2010 yılında üniversite eğitimini tamamladıktan sonra makine sektöründe çalışmaya başlayan T.R. Sabır Makine-Moxa1 Makine Dış Ticaret Müdürü Ayşe Sabır ile makine sektörüne ilişkin 13 yıllık deneyim ve tecrübelerini konuştuk. Kadın çalışanlara karşı oluşan algının yıllar içinde çok değiştiğinden söz eden Ayşe Sabır; “Ben ilk iş hayatına atıldığımda kadın çalışan sayısı oldukça azdı ve bu da bir kadın çalışan gördüklerinde şaşkınlık doğuruyordu. 13 sene öncesiyle şimdiyi kıyasladığımda kadın çalışanlara bakış açısının olumlu yönde değiştiğini görüyorum ve bu değişimden büyük memnuniyet duyuyorum. Hemcinslerimin bu sektörde güvenle ve başarıyla yol aldığını görmek umut verici” diye konuştu.

T.R. Sabır Makine-Moxa1 Makine Dış Ticaret Müdürü Ayşe Sabır ile iş dünyasında kadın olmanın avantaj ve dezavantajlarını, çalışma hayatına ilişkin en önemli motivasyon kaynağını, iş dünyasında cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için izlenebilecek yol haritalarını konuştuğumuz keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Aile bağlarının en önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu ifade eden Sabır şöyle konuştu; “Başarmanın, ticari hayatta iyi bir yer edinmenin ve özgür bir kadın olmanın getirdiği motivasyon paha biçilemez. I. Dünya Savaşı zamanlarında kadınların ihtiyaç duyulan her alanda terzi, hemşire, işçi, marangoz, aşçı, pilot, asker sıfatlarıyla görev almaları ve bu işleri hakkıyla yerine getirmeleri örnek alınası, gurur duyulası ve başarmaya dair inanç tazeleyen anekdotlar.”

  • Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz? Kaç yıldır profesyonel iş hayatının içindesiniz? Farklı kademelerde görev aldınız mı?

Üniversite öğrenimimi 2010 yılında Kiev Ulusal Ekonomi Üniversitesi’nde tamamladım. Uluslararası ekonomi bölümü mezunuyum. İş hayatında 13. senemi tamamlamış bulunmaktayım. Mezun olduğum 2010 senesinden bugüne T.R. Sabır Makine’de iç ve dış ticaret üzerine çalışıyorum. Üniversite de belli bir teorik altyapım oluşmuştu ancak iş hayatında ilerlemek ve sektörel bazda gelişmek için, işimle ilişkili olan her alandan bilgi almaya ve bu alanlarda mümkün olduğunca çok deneyim kazanmaya çalıştım. Yurt içi ve yurt dışı müşterilerle iletişim, hammadde temini, iş organizasyonu, satış sonrası hizmetler ve üretim planlamada aktif olarak rol alıp, bu süreçlere yön verdim.

 “KADIN ÇALIŞANLARA BAKIŞ AÇISININ OLUMLU YÖNDE DEĞİŞTİĞİNİ GÖRÜYOR VE BU DEĞİŞİMDEN BÜYÜK MEMNUNİYET DUYUYORUM”

  • Erkek egemen bir sektör olan makine sektöründe görev yapıyorsunuz, bir kadın gözüyle makine sektörü ile ilgili genel değerlendirmeleriniz nedir?

Makine sektörü için erkeklerin konfor alanına uygun bir iş dalı denilebilir. Ben ilk iş hayatına atıldığımda kadın çalışan sayısı oldukça azdı ve bu da bir kadın çalışan gördüklerinde şaşkınlık doğuruyordu. 13 sene öncesiyle şimdiyi kıyasladığımda kadın çalışanlara bakış açısının olumlu yönde değiştiğini görüyorum ve bu değişimden büyük memnuniyet duyuyorum. Ayrıca belirtmekte fayda var; gerek devlet destekleri ve gerekse de mühendis kızlar projesi gibi çalışmaların etkisiyle hemcinslerimin bu sektörde güvenle ve başarıyla yol aldığını görmek umut verici.

“TİCARİ HAYATTA İYİ BİR YER EDİNMENİN VE ÖZGÜR BİR KADIN OLMANIN GETİRDİĞİ MOTİVASYON PAHA BİÇİLEMEZ”

  • 13 yıldır aktif iş hayatının içindesiniz. Çalışma hayatınızın motivasyonları nelerdir?

Aile bağları… Destekleyici, yeri geldiğinde eleştirici, yeri geldiğinde yapıcı aile bağları çalışma hayatımdaki motivasyon kaynağımın başı. Ayrıca başarmanın, ticari hayatta iyi bir yer edinmenin ve özgür bir kadın olmanın getirdiği motivasyon paha biçilemez. I. Dünya Savaşı zamanlarında kadınların ihtiyaç duyulan her alanda terzi, hemşire, işçi, marangoz, aşçı, pilot, asker sıfatlarıyla görev almaları ve bu işleri hakkıyla yerine getirmeleri örnek alınası, gurur duyulası ve başarmaya dair inanç tazeleyen anekdotlar.

 “YOL ALDIKÇA BAŞTA DEZAVANTAJ GİBİ GÖRÜNEN HER ŞEYİN LEHİNİZE İŞLEDİĞİNİ GÖRÜYORSUNUZ”

  • Sizce iş dünyasında kadın olmanın avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Kadın sezgileri avantajların başında geliyor diyebilirim. İnsan tanıma becerisi, kazanılan deneyimle birleştiğinde hedeflenen başarı kaçınılmaz oluyor. Kusursuz bir iş çıkarmak bazen detaylarda, bazen kaliteli bir işleyişte ve bazense sağlam bir öngörüde gizli ve bence kadın olmak her birini hakkıyla yerine getirmek demek. Erkeklerin egemen olduğu bir iş dalında çalışmaya başlamak ilk etapta dezavantajlı hissettirse de yol aldıkça başta dezavantaj gibi görünen her şeyin lehinize işlediğini görüyorsunuz.

“İŞ HAYATINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİNİN SAĞLANMASI İÇİN ÇALIŞMALIYIZ”

  • Tüm Türkiye’de iş hayatında cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın istihdamının daha da artırılması için neler yapılmalı?

Çalışmalı… Kadınlar iş hayatında daha çok aktif oldukça, zamanla önyargıların kırıldığını ve olumlu yönde ilerleme kaydedildiğini görebiliyorum. O yüzden inançla ve özgüvenle çalışma ortamına atılmak iş hayatında cinsiyet eşitliğinin tam anlamıyla sağlanabilmesi kadın istihdamının daha da artırılması için yapılabilecek en önemli şey bana göre.

“KADIN ÇALIŞANLARIMIZLA BAŞARILI BİR ÜRETİM SÜRECİ YÜRÜTÜYORUZ”

  • T.R. Sabır Makine olarak, firmanızda kadın istihdamının artırılmasına yönelik çalışmalar yürütüyor musunuz?

Şirketimiz bünyesinde çalışmış ve halen de çalışmakta olan kadın personellerimiz mevcut. CNC ve torna tezgah operatörü, muhasebeci, aşçı ve depo görevlisi gibi pozisyonlarda kadın çalışanlarımızla başarılı bir üretim süreci yürütüyoruz. Bu başarı ve azim bana Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözlerini hatırlatıyor; “Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır.” 

  • Çalışma hayatına yeni atılacak hemcinslerinize nasıl bir tavsiye vermek istersiniz?

Sürekli yeniliğe ve öğrenmeye açık olmak, yaptığınız işi en doğru şekilde yapmak, eleştiriyi ilerlemenin anahtarı olarak görmek ve en iyisini yapmak için daima iyileşmeye gitmek gerekiyor. Atamızın da dediği gibi; “Yerinde duran geriye gidiyor demektir. İleri, daima ileri…”