Makinecilerin sektördeki oyuncuları daha iyi tanımaları gerektiğini söyleyen MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Mobilyacıların da makine üreticilerinin neler yapabildiklerini güncel olarak takip etmeleri, görüş alışverişinde bulunup dünyadaki gelişmeleri birlikte yorumlamaları gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Ağaç işleme makinecileri, makine sektörü içerisinde hızlı aksiyon olması, yenliklere çok daha kolay adapte olması ve hızlı büyümesi ile farklı bir yere sahip. AİM sektörünün hizmet ettiği mobilya sektörü de Türkiye’de oldukça başarılı ve yenilikçi. 2021 yılı itibariyle birbirine ihtiyaç duyan bu iki sektörü daha da yakınlaştırmak, mobilyacıların ağaç işleme makinecilerinden taleplerini ve mobilya sektörünün gündemini yakından takip etmek için Mobilya Dernekleri Röportajlarımızı başlatıyoruz.

AİMSAD Dergisi olarak bu sayfada ilk konuğumuz, Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç. Mobilya sektörünün çatı kuruluşu olan MOSFED, bünyesinde, Türkiye genelindeki 14 sektör derneğini barındırıyor.

MOSFED Başkanı Güleç, işbirliklerinin son derece önemli olduğu bir dönemde, birbirini destekleyen ve bağlı sektörler olarak bir araya gelip işbirliği oluşturmanın getireceği olumlu sonuçlara yürekten inandıklarını söyledi.

Mobilya ve bağlı sektörler, özellikle makine sektörü açısından bakıldığında, sektörü oluşturan tüm paydaşların birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getiren Güleç, “Makinecilerimiz için sektördeki oyuncuları daha iyi tanımaları, beklenti ve onların taleplerini daha iyi anlamaları, mobilyacılarımız içinse makine üreticilerinin neler yapabildiklerini güncel olarak takip etmeleri, görüş alışverişinde bulunup dünyadaki gelişmeleri birlikte yorumlamaları gerektiğine inanıyoruz” dedi. Ahmet Güleç ile makine sektörünü, MOSFED’i ve iki sektörün olası işbirliklerini konuştuk…

MOSFED’den kısaca bahseder misiniz?

2014 yılında, sektörü temsil eden 7 derneğimizin bir araya gelmesi ile kuruldu. Bugün Türkiye geneline yayılmış 14 sektör derneği, MOSFED çatısı altında toplanmış bulunmaktadır. Sektörün tek çatı örgütü olarak MOSFED, mobilya sektörünü her alanda temsil etmektedir.

Mobilyacılar kendi fuarlarını düzenleyecek

MOSFED olarak mobilya sektörüne yönelik çalışmalarınızı anlatabilir misiniz?

MOSFED’in kuruluş amacına bağlı olarak mobilya sektörünü ilgilendiren tüm konu başlıklarında gerekli mercilerle görüşmeler yapmakta, sektörün sorunlarını dile getirmekte ve mobilya sektörünün ülke için ne kadar önemli ve katma değer oluşturma potansiyeli olan bir sektör olduğunu anlatmaktadır.

Bununla beraber mobilya strateji raporunun hazırlanmasına katkı sağlamakta, ihracatçı birlikleri ile yaptığı ortaklaşa çalışmalarla dünyanın hemen her yerinde düzenlenen fuarlara sektör temsilcilerinin katılmasına zemin hazırlamaktadır. 2021 yılı itibariyle MOSFED bünyesinde kurulan MOS fuarcılık ile birlikte sektör artık kendi fuarını düzenleme noktasına da gelmiştir.

‘KDV indirimi henüz yansımadı’

Mobilya sektörü 2020’yi nasıl geçirdi? 2021 öngörünüz nedir?

Pandemiye rağmen sektör büyümeye devam etti. 2019 rakamlarını az da olsa geçerek 2020 gerek iç piyasada gerekse ihracatta artışla kapatıldı. Ancak pandeminin olmadığı bir durumda yapılan senaryolarda, sektör çok daha büyük bir artış potansiyeline sahipti. Özellikle iç piyasada KDV indiriminin olumlu etkileri yansımadı. Bu etkilerin 2021 ve gelecekte artarak görüleceğini düşünüyoruz. 

‘Haziranda hareketlendik’

Pandemi ortamında işleriniz nasıl etkilendi? İç pazar-ihracat oranında bir değişim oldu mu?

Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yaşanan durgunluk, Haziran sonrası yerini hareketliliğe bıraktı. Ertelenen ihtiyaçların görülmesi ile özellikle ihracatta bu aylarda büyük artışlar yaşandı. İç piyasa ve dış piyasa dengesinde radikal bir değişim olduğunu söyleyemeyiz.

‘Yatırım düşüncesi yerini belirsizliğe bıraktı’

Sektör genelinde yeni makine parkuru yatırımları yapma isteği ve imkanı ne düzeyde?

Pandeminin etkisi ortadan kalktıkça, siparişlerin artışı mobilyacıların yeni yatırım yapma konusunda pozitif düşünmelerini sağladı. Ancak ikinci dalga ile birlikte bu düşünce yerini bir belirsizliğe bıraktı. Yeni yılda gelişmeleri ve dünya mobilya ticaretindeki yeni eğilimlere göre değerlendirmelerin olmasını bekliyoruz.

‘Mobilyacı ve makineciler birlikte hareket etmeli’

Ağaç işleme makineleri sektörü ve/veya AİMSAD’dan istekleriniz veya sektöre iletmek istediğiniz bir mesaj var mı? Ağaç işleme makineleri sektörü veya AİMSAD ile işbirlikleri hakkında ne düşünürsünüz? Ne tür işbirlikleri olabilir?

Mobilya ve bağlı sektörler, özellikle makine sektörü açısından bakıldığında, sektörü oluşturan tüm paydaşların birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sektörlerimizin içindeki farklı temsilcilerin bile bir araya gelemediği bir ortamda bunu sağlayan MOSFED’in mobilya sektörüne getirdiği pozitif katkılara yakından şahit olduk. Aynı şekilde, birbirini destekleyen ve bağlı sektörler olarak bir araya gelerek işbirliği oluşturmanın getireceği olumlu sonuçlara yürekten inanıyoruz. Makinecilerimiz için sektördeki oyuncuları daha iyi tanımaları, beklenti ve onların taleplerini daha iyi anlamaları, mobilyacılarımız içinse makine üreticilerinin neler yapabildiklerini güncel olarak takip etmeleri, görüş alışverişinde bulunup dünyadaki gelişmeleri birlikte yorumlamaları gerektiğine inanıyoruz.

Özellikle iç piyasada KDV indiriminin olumlu etkileri yansımadı. Bu etkilerin 2021 ve gelecekte artarak görüleceğini düşünüyoruz.