Kahire Büyükelçiliği tarafından yapılan bilgilendirmede, Mısır’a yapılacak olan ihracat işlemleri için 1 Ekim 2021 tarihi itibariyle Nafeza (ACI) sistemine geçileceği bildirildi. Daha önce birçok kez ertelenen sisteme geçiş sürecinin, bu defa ertelenmeden yürürlüğe konulacağı bekleniyor.
Mısır’a yapılacak olan ihracat işlemleri için 1 Ekim 2021 tarihi itibariyle NAFEZA (ACI) sistemine geçilecek. Uygulama kapsamında öncelikle, ithalatçı, Nafeza üzerinden oluşturduğu şirket hesabı aracılığıyla gönderiye ilişkin talep edilen bilgi ve açıklamaları girmek için sisteme giriş yapacak ve ACI numarası almak için talep oluşturacak. Akabinde ithalatçı, yüklemeye ilişkin temel bilgilerin girişini yapacak.
Kayıt ile birlikte sistem ithalatçıya talep numarası (Pre-ACI) verecek. Bundan sonra ise gönderiye ilişkin detaylı bilgilerin girilmesi aşaması başlayacak. Açılan sayfada, gönderiye ilişkin otomatik olarak çıkacak bilgilere ek olarak ithalatçı; kararlaştırılan gümrük kıymetini, ithalatçıya ilişkin bazı bilgileri gümrük idaresini girecek. Daha sonra, ürüne ilişkin numara ve tarife numarası yazılarak ürüne ilişkin vergi, rüsum ve teknik özellikleri onaylanacak. İthalatçı, oluşan beyanatı kabul ettikten sonra onayını vererek talep oluşturmayı sonlandıracak.
Talep oluştuktan sonra gümrük otoritesindeki değerlendirme akabinde ACI numarası oluşturulması veya talebin reddedilmesi söz konusu olacak. İthalatçının talebine red gelirse sistem, durumu ithalatçıya bildirecek. Talebin kabul edilmesi durumunda ise ACI numarası sistem tarafından oluşturulacak. Cargo X’te ihracatçı tarafından oluşturulacak hesap kullanılarak ilgili ihracat belgeleri ithalatçıya ACI numarası işlenmiş şekilde gönderilecek. İthalatçı, Cargo X üzerinden Nafeza’ya gelen ve kendisine bildirilen belgeleri inceleyecek ve belgelerin doğruluğunu kabul etmesi halinde e-imzası ile imzalar ve Nafeza üzerinden, 46 numaralı gümrük kabul kararını almak için, gümrük otoritesine talepte bulunacak.
Gümrük otoritesi, başvuruyu değerlendirecek, bu süreçte GOEIC, NFSA (Gıda Otoritesi) gibi kamu otoriteleri ithalatın türü ve içeriğine göre sistemin yönlendirmesiyle işleme dahil olabilecek. Gözden geçirme sonrasında ithalatçı taahhüt ettiği ithalata ilişkin vergi, rüsum gibi ödemeleri gerçekleştirecek. Gönderinin varması akabinde, risk yönetimi sistemi çerçevesinde, ilgili otoritelerce gerekli kontroller sağlanacak. İlgili kontroller somut olarak gerçekleştirildikten sonra herhangi bir sorunun oluşmaması şartıyla eşyanın gümrükten çıkarılmasına izin verilecek.