AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, katıldığı radyo programında hem WoodTech Fuarı ile ilgili bilgi verdi hem de Türk ağaç işleme makine sektörünün hedeflerini ve ana gündem maddelerini anlattı. Kaçak; ağaç işleme makine sektörünün en önemli gündem maddesinin ihracat olduğunun altını çizdi.

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, WoodTech Fuarı’ndan bir gün önce Çetin Ünsalan’ın ST Endüstri Radyo’da hazırlayıp sunduğu Reel Piyasalar programına katıldı. 36. kez kapılarını açmaya hazırlanan WoodTech Fuarı ile ilgili başka bir heyecanları olduğuna değinen Kaçak; “WoodTech Fuarı uzun yıllardır, Intermob Fuarı ile eş zamanlı düzenleniyordu. Ama bu sene iki fuarı birbirinden ayırdık. Geçen sene 23 bin metrekarelerde olan fuarımız bu yıl 33 bin-34 bin metrekareye kadar büyüdü. Geçen sene 140 olan katılımcı sayısı bu sene 220’ye çıktı. Firmalarımız fuara inanılmaz güzel şekilde hazırlanıyorlar çünkü artık kendilerini ifade edebilecek alana ulaştılar. Sektörümüzün, fuara katılanların ve hatta dernek üyelerimizin yüzde 85-90’ı üretici dolayısıyla onların ilk hedefleri her zaman yurt dışı yani ihracat oluyor. Dolayısıyla firmalar marka güçlerini WoodTech Fuarı’nda en iyi şekilde göstermeye çalışıyorlar ve bence bunu çok başarılı bir şekilde yapabiliyorlar. Biz fuarlarla ilgili attığımız bu adımla birlikte de artık tam anlamıyla ihtisas fuarı olduk. Tamamen makine firmalarının, kesici takım firmalarının yer aldığı ve seneye 10 bin metrekare daha büyüyeceğini düşündüğümüz bir fuar WoodTech. Biz WoodTech Fuarı’nın Avrasya’nın en büyüğü, Avrupa’nın da en büyük ikinci ihtisas fuarı olmasını ümit ediyoruz ve bu yönde de çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

“2017 YILINDAN BERİ DIŞ TİCARET FAZLASI VERMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Sektörün ihracat rakamları ile ilgili bilgi veren Arif Onur Kaçak; “Ağaç işleme makine sektörü olarak 130 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Biz burada 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapılan ülkeleri kendimize referans aldık. 2022 yılı sonunda 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yaptığımız ülke sayısı 45’e yükseldi, bir önceki sene bu rakam 38’di. Her sene bu ülke sayısının artması çok güzel bir durum. Bu rakamların artmasında yurt dışı pazarlama faaliyetlerinin artmasının, derneğimizin sektör paydaşlarını doğru şekilde yönlendirmesinin, katılım sağlanan yurtdışı fuarların sayısının artmasının ve yine bu yurt dışındaki fuarlardaki katılımcı sayılarımızın artmasının çok büyük bir katkısı var. Bunlar sayesinde sektör olarak bu başarıları elde edebiliyoruz. 2017 yılından beri sektör olarak dış ticaret fazlası vermeye devam ediyoruz. Biz bu senenin sonunda da yüzde 180 ile yüzde 200 arasında ihracatın ithalatı karşılama oranı bekliyoruz. Şu anda rakamlarımız biraz geçen seneye göre yüzde 2-3 kadar geride ama global anlamda enflasyonun çok yüksek olduğu bir ortamda bunun olması çok doğal” dedi.

“WOODTECH’İN BAYİLER TARAFINDAN DAHA SIK ZİYARET EDİLEN, TERCİH EDİLEN BİR FUAR OLMASINI İSTİYORUZ”

Geçtiğimiz yıl 152 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını belirten Kaçak şöyle konuştu; “2023 yılı sonu için sene başında 200 milyon dolarlık ihracat hedefi koyduk ancak benim tahminim 160-170 milyon dolar bandında seneyi kapatacağımız yönünde. Özellikle burada fuara gelip kurulumda firmaların yaptığı çalışmaları gördüğümüzde inancımız daha da arttı. Sadece bizim değil, sektör temsilcilerinin de hem kendilerine hem de sektöre inancı arttı elbette. Biliyorsunuz fuarlar artık çok uygun maliyetli pazarlama araçları değil. Sektörümüz buraya çok büyük yatırımlar yapıyor ve çok emek veriyor. Türk ağaç işleme makine sektörü olarak gerek fuardaki gerekse standart ticaret hayatımızdaki ana gündem maddemiz ihracat ve ihracat rakamlarımızı artırmak. Fuar özelindeki bir diğer önemli temamız ise bayiler. Biz WoodTech’in bayiler tarafından daha sık ziyaret edilen bir fuar olmasını istiyoruz. Çünkü ana hedefimiz bayilere ulaşıp onlar aracılığıyla daha çok ihracat yapmak”