Bosna Hersek, 2025 yılında 571 milyon dolarlık mobilya üretimi ve 494 milyon dolarlık ihracatıyla dış pazarlara güçlü biçimde entegre bir sektör yapısı sergilerken, ülkenin mobilya ithalatı 167 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye, yüzde 16,5’lik payla Bosna Hersek’in üçüncü büyük mobilya tedarikçisi olurken, ülkenin 26,2 milyon dolarlık ağaç işleme makineleri ithalatının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayarak makine pazarında da önemli tedarikçiler arasında yer aldı.

Bosna Hersek, mobilya üretimi ve özellikle ihracatındaki güçlü yapısıyla bölgesindeki dikkat çekici pazarlardan biri olarak öne çıkıyor. Ülkede mobilya ihracatının üretime kıyasla yüksek bir seviyede bulunması, sektörün dış pazarlara dönük yapısını ortaya koyarken; mobilya ithalatındaki artış ve ağaç işleme makinelerine yönelik talep de sektörün makine ve teknoloji ihtiyacının devam ettiğini gösteriyor.

Centre for Industrial Studies (CSIL) tarafından yayımlanan World Furniture Outlook 2026 raporuna göre, Bosna Hersek’in 2025 yılı mobilya üretimi 571 milyon dolar seviyesinde gerçekleşerek dünya sıralamasında 51’inci sırada yer aldı. Aynı yıl ülkenin mobilya ihracatı 494 milyon dolar olarak kaydedilirken, Bosna Hersek dünya mobilya ihracatı sıralamasında 39’uncu sırada konumlandı. Ülkenin mobilya ithalatı 167 milyon dolar, mobilya tüketimi ise 245 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Bosna Hersek’in mobilya üretimi son üç yılda geriledi

Bosna Hersek’in mobilya üretiminde son üç yılda düşüş eğilimi görüldü. 2023 yılında 655 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen üretim, 2024 yılında 606 milyon dolara, 2025 yılında ise 571 milyon dolara geriledi. Benzer bir seyir ihracatta da görüldü. Ülkenin 2023 yılında 565 milyon dolar olan mobilya ihracatı, 2024 yılında 520 milyon dolara ve 2025 yılında 494 milyon dolara düştü.

Buna karşılık mobilya ithalatı artış eğilimini sürdürdü. 2023 yılında 145 milyon dolar seviyesinde olan ithalat, 2024 yılında 159 milyon dolara, 2025 yılında ise 167 milyon dolara yükseldi.

Türkiye, Bosna Hersek’in mobilya ithalatında üçüncü sırada

Söz konusu ülkenin mobilya ithalatında 2025 yılı itibarıyla Çin yüzde 19,9’luk payla ilk sırada yer aldı. Çin’i yüzde 18,6 ile Sırbistan takip ederken, Türkiye yüzde 16,5’lik payla ülkenin üçüncü büyük mobilya tedarikçisi konumunda yer aldı. Polonya yüzde 11,8 ile dördüncü sırada bulunurken, İtalya yüzde 7,8, Slovenya yüzde 4,4, Almanya yüzde 3,6, Hırvatistan yüzde 3, Avusturya yüzde 2,6 ve Çekya yüzde 1,7 pay aldı.

Almanya, Bosna Hersek’in mobilya ihracatında ilk sırada yer aldı

Bosna Hersek’in mobilya ihracatında Avrupa ülkeleri öne çıktı. 2025 yılı itibarıyla ülkenin mobilya ihracatında Almanya yüzde 27,6’lık payla ilk sırada yer aldı. Almanya’yı yüzde 17,2 ile Hırvatistan ve yüzde 8,3 ile Çekya takip etti.

Hollanda yüzde 6,1, Slovenya yüzde 5,9, İtalya yüzde 5,2, İsviçre yüzde 4,6, Avusturya yüzde 4,3, Polonya yüzde 3,2 ve İsveç yüzde 3,1 payla Bosna Hersek’in diğer önemli mobilya ihracat pazarları arasında yer aldı. Bu tablo, Bosna Hersek mobilya sanayisinin ihracatında Avrupa pazarlarının belirleyici bir konuma sahip olduğunu gösteriyor.

Mobilya tüketiminde yüzde 1 büyüme öngörülüyor

Bosna Hersek’in mobilya tüketimi 2023 yılında 235 milyon dolar seviyesindeyken, 2024 yılında 245 milyon dolara yükseldi ve 2025 yılında aynı seviyede kaldı. CSIL tahminlerine göre, ülkede mobilya tüketiminin 2026 ve 2027 yıllarında yıllık yüzde 1 oranında reel büyüme göstermesi bekleniyor.

Bosna Hersek’in AİM ithalatı 26,2 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti

Ülkenin ağaç işleme makineleri ithalatı son üç yılda dalgalı bir seyir izledi. Ülkenin AİM ithalatı 2023 yılında yaklaşık 30,7 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, 2024 yılında 25,3 milyon dolara geriledi. İthalat, 2025 yılında yeniden artış göstererek yaklaşık 26,2 milyon dolar seviyesine yükseldi. 2025 yılında Bosna Hersek’in en fazla ithalat gerçekleştirdiği ürün grubu 6,7 milyon dolarla testere makineleri oldu. Bu grubu 4,4 milyon dolarla diğerleri kategorisinde yer alan makineler ve 4,2 milyon dolarla çeşitli makine işlemlerini alet değiştirmeden yapan makineler takip etti.

Türkiye’nin Bosna Hersek’e AİM ihracatı 2,6 milyon dolar

Türkiye’nin Bosna Hersek’e yönelik ağaç işleme makineleri ihracatı son üç yılda yükseldi. 2023 yılında yaklaşık 1,8 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen ihracat, 2024 yılında 2,6 milyon dolara çıktı. 2025 yılında ise tekrar aynı kalarak ihracatını korudu. Buna göre Türkiye’nin Bosna Hersek’e AİM ihracatı, 2023 yılına kıyasla 2025 yılında yaklaşık yüzde 49 artış gösterdi. 2025 yılı verilerine göre, Türkiye’nin Bosna Hersek’e en fazla ihracat gerçekleştirdiği ürün grubu 701 bin dolarla diğerleri kategorisinde yer alan makineler oldu. Bu grubu 655 bin dolarla planya, freze veya keserek kalıplama makineleri ve 473 bin dolarla işleme merkezleri takip etti.

Türkiye 2025 yılında Bosna Hersek’in yaklaşık 26,2 milyon dolarlık ağaç işleme makineleri ithalatının yüzde 10’unu karşıladı. Mobilya ithalatında yüzde 16,5 payla ülkenin üçüncü büyük tedarikçisi olan Türkiye’nin, ağaç işleme makineleri pazarında da önemli bir tedarikçi konumunda bulunduğu görülüyor.