Türkiye’nin en büyük kapalı alana sahip Mobilya AVM’si unvanına sahip, 225 bin metrekare kapalı alanda 200 yerli mobilya üreticisini tek bir çatı altında müşterileriyle buluştuğu Mobiliyum AVM’nin birinci istişare toplantısı Uludağ’da gerçekleştirildi.
Mobiliyum AVM Yönetim Kurulu Başkanı T. Timur Han, “Dünya mobilya formunun değerlendirmesini yapalım, dünyanın Davos’u da İnegöl olsun” dedi.
Uludağ Grand Yazıcı Otel’de düzenlenen ve iki gün süren toplantıda, Mobiliyum’un geleceği ile alakalı önemli kararların altına imza atıldı. Alınan kararlar arasında Mobiliyum’un cirosunu artırmak amacıyla MOBFEST Perakende ile alakalı önemli kampanyalar düzenlenecek. Öte yandan, 2017 yılı reklam bütçesi 1 milyondan, 3 milyon liraya yükseltildi. İki gün süren toplantıya, Mobiliyum AVM Yönetim Kurulu Başkanı T. Timur Han ve yönetim kurulu üyeleri ile İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) ve MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, Mobiliyum AVM’de showromları bulunan firma yetkilileri katıldı.
Türk Eximbank kredileri anlatıldı
24 Aralık Cumartesi günü saat 10.00’da başlayan ilk oturumda mobilyacılara Türk Eximbank kredileri ile alakalı bilgiler verildi. Türkiye Ekonomi Bankası Dış Ticaret Uzmanı Berk Arbil, AR-GE, eğitim, fuar katılım, markalaşma, pazar araştırması ve tanıtım alanlarında devlet desteği uygulamalarıyla, ürün ihracatının kolaylaştırılmasının hedeflendiğini, desteklerin sonucunda ise firmaların ticaret hacminin genişleyerek ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını tahmin ettiğini ifade etti. TEB İnegöl Şube Müdürü Murat Sulukan da, kredi garanti fonu ile alakalı bilgiler verdi.
Mali disiplinle borçları bitirdik
Aynı günün ikinci oturumunda konuşan Mobiliyum AVM Yönetim Kurulu Başkanı T. Timur Han, “Hayallerle yola çıkan tüm kurucu arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. 49 ana dükkan olmak üzere toplam A etap 95 dükkandan oluşmaktadır. Ekim ayında B etap 84 dükkandan oluşacak. A ve B etaplarda toplam 179 dükkana sahip olacağız. Yönetim olarak 2 Temmuz’daki genel kurulda göreve geldik. Sorumluluğu içimizde hissederek elimizden geleni yaparak gece gündüz çalıştık. Bazı sıkıntılar vardı, kredi borcumuz vardı. Hesapları yaptık ve mali disiplinle sorunu çözdük. TEB’den 7 yıl vade ile 20 milyon lira kredi kullanıldı. 34 milyon TL geri dönüşü oldu. İnsanlar bize güvendiler. Toplanan para ile kredi borcunu erken kapattık. Uzun uğraşlar sonucunda 26 milyonluk borcumuzu kapattık. Mobiliyum’un bir yıllık genel gideri 317 bin lira. Tasarrufla genel gideri 190 bin liraya kadar çektik. Aidatlar 187 bin lira. Aidat sorunları da yaşıyoruz. Tüm iştirakçilerimizin bize destek vermelerini istiyoruz. SSK’ya 480 bin lira borç vardı, yapılandırma yaptık. Vergi Dairesine 480 bin lira borç vardı, yapılandırdık. Belediyeye olan 360 bin lira borcu da yapılandırdık. Bugün itibariyle bir kuruş borcumuz yok. 12 ay içinde tüm bankalardan arındırılmış olacağız. Bankaya bulaşmadan B etabını bitirmeyi planlıyoruz. İnşallah bunu da gerçekleştireceğiz” dedi.
“Dünyanın Davos’u İnegöl olsun”
MOBFEST adı altında perakendeye yönelik özel kampanyalar düzenleyeceklerini bildiren Başkan T. Timur Han, “Bu çalışmalarla bir yıl sonunda Mobiliyum’u tam bir AVM’ye dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca dünya mobilya formunun değerlendirmesini yapalım, dünyanın Davos’u da İnegöl olsun” diye konuştu. UR-GE kapsamında yurtdışı gezilerine yüzde 70 oranında hibe ile 2 milyon 900 bin TL destek sağlanacağını bildiren Han, projenin devlet tarafından kabul edildiğini söyledi.
İyi yöneten kaptan olacak
Mobiliyum’un çevresinde yeni AVM’lerin kurulduğunu belirten Han, “Rekabet içerisine gireceğiz. Kim daha iyi yönetirse kaptan o olacak” şeklinde konuştu.
Toplantının sonunda söz alan İMOS ve MODEF Başkanı Yavuz Uğurdağ ise “İnegöl her organizasyonu en iyi şekilde yapmalı. Perakendeden de vazgeçmeyeceğiz. Yıllardır toptan satış yaptık. İMOS zaten İnegöl mobilyası için ortak etkinlik yapan dernek. Birçok proje ortaya koyarak yolumuza devam ediyoruz. Ortak yapacağımız projeler arasında Mobiliyum’da var. İnşallah bundan sonra ortak projeleri yürüteceğiz. Alım heyeti programları üzerinde ciddi bir şekilde duruyoruz. Üst düzeyde verim de aldık. Ulaştığımız ülkelerin hepsi ile alışverişe başladık. Firmalar ne kadar bağımsız hareket ederlerse daha çok verim alıyorlar. Mobiliyum’un biraz daha bağımsız hareket etmesi lazım. Mobiliyum perakende günlerine başlasın. Yurt dışı organizasyonları ile alakalı nereye gitsek İnegöl’ün her şeyinden bahsediyoruz. İhracat ayağında İnegöl mobilyası olarak hareket etmek zorundayız. Araç giydirme kampanyasını sürdürelim” ifadelerini kullandı.
Yeni fuar alanı
Yeni fuar alanı ile ilgili yeni gelişmelerden de bahseden Uğurdağ, “2017 yılı 15 Ocak tarihine kadar yeni fuar alanının belediyeden bize devri sağlanacak. Mobilyanın ve mobilya fuarlarının merkezi olacak İnegöl. Devlet destek verecek. 60 ila 80 milyon lira maliyeti var. Kazma vuracak şekilde projemiz hazır. En ufak noktalarına kadar projemiz hazır. Para toplamaya başlayacağız. Elimizde tapu yok. Verilen sözler var. Tapudan sonra çalışmalar hızlanacak. Devletten yüzde 50-60-70 olabilir. Geri kalan kısmı sizlerden temin edilecek. Hedefimiz yeni fuar alanı. Hep beraber başarırız. Buradan iki otobüs kaldırıp Ankara’ya gidebiliriz” dedi.
Söz alan Mobiliyum üyesi ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan da, “Mobiliyum daha emekliyor. Şu an bir bebek. Hızla büyüyor. İnegöl’e gelen her yere giriyor. Gelenler bizden daha iyi biliyorlar. Biraz zamana bırakacağız. Kurslar açalım, yeni satış elemanları yetiştirelim. Şikayet hattı olsun. Fuarlarla aynı tarihlerde etkinlikler olmamalı” diye konuştu.