Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (BCCI) Başkanı Khalid Almoayyed, ikili ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen işbirliği anlaşmasını imzaladı.
Anlaşma, TOBB ve BCCI arasındaki işbirliğini geliştirme, yatırım olanakları hakkında karşılıklı bilgi paylaşımı, sektörel işbirliği oluşturulması, yatırım yapmak isteyen işadamlarının teşviki, yatırım forumların düzenlenmesi, sorunların tespiti ve çözümlendirilmesi gibi hususları kapsıyor.
TOBB ile Bahreyn Sanayi ve Ticaret Odası arasında anlaşma imzalanması dolayısıyla TOBB’da düzenlenen toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, “Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) üyesi olan Bahreyn’den öncelikli talebimiz, Türkiye ile KİK arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılarak sonuca ulaştırılmasıdır. Bu konuda desteğiniz bizim için çok önemlidir. Bu serbest ticaret anlaşması tamamlandığında Doğu Akdeniz ile Körfez arasında geniş bir serbest ticaret havzası oluşturmuş olacağız” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Ortadoğu ülkeleriyle tarihten gelen güçlü bağlara sahip Türkiye’nin “Ortadoğu barış süreci”nin daima kararlı bir destekleyicisi olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi.
İstikrar ve barışın temelinin öncelikle ticari işbirliğinden geçtiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, bunun yakın tarihteki örneğinin Avrupa’da görüldüğünü belirtti. Hisarcıklıoğlu, “2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupalı çelik ve kömür üreticilerinin işbirliği Avrupa’daki birliğin temelini attı. Biz de her alanda Ortadoğu ülkelerinin yakınlaşmasını istiyorsak, karşılıklı kazancımızı artırarak bölgeye zenginliği ve refahı taşımak istiyorsak, öncelikle aramızdaki ticareti artırmalıyız” diye konuştu.
Kriz sonrasında yeniden şekillenen küresel ekonomik sistemde öncü aktörlerden biri olan ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin önemli bir üyesi olan Bahreyn’in Türkiye için çok önemli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bölgesinin sanayi devi Türkiye ile Körfez’in öncü ülkesi Bahreyn arasında ticaret bağlarının geliştirilmesinin, her iki ülke için de büyük fırsatları ortaya koyacağına dikkati çekti.
Hisarcıklıoğlu, dondurulmuş gıdadan turizme, bankacılıktan sigortacılığa, müteahhitlikten sağlık hizmetlerine kadar birçok alanda işbirliği imkanı bulunduğunu dile getirerek, Bahreyn’in ”Ekonomik Vizyon 2030” isimli uzun vadeli stratejik kalkınma planını çok olumlu bulduğunu da bildirdi.
Özel sektörün ekonominin itici gücü haline gelmesi, rekabetin artmasını hedef alan bu planın Bahreyn’in kalkınmasına çok büyük katkı sunacağına yönelik inancını dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu vizyon kapsamında Türk firmalarına yönelik yeni işbirliği ve yatırım fırsatlarının ortaya çıktığını söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Bahreyn’le ikili ilişkilerin, savunma sanayi başta olmak üzere her alanda geliştirilmesi imkan ve iradesi bulunduğunu belirterek, dünyada ikinci konumda olan Türk müteahhitlerinin Bahreyn’e daha fazla hizmet sunma arzusunda olduklarını dile getirdi.
İmzalanan çalışma komitesi anlaşması sayesinde ilişkilerin güçlendirileceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu anlaşma sayesinde işbirliğimize üçüncü ülkeler de dahil olabilir. Böylece hem ikili hem de çoklu platformlarda işbirliğimiz artacaktır” dedi.
Küresel ekonomik sistemin kartlarının yeniden karıldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, Trans Pasifik Ticaret Ortaklığı (TPP) ve Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTTIP) ile dünyada iki yeni bloğun oluştuğunu, ayrıca 3 yıldır yürütülen Pasifik Bölgesi Stratejik ortaklığı ile ABD, Kanada, Meksika, Avustralya, Şili, Malezya, Japonya, Singapur gibi Pasifik ülkeleriyle yeni bir serbest ticaret bloku oluşturulduğunu hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Diğer taraftan TTIP ile ABD-AB ayrı bir ticaret bloku oluşturuyor. Bu yeni ortaklıklar, küresel ekonominin tam üçte ikisinin karşılığı. Bu değişim karşısında ayakta durabilmek için biz de hızlı davranmak zorundayız. Bölgesel işbirliğimizi arttıracak adımları hızla atmak zorundayız. Bu kapsamda, Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) üyesi olan Bahreyn’den öncelikli talebimiz, Türkiye ile KİK arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılarak sonuca ulaştırılmasıdır. Bu konuda desteğiniz bizim için çok önemlidir. Bu serbest ticaret anlaşması tamamlandığında Doğu Akdeniz ile Körfez arasında geniş bir serbest ticaret havzası oluşturmuş olacağız. Bu anlaşmayı imzalamalıyız ki engeller kalksın, ticaret artsın. Aynı dini, kültürü ve coğrafyayı paylaşan kardeşlerimiz zenginleşsin.”
“Kollarımızı sizlere açıyoruz”
Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Khalid El Moayed de iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi temennisinde bulundu. Bahreyn’in kalkınma ve altyapıya yönelik projelere ihtiyacı olduğunu belirten Moayed, Bahreyn Kralı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki ülkenin ilişkilerinin artırılması için teşvik edici olduklarını söyledi.
“Kollarımızı sizlere açıyoruz ve ikinci ülkeniz olarak hazırız” diyen Moayed, “Körfez İşbirliği Konseyi’ne Türkiye’nin katılmasına yönelik kararı almak Bahreyn’in elinde değil. Gecikme diğer Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerden kaynaklanıyor. STA’nın üzerinden 10 yıl geçti. Bahreyn bu anlaşmanın bir an evvel imzalanması için çağrıda bulunuyor. İnşallah yakın bir zamanda size hayırlı bir haber vereceğiz. Engeller ortadan kalktığı zaman yol açılacak” değerlendirmelerinde bulundu.
Türk müteahhitlerin Bahreyn’in kalkınma planına destek vermesini beklediklerini ifade eden Moayed, birçok Bahreynlinin Türkiye’de gayrimenkul yatırımları bulunduğunu, bundan sonraki süreçte sayının artma ihtimali bulunduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından anlaşma imzalandı.