36 firmanın katılımıyla ST Alternatif Fuarcılık ve Automatica işbirliğiyle gerçekleşen etkinliğin 2016’da büyütülmesinin yanı sıra her yıl düzenlenmesi planlanıyor.
İlk kez 21-22 Ekim 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi, robotla üretimin hızla artış gösterdiği imalat sanayi ile robot sektörü profesyonellerini bir araya getirdi. İstanbul WOW Kongre Merkezi’nde ST Dergileri’nin basın sponsorluğunda, ST Alternatif Fuarcılık ve Automatica iş birliğiyle düzenlenen Zirve, üretiminde robot kullanmak isteyen potansiyel yatırımcıların karar verme süreçlerine olumlu etkiler yaptı.
Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde 36 firma, ürün, sistem ve çözümlerini sergileme imkanı buldu. Etkinliği imalat sanayinin 41 farklı sektöründen potansiyel robot yatırımcıları ziyaret ederken, üretim süreçlerini daha hızlı ve daha kaliteli hale getirmek için görüşmeler yaptılar. Verimli geçen iş görüşmeleri neticesinde birçok yatırımcı karar verme süreçlerini olumlu neticelendirdi ve imza aşamasına gelebildi. Zirve, konferans ve sektörel sunumlarla zenginleşerek, robotlu üretime dair bilgi eksikliklerinin giderilmesine de katkı sağladı. 1.Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’ni ziyaret eden potansiyel robot yatırımcıları, yatırım planları, beklentileri ve izlenimlerine dair organizasyon hakkındaki görüşlerini aktardı. Etkinlikle ilgili izlenimlerini paylaşan ziyaretçiler, 2016 yılı bütçesine yetiştirmeleri gereken yatırımları bulunduğunu belirterek, bu açıdan hızlı hareket etmeleri gerektiğini kaydettiler. Organizasyonun çok başarılı olduğu ve fayda yarattığı yönünde görüş bildiren ziyaretçiler, etkinlik alanının küçük olduğunu, bu nedenle gelecek yıllarda alanın mutlaka büyütülmesi gerektiğini aktardılar. Sektörel sunumlar ve çözüm gösterileri de etkinlik ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi gördü. Sunumların büyük kısmı konu ve içerik anlamında başarılı bulunurken, teknik konuların daha çok öne çıkarılmasında yarar olduğu vurgulandı.
“Endüstriyel robot kullanımı Türkiye’de yüzde 30 arttı”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Alternatif Yayın Grubu ve ST Alternatif Fuarcılık Genel Müdürü Recep Akbayrak, robot teknolojisinde ciddi bir değişim yaşandığını vurguladı. Akbayrak, “Artık tekrarlanan her türlü üretimde robotları görebiliyoruz. Kaliteyi arttırmak ve rekabette öne çıkmak için robot yatırımlarına önem veriliyor. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi bilgi paylaşımı açısından sektöre değer kattı” dedi.
Münih Messe Fuarcılık Genel Müdürü Falk Senger de Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin, Türk sanayisinin gelişimi için çok önemli bir organizasyon olduğuna değinerek şunları söyledi: “Küresel rekabet sürekli modernizasyon gerek- tiriyor. Türk ekonomisi, sanayisinin verimliliğini arttırmak için robot yatırımlarına gerek duyuyor. Uluslararası Robotik Federasyonu verilerine göre endüstriyel robot kullanımı Türkiye’de yüzde 30 arttı. Robot yatırımlarının potansiyeli Türkiye’de çok yüksek. Otomasyon ve robot teknolojileri hızlı ve kaliteli bir üretim sağlıyor.”