Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün açıkladığı yeni destek programı ile işletmelere 450 milyon lira kredi hacmi oluşturarak 100 milyon lira tutarında faiz desteği sağlanacak.

2018 Yılı Makine Teçhizat Faiz Desteği Programı’na katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, açıklanan destek programının ve diğer desteklerin ortak hedefinin Türkiye’nin teknoloji üretmesi ve ürettiği teknolojiyi ihraç etmesi olduğunu belirterek, “KOBİ’lerimizi yüksek teknoloji ile buluşturuyoruz. KOSGEB’in yeni vizyonu kapsamında özellikle imalat sanayimizi teknoloji odaklı bir biçimde destekliyoruz. Bundan sonra KOSGEB’in destek ve teşvik mekanizmasındaki temel önceliği imalat sanayi ve yüksek teknolojidir. Bu çerçevede KOSGEB’in sunduğu destek ve teşvik mekanizmalarını teknoloji üreten KOBİ’lerimiz üzerinde yoğunlaştırıyoruz. KOBİ’lerimizi “yerli üretime” teşvik ediyoruz. KOBİ’lerin AR-GE ve yenilik faaliyetlerini destekliyoruz. İhracatımız içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 20 seviyesine çıkarmak için bütün kaynaklarımızı seferber ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programı’nın üretim tabanlı ekonomik büyüme için atılmış önemli bir adım olduğunu kaydeden Özlü, konuşmasına şöyle devam etti:
“2016 yılında da aynı destek programını işletmelerimizin hizmetine sunmuştuk. 2016 yılındaki Makine Teçhizat Kredi Faiz Destek Programı’ndan bin 88 işletmemiz faydalanmıştı. Program kapsamında 472 milyon lira kredi kullandırılmış ve 95 milyon lira faiz desteği KOSGEB tarafından karşılanmıştı. Bugün açıklayacağımız yeni destek programımızla işletmelerimize 450 milyon lira kredi hacmi oluşturacağız. 100 milyon lira tutarında faiz desteği sağlayacağız. İşletme başına sağlanacak kredi faiz desteğinin üst limitini 300 bin lira olarak belirledik. Kredi vadesinin ilk 6 ayı ödemesiz, kalanı üçer aylık eşit taksitler halinde ödemeli olmak üzere toplam 36 ay olarak belirlenmiştir”.

Makine Teçhizat Kredi Faiz Destek Programı için Haziran ayı içinde başvuru alacaklarını söyleyen Özlü, KOSGEB veri tabanına kayıtlı, imalat sanayinde faaliyet gösteren ve KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan işletmelerin başvuru yapabileceğinin altını çizerek, “İşletmelerimize alım yaparken “yerli ve yeni” makine ve teçhizatları tercih etmeleri şartını getiriyoruz. Yani biz bu destek programımızla yerli ve yeni makine ve teçhizat alımına destek vereceğiz. Sanayinin ve KOBİ’lerimizin çarklarını yerli makinelerimizle döndüreceğiz. Ekonomimizin bağışıklık sistemini yerli ürünlerimizi destekleyerek güçlendireceğiz” şeklinde konuştu.

“Bir ülkenin gücü, KOBİ’lerinin gücüne bağlıdır” diyen Özlü, “Güçlü KOBİ, güçlü sanayi, güçlü üretim ve güçlü Türkiye için yerli ve milli teknolojileri desteklemeye devam edeceğiz. Destek programımızın şartlarından biri olan “yerli ve yeni” makine alımı işte bu yüzden çok önemlidir. Biz bu programla bir yandan KOBİ’lerimize destek olurken, diğer yandan yerli makine imalatına da destek oluyoruz. Çünkü makine sektörü olmadan sanayileşmeden bahsedemeyiz. Makine sektörümüzün daha da büyümesi için elimizdeki tüm enstrümanları harekete geçirmeye devam edeceğiz” dedi.

2018 Yılı Makine Teçhizat Faiz Desteği Programı’nın detayları:

Başvuru Tarihleri:
04.06.2018 – 01.08.2018: İşletme başvuruları
02.08.2018 – 13.08.2018: KOSGEB inceleme, onay ve revizyon talebi
14.08.2018 – 24.08.2018: İşletme düzeltme ve revizyonu
25.08.2018 – 03.09.2018: KOSGEB nihai onayı

Başvuru şekli: www.kosgeb.gov.tr bulunan KOBİ/Girişimci Giriş menüsünden girerek ehizmetler sayfasında “2018 Yılı Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Başvurusu” şeklinde arama yaparak girecekleri, kredi faiz desteği kapsamında satın alacakları makine-teçhizat alımına ilişkin başvuru formunun doldurarak belirlenen tarihler arasında KOSGEB Müdürlüğüne iletilmesi.

Destek miktarı: İşletmelerin kullanacakları kredilerde İşletme başına en fazla 300.000.- (üçyüzbin) TL’ye kadar olan faiz/kâr payı bedelinin tamamı, KOSGEB tarafından karşılanacak, Sıfır (0) faizli, İlk 6 (altı) ayı ödemesiz, kalanı üçer aylık eşit taksitler halinde ödemeli toplam 36 (otuzaltı) ay vadeli şeklinde uygulanacaktır.

Değerlendirme kriteri: Sistem belirlenen sürenin sonunda; her bir işletme için Değerlendirme Tablosunda yer alan Sektör, Ölçek ve Kârlılık kriterlerinden oluşan puan üzerinden (yüksekten en düşüğe doğru) 100.000.000.-TL’lik bütçe çerçevesinde başvuru sıralaması oluşturacaktır.

Uygulama esasları: KOSGEB tarafından verilen onaydan sonra her bir İşletme için Yazılım Sistemi bir başvuru kodu üretecektir. İşletme, KOSGEB Müdürlüğü’nden aldığı başvuru formu ve başvuru kodu ile protokole taraf Banka şubelerinden birine kredi başvurusunda bulunacaktır. Kredi kullandırımı Banka Tarafından yapılacak olup, kredi tutarı Tedarikçi hesabına aktarılacaktır. Makine Teçhizatın işletmeye teslim edildiğinin tespiti ve periyodik kontrolü Banka tarafından yapılacaktır. Teminat sıkıntısı yaşayan işletmeler, Kredi Garanti Fonu A.Ş.’nin sunduğu kefalet hizmetlerinden yararlanabileceklerdir. 2016 Yılı Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programından yararlanan işletmeler, 2018 Yılı Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programından yararlanamayacaktır.

Yerli ve yeni makine şartı: Kullanılmış makine-teçhizat bu tanımın dışındadır. İmalat sanayinde faaliyette bulunan işletmelerin yerli ve yeni makine teçhizat alımları desteklenmekte olup; işletmelerin 13.09.2014 tarih ve 29118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2014/35 sayılı Yerli Mali Tebliğine uygun olarak aldıkları yerli malı belgesi ile belirlenen makine ve teçhizatlar yerli malı olarak kabul edilecektir.