık 820 hektar verimli orman

819,6 hektarı verimli orman, 16,5 hektarı çok bozuk orman ve 252,5 hektarı ise ağaçsız alandan oluşan milli parkta temel meşcereyi uludağ göknarı oluşturuyor. Bununla birlikte alanda uludağ göknarı ve sarıçam karışık seçme ormanları da mevcut.  Bunlara açık alanlarda ise çalı formasyonunda bulunan ardıç eşlik ediyor. Türkiye’nin en uzun ve hareketli kırık hattı olan Kuzey Anadolu Fayı, Ilgaz Dağı’nın güney eteklerinden geçiyor. Üst değerde peyzaj özellikleri sunan jeomorfolojik bir yapıya sahip olan saha, farklı karakterlerde vadiler, sırtlar ve doruklardan meydana geliyor.

234 adet takson tespit edilmiş

Büyüklüğü dikkate alındığında floristik açıdan zengin sayılabilecek bir konumda olan Ilgaz Dağı Milli Parkı sınırları içinde dördü Ilgaz endemiği, 33’ü ise Türkiye’ye özgü endemik olmak üzere toplam 234 takson tespit edilmiş durumda. Sadece Ilgaz’da bulunan endemik türlerinden Arabis Abietina (Ilgaz teresi) ve Barbarea Trichopoda’nın (Tosya nicarı) tehlike kategorisi vahim olarak belirlenmiş.

Zengin hayvan popülasyonu

Yaban hayat popülasyonu bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olan Ilgaz Dağı Milli Parkı ve çevresinde, boz ayı, karaca, kızılgeyik, kurt, tilki, yaban domuzu, yabani tavşan, siyah leylek, arı şahini, şahin, küçük orman kartalı, karatavuk, kerkenez, kumru, üveyik, guguk, kukumav, akkarınlı sağan, ebabil, ibibik, tepeli toygar, kır kırlangıcı, ev kırlangıcı, ak kuyruksallayan, dere kuşu, çıt kuşu, kızılgerdan, bülbül, kuyrukkakan, bahçe kızılkuyruğu, maskeli ötleğen, ak mukallit, cüce sinekkapan, saksağan, küçük karga, karakarga, kestane kargası, sığırcık, serçe, dağ serçesi, duvar kertenkelesi, yeşil kertenkele, büyük yeşil kertenkele, Trabzon kertenkelesi, Gürcü kertenkelesi, Avusturya yılanı ve su yılanı yaşıyor.

Kış turizmi merkezi

Ilgaz Dağı Milli Parkı, Türkiye’nin önemli kış turizmi merkezlerinden biri. Doğa sporu tutkunlarının uğrak noktası haline gelen bölgede farklı birçok aktivite yapmak mümkün. Türkiye’nin önde gelen kış sporları turizm merkezi alanları arasında yer alan Ilgaz Dağı Milli Parkı, alanının tamamı 1997 yılında ilan edilen “Kastamonu-Çankırı-Ilgaz Kış Sporları Turizm Merkezi” içerisinde bulunuyor. Yılın büyük bir bölümü karlarla kaplı olan Ilgaz Dağları’nın en yüksek noktası ise iki bin 587 metre ile Büyük Hacet tepesi oluşturuyor. Milli park sınırları içinde bulunan kış turizm merkezinde biri tamamlanmış toplamda iki adet kayak tesisi mevcut. Merkezinde bulunan 800 metre ve bin 500 metre uzunluğunda iki adet kayak pisti kayak severlerin büyük ilgisini çekiyor. Yedisi milli park içerisinde, biri milli park dışında olmak üzere toplam sekiz adet tesis de bulunuyor.

Ayrıca ziyaretçiler kent ortamından kaçmak, doğa yürüyüşü yapmak, yöreyi tanımak, piknik yapmak ve fotoğraf çekmek amacıyla da bölgeyi tercih ediyor. Park alanı içerisinde yaklaşık 13 kilometre uzunluğunda bir yürüyüş parkuru da bulunuyor.