Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) VII. Dönem Toplantısı’nda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye’ye güvenip yatırım yapanların beklediğinden daha fazlasını kazanacağı yeni bir döneme giriyoruz. Bizim için yabancı yatırımcı yoktur, müteşebbis vardır. Gelin, Türk misafirperverliğiyle tanışın” dedi.

Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) VII. Dönem Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto’nun eş başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.

Türkiye ile Macaristan ilişkilerinde ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi için atılacak adımların değerlendirildiği toplantıda konuşan Varank, “Türkiye’ye güvenip yatırım yapanların beklediğinden daha fazlasını kazanacağı yeni bir döneme giriyoruz. Bizim için yabancı yatırımcı yoktur, müteşebbis vardır. Gelin, Türk misafirperverliğiyle tanışın. Türkiye’ye yatırım yapın” dedi.

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto da “Dünyada yaşanan ekonomik gerilemeye rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacmi azalmadı. İstatistikler, ticari hacimde 3 milyar doları aşacağımızı gösteriyor” diye konuştu.

Ticaret hacmi 20 yılda 7 kattan fazla arttı

Bu işbirliğiyle 2001’de yalnızca 356 milyon dolar olan ticaret hacmini, 7 kattan fazla arttırarak bugün 2,6 milyar dolar seviyelerine getirdiklerini söyleyen Mustafa Varank, aldıkları kararlar doğrultusunda atacakları adımlarla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın iki ülke için koyduğu 6 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine kısa sürede ulaşacaklarını söyledi.

Türkiye ile Macaristan’ın ulaştırmadan yenilenebilir enerjiye, müteahhitlikten dijital uygulamalara, tarımdan makineye, turizmden sağlığa kadar birçok alanda iş birliği potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Bakan varank, sözlerini şöyle sürdürdü: Yalnızca ekonomik ve ticari ilişkilerde değil, siyasi düzlemde de dost ülke Macaristan ile güçlü bir birlikteliğimiz var. Türkiye’ye güvenip yatırım yapanların beklediğinden daha fazlasını kazanacağı yeni bir döneme giriyoruz. Bizim için yabancı yatırımcı yoktur, müteşebbis vardır. Gelin, Türk misafirperverliğiyle tanışın. Türkiye’ye yatırım yapın. Macaristan, Türk misafirperverliğine en yakından şahit olan ülkelerden biri.”

İşbirliklerini güçlendireceklerini, imzalayacakları 7. Dönem KEK Mutabakat Zaptı’nın da bu işbirliğine büyük bir ivme kazandıracağını vurgulayan Varank, toplantının ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmede tarihi bir adım olacağına emin olduğunu açıkladı.

İki Macar firmadan Türkiye’de yatırım

İki ülkenin son iki yılda ekonomik ve ticari ilişkilerinin önemli ölçüde ivme kazandığını kaydeden Mustafa Varank, “Önemli iş birlikleri kurduk, kurmaya devam ediyoruz. Yakın süreçte, medikal sektöründe faaliyet gösteren iki Macar firma, Türkiye’ye yatırım yapma kararı aldı. Daha önce Polonya ve Romanya’da önemli işlere imza atan Türk firmalarımız Macar hükümetinin Yeşil Otobüs projesiyle ilgileniyor. Macaristan’daki çok önemli projeler, başarılı firmalarımız tarafından hayata geçiriliyor. Türkiye’deki Macar yatırımcılar bize, Macaristan’daki Türk yatırımcılar Sayın Siyerto’ya emanettir. Ülkelerimizin potansiyelinin farkında olarak, iş birliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. İmzalayacağımız 7. Dönem KEK Mutabakat Zaptı da işte bu iş birliğine büyük bir ivme kazandıracak” ifadelerini kullandı.

Pandemiye rağmen ticaret hacmi düşmedi

Dünyada yaşanan ekonomik gerilemeye rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacminin azalmadığını söyleyen Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, “İstatistikler, ticari hacimde 3 milyar doları aşacağımızı gösteriyor. Macaristan, dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisiyle ilişkilerini yakın tutmak istiyor. Dünyanın en büyük 10 ekonomisiyle temasımızı sürdürmemiz önemli. Türkiye de dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma arzusunda ve AB’nin komşusu olan en büyük ekonomilerden birini oluşturuyor. Biz de Macaristan-Türkiye ekonomisinin gelişmesini yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Toplantıda sanayi, teknoloji, ikili ticaret hacmi gibi konuların yanı sıra ulaştırma, tarım, sağlık, enerji gibi ekonominin bütün alanlarındaki ikili iş birlikleri ele alındı.