Değerli AİMSAD Dergisi okurları;
Öncelikle her birinize işlerinizde başarılar diliyorum.
Bildiğiniz gibi, kalifiye ara eleman tüm sektörler için çok önemli bir ihtiyaç. Eğitim kurumlarından sizlere alanında eğitilmiş elemanların gelmesi hepimizin arzusu. Bu noktada devletin attığı adımların yanı sıra, özel sektörün üzerine düşeni yapmak için önemli uğraşlar verdiğini biliyoruz. Biz de İstanbul Ticaret Odası (İTO) olarak, 2015 yılında hamilik projesini başlattık. Bu proje ile her meslek lisesinin bir hamisi olmasını ve destek görmesini hedefledik. Meslek liselerine ilginin artmasında, okullarla işbirliği yapan iş adamlarının ve sektör temsilcilerinin çalışmalarının bugüne kadar büyük etkisi oldu. İTO’nun öncülüğünde başlatılan ve yurt geneline yayılan meslek liselerine hamilik projesi de bu çalışmalara örnek teşkil etti. İTO’nun başarıyla uyguladığı ve benzerlerine örnek olduğu hamilik projesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da genişletildi. Bu amaçla, 25 Ocak’ta ‘Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü’ imzalandı.
İTO 54 okula hamilik ediyor
İTO olarak, II. Abdülhamid döneminde her okulun bir sanayi kuruluşuna emanet edildiği modelin benzerini, bu projeyle uyguluyoruz. Sektörlerini temsil eden meclis ve komite üyelerimizin desteğiyle, okul-sanayi işbirliğine öncülük ediyoruz. 2015’te başlatılan ve hamilik projesi olarak ifade edilen Okul Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi, İTO yönetim kurulunun desteğiyle gelişiyor. Her sektörden bir oda meclis üyesi, bir meslek lisesinin hamiliğini üstleniyor. 8 okulla başlayan hamilik projemizde bu yıl 54 okula ulaştık. Artık, İstanbul’da 54 meslek lisesinde öğrencilerin meslek kazanması için elinden gelenin fazlasını yapan, okulların her sıkıntısında ve eksiğinde yanında olan İTO meclis ve komite üyesi iş insanları var.
Hamilik projesinin olumlu etkileri oldu. İTO’nun Meclis ve Meslek Komitesi üyelerinden oluşan hamilerimizi, ilgili oldukları mesleki ve teknik Anadolu liseleriyle eşleştirdik. Gençlerin, mesleği okulda öğrenmeleri için, onları meslek komitelerimize emanet ediyoruz. Böylece öğrenciler aracılığıyla, reel sektörle dinamik bir ilişki içinde de oluyoruz. Gençlerimizin mesleki ufukları genişliyor, yeni hedefler ediniyorlar.
Meslek liselerinin ihtiyaçlarını tespit edip gerekli makine ve teçhizat eksikliklerinin giderilmesine yardımcı olan hamiler, gençlerin kendi mesleklerindeki firmalarla irtibat kurmalarına ve staj yapmalarına da yardımcı oluyor. Böylece reel sektörün ihtiyaçlarının okullarda karşılık bulması sağlanıyor. Sektörden hamilerin desteğiyle eğitim kalitesini yükselten okulların öğrencileri de daha modern atölyelerde şevkle çalışarak, meslek edinme hevesini taşıyorlar.
ASELSAN ve İTÜ’nün başarısı
Bu yıl Liselere Giriş Sınavı’nın ilk yerleştirme tercihlerine göre, mesleki eğitim veren Anadolu Teknik Liseleri, 500 tam puan üzerinden 420’nin üzerindeki taban puanlara sahip öğrenciler tarafından tercih edildi. ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yüzde 0,46’lık dilimden, İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de yüzde 1,26’lık dilimden öğrenci aldı. Bunlar ilk kez oluyor. Tüm bu adımlar, mesleki ve teknik eğitimin algısında pozitif yöne doğru kırılmada tarihi bir öneme sahip. Artık mesleki ve teknik eğitim, iddiası olan ve başarılı öğrencilerimizin tercihinde yer almaya başladı.
Gerek İTO olarak yürüttüğümüz hamilik projesi, gerek özel sektörün projeleri, gerekse de devletin attığı olumlu adımlar ile mesleki eğitimin arzu ettiğimiz noktaya ulaşmasını, işsizliğin düşmesine, ekonominin gelişmesine katkı sunmasını diliyor, özel sektörün tüm paydaşlarını bu konuda elinden geleni yapmaya davet ediyorum.
Mustafa Büyükdede – İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi – Okul Sanayi İşbirliği Hamilik Projesi Hami Sorumlusu