Dün açıklanan Orta Vadeli Program, iş dünyası temsilcilerinden pozitif yankı buldu. İş dünyası OVP’nin tutarlı olduğu görüşünde…

Başbakan Binali Yıldırım, dün Orta Vadeli Programı duyurdu. 2016 için büyüme tahmini yüzde 4.5’ten yüzde 3.2’ye düşürüldü. Öte yandan Program’da bu yıl için başka revizyonlar da var.

İş dünyası, bu yıl ve 2017-2019 dönemini kapsayan Program’a olumlu tepki verdi.

TİM BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ:

‘Türkiye ekonomisi tahminlerin üzerinde performans gösterecek’

“Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşük seyir ile bölgesel ve jeopolitik gelişmeler büyüme ve ihracat beklentilerini olumsuz etkiledi. Ancak açıklanan hedefler, Başbakanımızın dediği gibi asgari beklentileri yansıtıyor. İnanıyoruz ki Türkiye ekonomisi atılacak yapısal reform hamleleriyle bu tahminlerin üzerinde performans gösterecek, ihracatımız da OVP hedeflerini aşacaktır. Hükümete 2016 yılı başında ihracatta sıçrama yaptıracak 22 maddelik bir paket arz ettik ve bu paketteki maddeler olumlu karşılandı. Bu önerilerin bir an önce yasalaşarak hayata geçmesiyle OVP’de belirtilen ihracat hedefl erinin üzerine rahatlıkla çıkılabilir. Başbakanımızın açıklamasında Eximbank’ın destek bütçesinin 3 katına çıktığını görüyoruz. Bu da ihracatçılarımızın finansman ihtiyaçlarında ciddi bir kolaylık getirecektir. Bunun yanında hükümetimizin firmaların ihracat artışlarına göre destek vereceğini açıklaması, ihracatçılar için ciddi bir motivasyon kaynağı olacaktır. Hükümetimizin desteği ve bize olan güveniyle ihracatçılar ailesi olarak durmaksızın çalışmaya devam ederek hedefleri yıkacağız.”

ASO BAŞKANI NURETTİN ÖZDEBİR:

‘Reformlarla yatırım şevkinin canlandırılması gerekir’

“OVP, ekonomideki öngörülebilirliği artırarak, beklentiler için bir çıpa oluşturuyor. Konulan hedeflerin gerçekçi olması gerekmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde OVP hedefleri gerçekçi görünmekte, hatta mütevazı kalmaktadır. Bütçe açığı hedefinde artışa gidilmesi, mali disiplinden bir taviz biçiminde yorumlanmamalı. Çünkü düşük büyüme ortamında çok düşük bütçe açığı gerekli de değildir. Eximbank’ın destek bütçesinin artırılarak 1 milyar dolara çıkarılması olumlu. Dış pazarlarımızdaki koşullar nedeniyle ihracatta zorlanıyoruz. Eximbank’ın destek bütçesinin artırılması ve yeni getirilen ihracat teşvikleri bu zorlukları hafifletecektir. Bu arada standart dışı ithalatın neden olduğu haksız rekabet, piyasa gözetim ve denetim yoluyla engellenmeli, iç pazarımız kıskançlıkla korunmalıdır. Yapısal reformlara mutlaka devam edilmeli, yatırım ortamını iyileştirecek tedbirlere devam edilmelidir. Hükümet birçok reform paketi açıkladı. Bunların bazıları Meclisten geçti, bazıları da yakın bir zamanda geçecek. Ancak, iş adamının yatırım şevki, yatırım hevesi kırılmıştır. Hedefler gerçekçi ancak yapılacak reformlarla yatırım şevkinin canlandırılması gerekir.”

İTO BAŞKANI İBRAHİM ÇAĞLAR:

‘Büyüme kalitesini artırmamızın şart olduğu bir döneme girdik’

“OVP, Türkiye’nin yeni bir başarı hikayesi yazma kararlılığını ortaya koydu. Hain darbe girişimini atlatırken, küresel çalkantı ortamında bu yılki makro hedeflerimizi küçük revizyonlarla geçmemiz büyük şanstır. İş dünyası olarak, gelecek üç yıllık makro yol haritasındaki hedefleri el birliği ile gerçekleştireceğiz. Büyüme kalitesini artırmamızın şart olduğu bir döneme girdik. Yeni OVP’de savunma, bilişim ve ilaç sanayisi gibi katma değeri yüksek sektörlerde millileşme vurgusu iş dünyamıza bu yolda cesaret verecek. Başbakan’ın dikkat çektiği gibi büyümenin kalitesi ve yeni hedef sektörler çok önemli. Başbakanımızın ‘Her şeyden tasarruf olur ama yatırımda olmaz’ sözünü de kararlılık mesajı olarak algılıyoruz. İstikrar, büyüme ve yenilikçi yatırımlara yönelme hedeflerinin yeni OVP’nin omurgasını oluşturması memnuniyet verici. 27 çeyrek kesintisiz büyüyen ekonomimizin 2019 yılı sonuna kadar daha yüksek oranlı büyümelere yelken açması, iş dünyası için motive edici bir unsur olacak. İş dünyası olarak hedeflerimize yürümeye devam edeceğiz.”

MÜSİAD BAŞKANI NAİL OLPAK:

‘Yeni OVP, Türkiye’nin hedeflerinden vazgeçmediğini gösteriyor’

2016-2019 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program’da büyüme tahmininin aşağı yönlü revize edilerek yüzde 3,2’ye çekilmesinin olağan karşılanması gerektiğini düşünüyoruz. Biz, iş dünyasının temsilcileri olarak, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki çeyreklerde de pozitif büyüme alışkanlığını sürdüreceğini, hatta ivmesini artırarak 2017 için öngörülen yüzde 4,4’lük büyüme hedefini aşacağını düşünüyoruz. Gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle son iki ayda azalma eğilimine giren tüketici fiyatlarındaki artış, 7,5 puanlık yılsonu enflasyon hedefinin zaten herhangi bir revizyona ihtiyacı olmadığına işaret etmişti. Ağustosta yüzde 7,7 artan ihracat ve yüzde 3,7 artan ithalatla birlikte, kalan 4 ayda dış ticaretin ivme kazanacağını ve güncel OVP kapsamında öngörülen hedeflerin tutturulacağını düşünüyoruz. Yeni OVP, Türkiye ekonomisinin hedeflerinden vazgeçmediğini göstermekte, kendisine yöneltilen bütün iç ve dış tehditlere rağmen yapısal reformların hayata geçirileceğine ve belirlenen büyüme stratejisinin kararlılıkla uygulanacağına işaret etmektedir.”