Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB), 12 Kasım’da yerli ve milli üretime 5 milyon liraya kadar destek vereceğini açıkladı.
Hâlihazırda ithal edilen bir ürünü yerli unsurlarla kendi üretmek isteyen KOBİ’ler, KOBİ Teknoyatırım desteği kapsamında açıklanan meblağ ile 2020 yılından itibaren cari açığı düşürecek gibi görünüyor. Bu destek, aynı zamanda rekabet gücünü de artıracak şüphesiz.
Yerli üreticilerin ihracata ağırlık verdiği bir dönemde yapılan bu hamle, KOBİ’lerin bu anlamdaki çabalarını destekler nitelikte. Henüz destek verilecek kategoriler açıklanmadığı için hangi sektöre ne oranda bir katkı sağlayacağını kestirmek zor. Ancak son dönemde ivme kazanan makine sektörünün bu projede yer alması doğru bir karar olacaktır.
Türkiye’de birçok sektörün ihracata yönelmesiyle yerli üretimde kalitenin farklılaştığını görüyoruz. İhracat değeri yüksek ürünlere verilen bu ve bunun gibi destekler de kalitenin daha da artmasına katkı sağlayacaktır. Yakın zamanda bu desteğin detaylarının paylaşılmasında fayda var. Sektör bu konuda heyecanlı ve azimli. Ağaç işleme makineleri sektörü adına AİMSAD, tüm bu destekleri takip ediyor ve hızlı bir şekilde üyelerini bilgilendiriyor.
Teknolojik ürünlere özel program
KOSGEB, gelecek yıl bütçesinin önemli bir kısmını özellikle ithal edilen ürünlerin yerli üretilmesine dönük projelere aktarmak istiyor. Bu desteğe benzer bir biçimde, Ar-Ge’si tamamlanmış, prototipi ortaya çıkmış teknolojik ürünlerin endüstrileşmesi ve ticarileşmesine dönük olarak bir programlarının daha olacağı açıklandı. Bu yolla, teknolojik ürünlerin sektörlerini desteklemek ve bu sektörlerin ağırlığını artırmak üzere bu tip ürün üreten KOBİ’lere daha fazla ağırlık verilecek. Bu konudaki çalışmanın 2020’nin ilk çeyreğinde açıklanıp hayata geçirilmesi oldukça yerinde olacaktır. Kaliteyi artırmaya yönelik arayışlar içine giren KOBİ’lerin bu programdan yararlanması çok önemli.
KOBİ’lere yurt dışı pazarı için 300 bin lira
Bunların yanında, eğer bir KOBİ, daha önce ihracat yapmış ya da yeni işe soyunan bir ülkeye ihracat yapmak isterse, KOSGEB 300 bin liraya kadar Yurt Dışı Pazar Desteği sunuyor. Bu da yine önemli bir adım. KOSGEB’in yerli ve milli üretimi öncelikli konu haline getirdiği ve 2020’de bu konudaki çalışmaları daha sık gerçekleştirecekleri görülüyor.
Kadın girişimciye artı destek
KOSGEB’in kadın girişimcilere yönelik destekleri de devam ediyor. Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında bankalar, geleneksel sektörlerdeki girişimcilere, KOSGEB dışında 50 bin liraya kadar kredi kullandırıyor. Bunun 10 puanlık maliyetini KOSGEB karşılıyor. Daha önce KOSGEB’den yararlanarak işini kurmuş ya da işini kuracak kadın girişimcilere ise 50 bin lira değil, 70 bin lira kredi kullanmalarını sağlanacak. İleri Girişimcilik Destek Programı kapsamında 300 bin liraya kadar verilen makine teçhizat desteği, kadın girişimci için 370 bin lira olacak.
Kadın girişimcilere sağlanan ve sağlanacak olan bu destekler hem ekonomiye, hem de toplum hayatına uzun vadede önemli katkılar sağlayacak.