Ağaç işleme makine sektörünün Avrasya’daki en önemli buluşma noktası haline gelen WoodTech Fuarı için geri sayım başladı. AİMSAD’ın iş birliği ile RX Tüyap Fuarcılık tarafından organize edilen WoodTech Fuarı bu yıl ilk kez tek başına kendi tarihinde düzenlenecek. Yıl boyunca gerek yurt içinde gerekse yurt dışında tanıtımları yapılan ve tüm sektörün heyecanla beklediği WoodTech Fuarı’ndaki yenilikleri RX Tüyap Fuarcılık Genel Müdürü Berkan Öner ile konuştuk. Sektördeki tüm beklentilerin ötesine geçmeyi hedeflediklerini ifade eden Öner; “WoodTech Fuarı, dünyadan ve Türkiye’den firmaları buluşturarak sektörün gelişiminde tetikleyici bir etki yaratıyor. Türk firmalarının dünyaya açılan kapısı olarak ticari faaliyetlerin dünya çapında sürdürülmesinde, sektörde faaliyet gösteren firmaların yüzünü inovasyona ve yüksek teknolojiye dönerek kendilerini geliştirmelerinde, yeni pazarlara girmelerinde ve dünyadaki rakipleriyle yarışmalarında itici bir güç görevi görüyor” diye konuştu.

Ağaç işleme makine sektörünün büyük aile buluşması WoodTech Fuarı bu yıl ilk kez tek başına 19-23 Ekim 2023 tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde organize edilecek. Katılımcıların yeni ürün, hizmet ve makinelerini sergilemek için tüm hızıyla hazırlıklarına devam ettiği fuarla ilgili son gelişmeleri konuşmak üzere RX Tüyap Fuarcılık Genel Müdürü Berkan Öner ile bir araya geldik. WoodTech Fuarı’nın, Türkiye ağaç işleme endüstrisinin en büyük uluslararası ticari platformu olarak endüstriye hizmet etmeye hız kesmeden devam ettiğine dikkat çeken Öner şu açıklamaları yaptı; “WoodTech Fuarı, Türkiye’nin stratejik ve birleştirici konumun da katkısıyla büyük çaplı uluslararası anlaşmaların yapıldığı bir iş platformu olarak ağaç işleme endüstrisinin beklentilerine cevap veriyor.”

  • WoodTech Fuarı 36 yıldır, pandemi dönemin de dahil hiç ara verilmeden organize edilen önemli bir ihtisas fuarı. Öncelikle bu uzun soluklu serüvenden biraz bahsedebilir misiniz?

1988 yılında Tepebaşı’nda bulunan Tüyap İstanbul Sergi Sarayı’nda başlayan WoodTech Fuarı bugün Türkiye ağaç işleme endüstrisinin en büyük uluslararası ticari platformu olarak endüstriye hizmet etmeye hız kesmeden devam ediyor. İlk düzenlendiği sene WoodTech Fuarı, 1.400 metrekare alanda 100’e yakın katılımcı firmayı ve 5 bin ziyaretçiyi ağırladı. 90’lı yılların ortasına kadar Tüyap Tepebaşı’nda büyük bir başarı ile devam eden WoodTech, 1996 yılı itibari ile ülkemizin fuarcılık sektöründeki en büyük özel girişimi olan Tüyap’ın Büyükçekmece’deki modern fuar alanına taşındı. 90’lı yıllarda otomasyonun öneminin artması ve bilgisayar destekli teknolojinin kullanımının da yaygınlaşmasıyla çağ atlayan ağaç işleme makineleri endüstrisinin yıllar içerisindeki gelişimine bu fuar vesilesiyle yakından tanık olduk. 1999 yılına gelindiğinde 7 bin metrekarede toplam 12 bin 055 yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan fuar 2000’li yıllara istikrarlı bir giriş yaptı. 2010 yılında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılan yeni yatırımlar ile daha da büyüyen fuar alanı sayesinde WoodTech Fuarı’nda çok daha fazla sayıda firmaya ve ürün çeşidine ev sahipliği yapma imkanına sahip olduk. Türkiye’de bir ilk olan 5 yıldızlı fuar oteli Tüyap Palas’ın da bu dönemde faaliyet geçmesiyle gerek katılımcılarımızın gerekse de ziyaretçilerimizin fuar deneyimine konfor unsurunu da eklemiş olduk.  2012 yılında Tüyap’ın fuarcılık sektöründe dünya lideri Reed Exhibitions, şimdiki adıyla RX Global ile başlattığı ortaklık ile WoodTech Fuarı, Reed Tüyap Fuarcılık A.Ş. bünyesinde düzenlenmeye başlandı. Bu birleşmenin neticesinde RX Global’in dünya çapındaki ağının da katkılarıyla fuarın uluslararası kanadının önemli ölçüde geliştiğini söylemek mümkün. Bu vesileyle Türkiye dışından daha fazla sayıda firmanın fuara katılım gösterdiğini ve uluslararası ziyaretçi sayısında da yıllar içerisinde istikrarlı bir artış olduğunu gördük. Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD) ile imzalanan anlaşmanın da fuarın gücüne güç kattığını ve sektörün ihtiyaçlarını fuarımıza daha doğru yansıtmamıza vesile olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Her geçen yıl gelişen WoodTech Fuarı, sektörün ticari faaliyetlerine yön verirken, üreticilerin büyüme hızını arttırarak yerli üreticilerin dünyaya açılmasına 35 yıldır kesintisiz olarak katkıda bulunuyor.

“BU BÜYÜK DEĞİŞİMİ YAPMA KARARINI AİMSAD BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM PAYDAŞLARIMIZLA BERABER VERDİK”

  • WoodTech Fuarı ilk kez bu yıl tek başına düzenleniyor. Bu kararın alınmasındaki etken faktörler neler?

2023 yılı itibariyle ağaç işleme teknolojileri fuarı WoodTech ve mobilya yan sanayi fuarı İntermob farklı tarihlerde düzenlenecek. Fuarlarımızın güçlenmesinin önünü açacak bu büyük değişimi yapma kararını Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD) başta olmak üzere tüm paydaşlarımızla beraber verdik. Yaptığımız yoğun ziyaretçi ve katılımcı araştırmalarına istinaden; mobilya yan sanayi ve orman ürünleri ile ilgilenen ziyaretçilerimizin ağaç işleme makinesi görmek isteyen ziyaretçilerimizden farklı profilde olduğunu, her iki fuar ziyaretçilerinin kendi alanlarında daha fazla sayıda firmaya daha fazla zaman ayırıp ürünlerini daha detaylı incelemek istediklerini tespit ettik. Bununla beraber sektördeki firmaların ürün çeşidinin artması, katılımcı firmalarımızın uluslararası pazardan daha fazla pay almaya başlaması, sektöre yeni giren firmaların sayısının artması ve yurt dışından gelen katılım taleplerinin çoğalması daha büyük bir sergileme alanı ihtiyacını doğdurdu. 2022’ye kadar eş zamanlı düzenlenen WoodTech ve İntermob Fuarlarını ileriye dönük olarak daha fazla büyümelerine olanak sağlamak ve ziyaretçi beklentilerini daha iyi karşılayabilmek hedefiyle farklı tarihlerde düzenlenmesi kararını aldık.  Dünyadaki örneklerini de referans alarak yaptığımız değerlendirmeler sonucunda bu yapılanmanın her iki fuara da olumlu katkılar sağlayacağına ve bu değişim ile bölgemizin her sene düzenlenen en büyük sektörel fuarı olma hedefimizi ileriye taşıyacağına inanıyoruz.

“WOODTECH BU SENE DE SEKTÖRÜN TİCARİ FAALİYETLERİNİN TEK ÇATI ALTINDA GERÇEKLEŞTİĞİ ADRES OLACAK”

  • Fuara katılanları bu yıl ne tür yenilikler bekliyor?

WoodTech Fuarı’nın bu sene itibari ile tek başına düzenlenmesiyle katılımcılar fuarda daha büyük metrekarelerle yer alarak sergiledikleri ürün portföyünü genişletme imkanına sahip olacaklar. Ziyaretçiler de daha fazla firmayı ve ürünü tek adreste kolayca bulabilecek. Yeni yatırımlar yapma ve satın alma ihtiyacı olan firmalar için önemli bir buluşma ortamı yaratacak WoodTech, ağaç işleme endüstrisindeki en yeni teknolojilerin sergilendiği global bir iş platformu olarak her sene olduğu gibi bu sene de sektörün ticari faaliyetlerinin tek çatı altında gerçekleştiği adres olacak. Üstlendiğimiz bu misyonu devam ettirmek adına Tüyap’ın uluslararası yapılanması ve RX Global’in tüm dünyaya yayılmış küresel temsilcilik ağı aracılığıyla özellikle Avrasya coğrafyasında sektöre hakim ekiplerimiz sayesinde, katılımcılarımızı aradıkları müşteri profilleriyle buluşturmak amacıyla çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürüyoruz. Katılımcı firmalarımız sadece Türkiye içinden değil, ihracat yapabilecekleri yeni pazarlardan gelen sektör profesyonelleri ile WoodTech çatısı altında buluşacak.

“WOODTECH SAYESİNDE ZİYARETÇİLERİMİZ DOĞRU YATIRIMLARI YAPABİLME İMKANINA SAHİP OLUYORLAR”

  • WoodTech Fuarı’nı kimler ziyaret etmeli?

WoodTech Fuarımızın kapsamında; orman ürünleri, ağaç işleme ve kesme makineleri, CNC makineleri, elektrikli ve mekanik el aletleri ile kesme aletleri ürün grupları yer alıyor. Bu ürünlerin alıcıları olan mobilya üreticileri ile mobilya yan sanayisi için üretim yapan firmalar, dekorasyon firmaları, inşaat firmaları, makine üreticileri, mimar ve mühendisler fuarımızı her sene düzenli olarak ziyaret ediyor. Ayrıca, mobilya sektöründe yaratıcı ve yenilikçi ürünler üretmek için yeni makine yatırımları yapmak isteyen girişimciler de bu fuarı mutlaka takip etmeli. WoodTech sayesinde ziyaretçilerimiz yeni ürünleri yakından inceleme, firma yetkilileri ile doğrudan görüşme ve doğru yatırımları yapabilme imkanına sahip olduklarından dolayı mutlaka ziyaret etmeleri gerekiyor.

“120’NİN ÜZERİNDE ÜLKEDEN ZİYARETÇİYİ WOODTECH FUARIMIZDA AĞIRLAMIŞ OLMAYI ÜMİT EDİYORUZ”

  • Ziyaretçi profili ile ilgili beklentilerinizi öğrenebilir miyiz? Fuara özellikle hangi bölgelerden yabancı ziyaretçi gelmesini bekliyorsunuz?

Proje ekibimizin ve Tüyap’ın Rusya, Kuzey Makedonya, Slovenya, Gürcistan ve İran’da bulunan yurt dışı ofislerinin yıl boyunca sürdürdüğü dijital ve geleneksel pazarlama çalışmaları sonucunda yüksek alım potansiyeli bulunan kişilerden oluşan alım heyetlerinin ziyaretlerinin fuara büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Her sene olduğu gibi bu sene de Orta Doğu ülkeleri, Balkanlar, Kuzey Afrika, Rusya ve çevresindeki ülkelerin bulunduğu Avrasya coğrafyasıyla beraber başta BAE, ABD, İngiltere, Polonya, İtalya, Fransa, İspanya, İsrail, Sırbistan, Ürdün, Lübnan, Cezayir, Tunus, Fas olmak üzere 70’in üzerinde ülkeden online ziyaretçi kaydı aldık. Fuar sonunda 120’nin üzerinde ülkeden ziyaretçiyi WoodTech Fuarımızda ağırlamış olmayı ümit ediyoruz.

  •  WoodTech Fuarı katılımcılarına ve ziyaretçilerine ne gibi avantajlar sunacak?

Yerli katılımcı firmalarımız yeni pazarlardan potansiyel müşteriler ile bir araya gelerek ihracat yapabilecekleri yeni endüstri liderleri ile tanışacaklar. Uluslararası katılımcı firmalar ise gerek gelişen Türkiye mobilya endüstrisindeki potansiyel müşterilere ulaşabilecek, ülkemiz ve yakın coğrafyasında faaliyet gösterebilecekleri güvenilir temsilcilikler bulabilecekler. Ziyaretçiler ise ağaç işleme teknolojileri ile ilgili her türlü çözümü tek çatı altında bulacaklar. Yeni tedarikçiler ve çözüm ortakları ile yüz yüze görüşerek işletmelerini daha da geliştirerek ürün ve ekipmanlara bu fuar vesilesiyle doğrudan ulaşabilecekler.

“WOODTECH FUARI’NIN TEK BAŞINA KENDİ TARİHİNDE DÜZENLENDİĞİ VURGUSUNU ÖN PLANA ÇIKARDIK”

  • Pazarlama çalışmaları fuarlar için kritik önem taşıyor. Bu bağlamda pazarlama çalışmalarında nelere öncelik verdiniz?

Pazarlama çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz ve gerekli her türlü yatırımı yapıyoruz. AİMSAD’ın kıymetli çalışmaları, RX Tüyap’ın fuarcılık endüstrisindeki bilinirliği ve fuarımızın 35 senelik gücü ile katılımcılarımız bize ulaşıyor ve katılımları her yıl istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Ziyaretçilerimiz ise daha farklı ve yenilikçi ürünler görmek, endüstri ile ilgili en son yenilikleri takip etmek istiyor. Bundan dolayı özellikle ziyaretçi tarafında birbirinden farklı pazarlama stratejileri ile ilerliyoruz. 2023 itibariyle WoodTech ve İntermob Fuarları farklı tarihlerde düzenleneceğinden dolayı iletişim ve pazarlama çalışmalarımız 2022’deki fuarlarımız sırasında başladı ve akabinde hız kesmeden devam etti. Hem konvensiyonel hem de dijital pazarlama araçlarını efektif bir şekilde kullanarak pazarlama çalışmalarımızı sene boyunca aralıksız sürdürdük.  Bu sene özelinde pazarlama çalışmalarımızın odak noktasında WoodTech Fuarı’nın tek başına kendi tarihinde düzenlendiği vurgusunu ön plana çıkardık. Ziyaretçilerin daha fazla ürün çeşidine ulaşabileceklerini, daha fazla katılımcı firmayla görüşerek daha verimli bir fuar deneyimi yaşayacaklarının mesajlarını verdik.  Dijital ortamdaki en son ve en yeni mecraları kullanarak yeni potansiyel ziyaretçilere ulaşıp fuarımızı yeni ziyaretçi kitlelerine tanıttık. Ayrıca, sene içerisinde ağaç işleme endüstrisi ile ilgili dünyadaki diğer fuarlarda kendi varlığımızı da göstererek ağaç işleme endüstrisinin Türkiye’deki ticaret platformu olduğumuz vurgusunu yaptık. Yıl boyunca hem Avrupa’da hem de ABD’de ağaç işleme teknolojileri alanında düzenlenen fuarlarda AİMSAD’ın da değerli katkıları ile katılım göstererek Türkiye’deki fuarımızı ve Türk ağaç işleme endüstrisini uluslararası bir kitleye duyurduk. Tüm bu çalışmalardaki asıl hedefimiz hem katılımcı memnuniyetini arttırmak hem de fuara gelen ziyaretçilerin doğru fuarda doğru tedarikçiler ile tanışarak verimli bir fuar deneyimi yaşamalarını sağlamak oldu. Hedef kitle odaklı yaptığımız iletişim çalışmalarında makine ve ekipman satın alımı yapacak ziyaretçilere aradıkları her türlü çözümü tek çatı altında geniş ürün ve firma çeşitliği ile WoodTech Fuarı’nda bulabileceklerini aktardık. Bunları yaparken de e-posta pazarlaması başta olmak üzere tele-marketing, postalama, basın ve medya iletişiminden optimum şekilde kullanarak bütünleşik bir pazarlama iletişimi gerçekleştirdik. Yapılan özel davetler ile üst düzey firma yetkililerini fuarımıza davet ettik. Ticaret ataşeliklerimiz kanalıyla da fuarımıza dünya genelinde ağaç işleme alanında satın alım yapan firmaların yöneticilerini çağırdık. Tüm bu çalışmalarımızın meyvelerini fuarda toplayacağımız ve katılımcılarımızın ile ziyaretçilerimizin WoodTech’ten memnun ayrılacağına inancımız tam.

“FUARIMIZ BÜYÜK ÇAPLI ULUSLARARASI ANLAŞMALARIN YAPILDIĞI BİR İŞ PLATFORMU OLARAK AĞAÇ İŞLEME ENDÜSTRİSİNİN BEKLENTİLERİNE CEVAP VERİYOR”

  • WoodTech Fuarı her yıl gerek katılımcıların gerekse ziyaretçilerin çok memnun kaldığı bir fuar oluyor. Bu yılla ilgili beklentileriniz nasıl?

Ağaç işleme teknolojileri endüstrisinin tüm bileşenlerinin bir araya geldiği geniş bir kapsamla sektördeki tüm beklentilerin ötesine geçmeyi hedeflediğimiz fuarda hem katılımcılarımıza hem de ziyaretçilerimize verimli bir fuar deneyimi yaşatmak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Yapılan kapsamlı anketlerde de gördüğümüz üzere fuarımız özelinde yüzde 90’ın üzerinde bir memnuniyet oranına ulaşmamız bunun somut bir kanıtıdır. WoodTech Fuarı, dünyadan ve Türkiye’den firmaları buluşturarak sektörün gelişiminde tetikleyici bir etki yaratıyor. Türk firmalarının dünyaya açılan kapısı olarak ticari faaliyetlerin dünya çapında sürdürülmesinde, sektörde faaliyet gösteren firmaların yüzünü inovasyona ve yüksek teknolojiye dönerek kendilerini geliştirmelerinde, yeni pazarlara girmelerinde ve dünyadaki rakipleriyle yarışmalarında itici bir güç görevi görüyor. Ağaç işleme makine sektörü profesyonellerinin en son trendleri keşfetmek, en son teknolojileri incelemek ve üst düzey tedarikçilerle iletişim kurmak için tercih ettikleri WoodTech Fuarı, bu 35 yıl içerisinde Avrasya’nın bu alandaki en önemli ticaret platformu haline gelmeyi başardı.  Pandeminin ardından fuarlara olan talebin yoğun bir şekilde devam ettiğini, özellikle Avrupalı ziyaretçilerin belirgin bir oranda arttığını görmemiz de bizleri ayrıca motive ediyor. Sadece turistik bir cazibe merkezi değil, aynı zamanda bir ticaret üssü olan İstanbul’da düzenlenen WoodTech Fuarı, Türkiye’nin stratejik ve birleştirici konumunun da katkısıyla büyük çaplı uluslararası anlaşmaların yapıldığı bir iş platformu olarak ağaç işleme endüstrisinin beklentilerine cevap veriyor.  Bu bağlamda her sene olduğu gibi bu sene de RX Tüyap olarak nitelikli katılımcı konusunda çok hassas davranarak, fuara gelen ziyaretçilerin gerçek anlamda sektörel doygunluğa ulaşmalarını sağlamak amacıyla çalışmalarımızı aralıksız yürüttük. 2023’teki fuarımızda da tüm bu çalışmalarımızın yansımalarımızı göreceğimize ve ülkenin ağaç işleme endüstrisinin ticari hedeflerine ulaştırmada layıkıyla katkıda bulunacağımıza inanıyoruz.