İnternetten kartlı alışverişte dolandırıcılık olaylarının artması üzerine harekete geçen BDDK, tüketici güvenliği için önlem alıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), banka ve kredi kartlarının internetten yapılan alışverişte ‘açık’ ya da ‘kapalı’ olmasını müşteri tercihine bırakıyor. Alınan karara göre banka müşterileri 17 Ağustos’a kadar kartlarının internetten alışverişe ‘açık’ olmasını istiyorsa bankasına onay verecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, “Gerek kurumumuza yansıyan gerek kurumumuz temsilcilerinin de katılımıyla toplanan Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği Hakem Heyetleri gündemine taşınan şikayetlerin önemli bir bölümünün, dolandırıcılar tarafından kandırılarak kart ve şifre bilgileri ele geçirilen vatandaşların bilgisi ve isteği dışında kullanılan bu bilgiler ile dolandırıcılar tarafından internet üzerinden yapılan işlemler üzerinde yoğunlaştığı anlaşılmıştır” diyerek günlük hayatında kredi kartını internet işlemlerinde kullanmayan, kartı ile internetten alışveriş yapılabileceğinin farkında dahi olmayan vatandaşların dolandırıcılar tarafından kandırılarak suistimal edilmesinin önüne geçmek için yeni bir karara daha imza attı. BDDK’nın 16 Şubat 2017 tarihli kararı ile, verilmiş ve verilecek olan tüm banka ve kredi kartları için müşteri onayı zorunlu hale getirildi. Kartının internet alışverişlerine açık olmasını talep etmeyen ya da bankası iletişime geçtiğinde onay vermeyen müşterinin kartı işleme otomatik olarak kapatılacak.
Bilgilendirme tüm kanallardan yapılabilir
• BDDK’nın 16 Şubat tarihinde aldığı kurul kararı bankalara 6 aylık geçiş süresi tanıdığı düzenlemeye göre banka ve kredi kartlarını internet alışverişine ‘açık’ ya da ‘kapalı’ kalmasına onay vereceği süreç çift taraflı işleyecek. İsterseniz müşteri olarak sizde bankanızı arayabilirsiniz ama bankalar, ‘düzenleme müşterinin dikkatini çekmeyeceği’ varsayımı ile müşterinin kendisine izin verdiği bilgilendirme kanallarından müşterilerine ulaşacaklar.
• Dün sosyal medyada sadece yazılı ve sözlü onay gerektiği belirtilse de bazı bankalar sms ve çağrı merkezi gibi tüm kanallarını onay almak için açık tutacak. Sms ile de onay verebilirsiniz çağrı merkezinden de sizi bilgilendirmek için arayan bankanıza tercihinizi bildirebilirsiniz.
Bankayı bugün ararsanız ‘bekle’ cevabı alabilirsiniz
• Bankalarla BDDK arasında işleyen karşılıklı sürecin ardından bankalar şu anda alt yapı çalışmaları yapıyor. Dolayısıyla bugün bankanızı aradığınızda muhtemelen sizden beklemeniz istenecek. Çünkü bazı bankalarda bir haftalık bazılarında haftalarca ifade edilebilecek yazılım geliştirmeleri yapılması gerekiyor.
• Pek çok bankanın nisan ayından itibaren müşterilerine bilgilendirme yaparak ‘açık’ ve ‘kapalı’ tercihlerinin toplanacağı belirtiliyor. DÜNYA’ya görüş bildiren bankacılar, ağırlıklı olarak müşterilerinin bankalarından bilgilendirme mesajını beklemesi gerektiğini söylüyor.
• Herhangi bir kart ailesine bağlı olsa da her banka kendi güncellemesini ve talep toplama sürecini kendisi yönetecek. Hali hazırda mobil ya da internet şubesinde böyle bir tercih butonu olan bankalarda var. Bu bankalar için sürecin daha rahat işleyeceği yorumları yapılıyor.
Her kart için onay verilmesi gerekiyor
• Onay süreci ‘kişi’ bazlı değil ‘kart’ bazlı olacak. Her bir kartınız için onayınız gerekecek. Aynı bankadan ya da farklı bankalardan birden fazla kartınız olabilir. Eğer kartlarınız aynı bankadan ise onayı tüm kartlarınız için verdiğinizi belirtmeniz gerekecek. Ya da hangi kartınızın internetten alışverişe açık olmasını istiyorsanız onu belirteceksiniz. Ek karta sorulmayacak asıl kart sahibine sorulacak. Asıl kart sahibinin onayı esas olacak.
• Bankalar, kredi kartıyla e-ticareti sıkça kullanan müşterilerinin aslında mobil ve internet şubelerinden ‘açma’-’kapama’ işlemini aktif bir şekilde kullandığını belirtiyorlar. Bu süreç kullanmayan ve dolandırıcılığa maruz kalabilecek müşteri riskini azaltacak.
• Dün konuştuğumuz bankacılar, bu tip dolandırıcılıklar konusunda aslında bankaların müşteri alışkanlıklarını devamlı analiz edip, uluslararası güvenlik sertifikalarıyla sistemlerini koruma altına aldıklarını da belirtti.
• BDDK’dan yapılan açıklamada da söz konusu kararın, müşterilerin mevcut kart kullanım işleyişini aksatmayacağı vurgulandı. Müşteri memnuniyetsizliği yaratmadan, talep alma sürecinin işlemesi ve bankaların sistemlerinin yapılan değişikliğe uyumlu hale getirilebilmesi için karşılıklı müzakerelerle bankalara 6 aylık geçiş süresi verildiği vurgulandı.
• Bankaların kartların internet işlemlerine açık olması için talep alırken, müşterilerinin kişisel bilgilerini, şifre bilgilerini paylaşmasını istemeyeceği ifade edilen açıklamada, bu yönde talepte bulunan kişilere karşı uyanık olunması, hiçbir surette kişisel bilgilerin ve şifrelerin paylaşılmaması gerektiği aktarıldı.
• Türkiye’de 2016 itibarıyla banka ve kredi kartları dâhil olmak üzere toplamda 176 milyon kart var. Bu kartların 58,8 milyonu kredi kartı, 117 milyonu ise banka kartı. İnternetten yapılan kartlı ödeme tutarı bir önceki yıla kıyasla yüzde 23’lük artışla 68,4 milyar TL’ye yükseldi. Her beş kredi kartından ikisi internet ödemelerinde kullanıldı.