TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Teşvik sistemlerinde esnaf ve sanatkarımıza bir pay verilmesi ya da esnafa özel bir başka teşvik sistemi oluşturulması istihdamı ve büyüme hızımızı artıracaktır” dedi.
Esnaf ve sanatkarlara özel bir teşvik sisteminin oluşturulmasının ülke ekonomisinin büyümesine büyük katkı sağlayacağını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkarımız istihdam yaratılmasında ve ülke ekonomisinde oldukça önemli bir yere sahip. Bu sebeple mevcut teşvik sistemlerinde esnaf ve sanatkarımıza bir pay verilmesi ya da esnafa özel bir başka teşvik sistemi oluşturulması istihdamı ve büyüme hızımızı artıracaktır” dedi.
“Esnaf kazanırsa çırak ve kalfa kazanır ekonomi zincirleme büyür”
Sürdürülebilir ekonomik büyümede esnaf ve sanatkarın önemine vurgu yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Küçük ve dağınık yapısına karşın esnafımız istihdamda ve girişimciliğin ilk adımını oluşturmakta ekonomimize büyük katkı sağlıyor. Esnaf ve sanatkarlara özel bir teşvik sistemi girişimci ve vergi mükellefi sayısını da artıracaktır. Dolayısıyla işsizliğin azalmasına da etki edecektir. Son açıklanan TÜİK verilerine göre, toplumun en zengin ile en yoksul kesiminin arasındaki gelir farkı 7,7 kat olarak belirlendi. Özel bir teşvik, gelir dağılımındaki eşitsizliğin dengelenmesine de yardımcı olacaktır. Çünkü esnafın durumu iyileşirse yanındaki çırağın ve kalfanın da durumu iyileşir. Böylelikle zincirleme şekilde ekonomimiz daha da büyüyecektir” diye konuştu.
“Teknolojik teşvik rekabette esnafın elini güçlendirir”
Esnaf ve sanatkarın büyük şirketlere karşı rekabet edebilmesi için teknolojik teşvikin de gerektiğini belirten Palandöken, “Esnaf ve sanatkarımızın büyük şirketlerle rekabet edebilmesi için çağımızın en gerekli sistemi teknolojidir. Elektronik ticarete uyum sağlamaları rekabette esnafımızın elini güçlendirecektir. Bu sebeple bilgisayar, yazılım ve benzeri teknolojik araçların temini için vergi indirimleri ve fatura karşılığı sıfır faizli kredi sağlanmalıdır. Yeni ekonomiye uyum sağlanması ve bilgisayar yazılımlarının öğrenilmesi için pilot bölgelerde üniversitelerden alınacak destekle danışmanlık hizmeti verilmelidir. Teşvik konusuyla ilgili olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın, Maliye Bakanlığımızın ve Ekonomi Bakanlığımızın gerekli teşvikler için adım atacağını umut ediyoruz” şeklinde konuştu.