Dünya ile birlikte Türkiye’de de yaygınlaşan, verimliliği artırıp maliyetleri düşüren ve taleplerde artış sağlayan akıllı fabrikalar, Endüstri 4.0’ın sanayiye henüz tam kapasite kullanılmayan haliyle bile ciddi katkılar sunan bir lütfu.

Teknolojinin hayatımıza her geçen, hatta dakika bir yenilik sunduğunu, deneyimleyerek görüyoruz. Bu yenilikler bugün sadece son tüketicinin değil, sanayicilerin de hayatını kolaylaştırıyor. Teknolojinin özellikle fabrikalar üzerindeki verimli üretimi artıran etkisi, Endüstri 4.0’ın sanayiye henüz tam kapasite kullanılmayan haliyle bile çok ciddi katkılar sunan bir lütfu. Elbette Türkiye de bu yeniliklerden payına düşeni alıyor. Pek çok fabrika, yıllardır ‘akıllandı’ bile!

Peki, Endüstri 4.0’ın son yıllarda sanayicinin yüzünü güldüren alamet-i farikası akıllı fabrika nedir? En basit haliyle, makine ve ekipmanın otomasyon ve kendi kendine optimizasyon yoluyla süreçleri iyileştirebilen ortama verilen isim. Üretime katkı sağlayan akıllı fabrika teknolojileri planlama, tedarik zinciri lojistiği ve ürün geliştirme gibi konularda da konfor alanı sunuyor.

Nesnelerin interneti

Sistem, işletmenin neyi, ne zaman, hangi kaynakları kullanarak, ne hızda üreteceğini, kapasitesini nasıl kullanacağını yönetiyor. İşletmedeki makineler merkezi bir sistemle devamlı haberleşiyor ve karşılıklı veri aktarımı ile işletme merkezi yönetimden yönlendirme alırken, işletmenin güncel durumu hakkında işletme bizzat bilgilendiriliyor ve sisteme geri bildirim sağlanıyor.

Akıllı fabrika konseptindeki sensör teknolojisi, nesnelerin internetini etkin kılıyor. Veri toplanmasını mümkün kılan bir teknolojiye dayanan akıllı fabrikalardaki üretim ve montaj hatlarında bulunan akıllı sensörler, motorlar ve robot teknolojisinden oluşuyor.

Bu sensörler, süreçleri en etkin şekilde izleme fırsatını sunuyor. Titreşim algılama özelliği, motorlar, rulmanlar veya diğer ekipmanlar için bakım gerektiğinde bir uyarı vermesi gibi…

Kendi kendini süren araçlar…

Ayrıca, malzeme taşımada kullanılan kendi kendini süren araçlar (SDV) algılama teknolojisi, ürün, fabrikada dolaşırken verimliliği ve güvenliği artırıyor. Sıkça karşılaşılan sorunlardan otomatik olarak kaçınmayı ve üretimde verimliliği en üst seviyeye çıkarmayı sağlayan sistem pek çok açıdan avantaj sunuyor.

İnsan gücü daha karmaşık işlerde kullanılacak

Akıllı fabrikaların yaygınlaşması, insan gücünün daha karmaşık işlerde kullanılmasına neden olacak gibi görünüyor. Araştırmalara göre, fabrikalar teknoloji bakımından geliştikçe, onları desteklemek için gereken dolaylı işlerin sayısı da artacak.

Bunun yanında Endüstri 4.0 ile birlikte yeni tedarikçiler ortaya çıkacak ve akıllı fabrika kendi dışında yeni teknolojik gelişmelerinde ortaya çıkmasına imkân tanıyacak.

Nihayetinde akıllı fabrikalar daha güvenli tesis, üretim verimliliği, taleplerde artış, maliyetlerde düşüş sağlayacak.