AİMSAD tarafından düzenli olarak yayımlanan Ağaç İşleme Makineleri Sektör Raporu’na göre; yılın ilk 7 ayında geçtiğimiz yılın aynı döneminde göre üretim, ithalat ve yurt içi satışlarında artış yaşanırken, ihracat oranlarında düşüş yaşandı.

TÜİK tarafından yayımlanan dış ticaret verilerine göre derlenen Ağaç İşleme Makineleri Sektör Raporu’na göre 2023 yılının ilk 7 ayında üretim yüzde 2,58 artarak 216 milyon dolar, ithalat yüzde 40,50 artarak 62 milyon dolar, yurt içi satışlar yüzde 15,28 artarak 192 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde ihracatta ise yüzde 2,30 oranında bir düşüş yaşandı ve toplam ihracat 86 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Rapora konu olan dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 139 olurken, dış ticaret dengesi 24 milyon dolar olarak gerçekleşti.

EN FAZLA DİĞERLERİ GRUBUNDA YER ALAN MAKİNELER İHRAÇ EDİLDİ

İhracat yönelik veriler incelendiğinde Türk ağaç işleme makine sektörünün, söz konusu 7 aylık dönemde 13 milyon dolar ile en çok makine ihracatını Rusya’ya yaptığı görüldü. 4 milyon dolar ile ikinci sırayı Bulgaristan alırken, sırasıyla ihracat yapılan ülkeler şöyle oldu; İspanya, Cezayir, İtalya, Irak, Romanya, Kazakistan, Birleşik Krallık, Suudi Arabistan. Toplam 62 milyon dolarlık ihracatın içinde 28 milyon dolar ile en fazla diğerleri grubunda yer alan makinelerin ihracatı yapıldı. Diğerleri grubunu; 19 milyon dolar ile testere makineleri, 11 milyon dolar ile planya, freze veya keserek kalıplama makineleri, 10 milyon dolar ile çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineler ve 7 milyon dolar ile işleme merkezleri takip etti.

20 MİLYON DOLAR İLE EN FAZLA İTHALAT ÇİN’DEN YAPILDI

Büyük bir değişimin yaşanmadığı ithalat yapılan ülke verilerinde, 20 milyon dolar ile en çok makine alımı Çin’den yapıldı. Çin’i 18 milyon dolar ile Almanya, 14 milyon dolar ile İtalya takip etti. Tayvan, Avusturya, Finlandiya, İsviçre, Belçika, Güney Kore ve Romanya ise 2023 yılının ilk 7 ayında en çok ithalat yapılan diğer ülkeler arasında yer aldı. Rapora konu olan ilk 7 aylık dilimde Türkiye, 16 milyon dolar ile en çok testere makineleri ithalatı gerçekleştirdi. İthalatı gerçekleştirilen makine grupları sıralamasında ikinci sırada 12 milyon dolar ile çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineler yer aldı. 8 milyon dolarlık ithalat rakamı ile diğerleri grubunda yer alan makineler de üçüncü sıraya yerleşti.