T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kurumsallaşmak ve markalaşmak isteyen KOBİ’lere KOSGEB aracılığıyla verilecek destek miktarını iki katına çıkardıklarını belirterek, bu kapsamda hazırlanan 2 program aracılığıyla, 666 KOBİ’ye toplamda 100 milyon lira destek vereceklerini bildirdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, KOBİ ve girişimcilere Bakanlığın kendi desteklerinin yanında KOSGEB destek programlarıyla da katkı sağlamaya devam ettiklerini açıkladı. Bu kapsamda “markalaşma ve kurumsallaşma” odaklı 2 yeni destek programını yılın başında hayata geçirdiklerini hatırlatan Işık, o günlerde 50 milyon lira olarak duyurdukları programların bütçelerini 100 milyon liraya çıkardıklarını ifade etti.
KOBİ’lerin sağlıklı biçimde büyüyebilmesi, daha uzun ömürlü olabilmesi ve böylece ekonomideki pay ve etkinliklerinin geliştirilmesi için kurumsallaşmaya ve markalaşmaya yönlendirilmeleri gerektiğinin altını çizen Işık, şunları kaydetti: “Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimiz genellikle aile işletmesi olarak kuruluyor ve maalesef ömürleri kısa oluyor. Bunun nedeni ise büyük ölçüde kurumsallaşamamak. Ayrıca, günümüzün tasarım odaklı rekabet anlayışı dikkate alındığında tüketici etkisi, mal ve hizmetlerin dünya pazarına ve yerel pazarlara markalanarak sunulması zorunluluk haline geldi. Doğru marka ve mesajlarla pazara çıkan, markasını koruyan ve iyi pazarlayan KOBİ’ler, rakiplerinin önüne geçerek büyük bir avantaj sağlıyor. Hazırladığımız bu iki destek programıyla, KOBİ’lerimizin kurumsallaşma ve markalaşma çalış- malarına katkı vermeyi hedefliyoruz.”
2 bin 345 projeden bin 14’ü değerlendirme aşamasına geçti
Söz konusu programların detaylarına ilişkin de bilgi veren Işık, başvuruları elektronik ortamda aldıklarını hatırlattı. Bu kapsamda, işletmelerden toplamda 2 bin 345 proje başvurusu alındığını anlatan Işık, bunların dağılımına bakıldığında da kurumsallaşma başlığında bin 559, markalaşma başlığında ise 786 proje başvurusu yapıldığını ifade etti. KOBİ Proje Destek Programı ön değerlendirmesi sonucunda, 2 bin 345 projenin bin 14’ünün 50 ve üzeri puan alarak, kurul değerlendirme aşamasına geçtiğini belirten Işık, şöyle konuştu:
“Bunların 793 adedi kurumsallaşma başlığında, 221 adedi ise markalaşma başlığında kurul tarafından değerlendirilmeye hak kazandı. Toplamda 100 milyon lira olan programların bütçesi ile her bir proje için üst limiti 150 bin lira olmak üzere, 666 projeyi desteklemeyi öngörüyoruz. Kurumsallaşma ve markalaşma başlık- larında oluşturulan kurullar çalışmalarına başladı. Bu çerçevede kurul üyeleri puanlama usulü ile projeler değerlendirilecek ve desteklenecek projeler belirlenecek.”