Oldukça sığ bir göl olan Kovada Gölü Milli Parkı, Isparta’nın Eğirdir ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Kovada Gölü Milli Parkı’na; Isparta – Eğirdir – Konya Devlet Kara Yolundan ayrılıp güneye dönen 23 kilometrelik yolla ulaşılabilirsiniz. Flora zenginliği ve yaban hayatı çeşitliliği ile beraber açık havada eğlenme ve dinlenme imkanları da sunan Kovada Gölü; bu özelliklerinden dolayı çevresini milli park haline getirmiş. 6 bin 534 hektar büyüklüğündeki milli park ve çevresinde; doğa araştırması, kamp, yürüyüş, manzara fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği ve tırmanma etkinlikleri gerçekleştirebilirsiniz. Konaklama ve piknik için hazırlanmış yerlerin de bulunduğu alanda oteller dışında çadırlarda ve karavanlarda da konaklayabilirsiniz.
3 Kasım 1970 tarihinde ilk olarak milli park ve 1992 yılında 1. derece doğal sit alanı olarak ilan edilen Kovada Gölü Milli Parkı; rekreasyonel kullanıma müsait olan doğal kaynakları ile dikkatleri üzerine çekiyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 900 metre olan Kovada Gölü’nün çevresi 20,6 kilometre, derinliği ise 6-7 metreye kadar iniyor. Suda bulunan ve göle yeşil renk veren tortular; Kovada Gölünün daha derin yerlerini görmemize engel olurken, milli parkın oluşumuna destek olan Karst Morfolojisi; ziyaretçilerin parktan etkin bir şekilde yararlanmasına katkı sağlıyor.
Kovada Gölü zengin bir bitki örtüsüne ve yaban hayata sahip
Zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Kova Gölü Milli Parkı; kızılçam, karaçam, saplı – sapsız – saçlı meşeler, pırnal meşesi, kokar ağaç ve ardıç gibi ağaç türleri ile hayıt, sandal, kocayemiş, funda, çitlembik, yabani zeytin, akçakesme, mersin, menengiç, boyacı sumağı, muşmula, alıç, dağ muşmulası, böğürtlen, yabani gül, defne, tesbih ağacı, karaçalı, kördiken gibi maki florasının çalıları ile kaplı durumda. Doğal hayvan yaşamı içinde oldukça elverişli olan Kovada Gölü’nde sazan, kadife ve tatlı su levreği, tatlı su ıstakozu bulunuyor. Ancak düzensiz ve yasadışı avlanmalar, yaban hayatı çok çeşitli ve zengin olabilecek bu yöreyi de olumsuz etkiliyor. Kovada Gölü’nün çevresinde en çok bulunan yaban hayvanları ise şöyle; yaban domuzu, sansar, porsuk, tilki, tavşan ve ağaç sincabı. 153 tür su kuşu tespit edilen Kovada Gölü’nde; yaban ördeği, kaz, angut, keklik ve çulluk mevsimlere göre milli parkta rastlanan belli başlı kuş türleri arasında yer alıyor.
Kültürel ve arkeolojik değerleri ile öne çıkıyor
Kovada Gölü Milli Parkı içerisinde eski medeniyetlere ait hiçbir emare bulunmamakla birlikte yakın çevresinde tarihi ve arkeolojik değeri çok yüksek önemli sahalar mevcut. Kovada Gölü; Greko-Romen Psidyasına çok yakın bir konumda yer alıyor. Neolitik devirden Osmanlı İmparatorluğu’na kadar yakın çevresinde yaşayanlara ait Yazılı Kanyon – Kral Yolu, Ağlasun (Sagalossos), Burdur (Hacılar Höyüğü), Eğirdir (Dündar Bey Medresesi, Hızır Bey Camii), Atabey Medresesi, Yalvaç (Psidia bölgesi) gölün yakın çevresindeki önemli kalıntı ve yapıları olarak karşımıza çıkıyor.
Milli parkta yürüyüş yapıp fotoğraf çekmek de mümkün
Milli parka ulaştığınızda alanla ilgili daha detaylı bilgi ve yürüyüş rotası seçeneklerini tanıtım merkezinden öğrenilebilirsiniz. Tanıtım merkezi önünden başlayan patika; kısa bir süre sonra küçük bir iskeleye ulaşıyor. Burası fotoğraf çekmek için ideal noktalardan biri olarak dikkat çekiyor. Güzergah üzerinde yaklaşık 100 metre yürüdüğünüzde patika ayrımına denk geleceksiniz. Sağa doğru dönüp göl kıyısı boyunca ilerlediğinizde 200 metre sonra ikinci iskeleye ulaşmış olacaksınız. İskelenin 100 metre sonunda yer alan yol ayrımında; yürüyüş kısa tutulmak isteniyorsa sola, uzun bir yürüyüş yapılmak isteniyorsa düz gidilmesi gerekiyor. Yol ayrımından düz gittiğinizde yaklaşık 1,5 kilometrelik bir güzergah ile yarımadanın etrafını dolaşmış oluyorsunuz. Yarımadanın en yüksek noktasında; göl fotoğrafları çekebileceğiniz gözetleme kulesi yer alıyor. Kuleyi geçtikten sonra 900 metre süren bir yürüyüşle ziyaretçi tanıtım merkezine ulaşıp parkuru sonlandırabilirsiniz. Parkurun genel uzunluğu ise 3 kilometre.
Bisiklet parkuruyla manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz
Başlangıç noktası Eğirdir otogar önü olan bisiklet parkurunun bitiş noktası Kovada Gölü Milli Parkı olarak belirlenmiş. Tamamı asfalt olan yolun ilk 4 kilometresi Eğirdir – Konya Karayolu olduğundan, bu bölümde bisikletçilerin dikkatli olmaları gerekiyor. Bisikletçiler; 4. kilometrede yer alan Kovada Gölü Milli Parkı tabelasından genellikle sağa doğru dönüş yapar. Parkurun kalan kısmının neredeyse tamamı bu yol üzerinde yer alıyor. İniş ve çıkışın yok denecek kadar az olduğu parkur boyunca yolun sağında ve solunda elma bahçeleri yer alıyor. Eylül ve ekim ayları elma hasadı dönemi olduğu için yol boyunca kamyon ve traktörler yoğun olarak arkanızdan ve karşınızdan geçecektir. Bu yüzden bu konuda çok dikkatli olunması gerekiyor. Bu bölümde yaklaşık 23 kilometre ilerlendikten sonra Kovada Gölü Milli Parkı yol ayrımına ulaşacaksınız. Buradan sola dönerek bisiklet parkurunun son 3 kilometresini Kovada Gölü manzarası eşliğinde tamamlamanız mümkün.