Değerli Sektör Paydaşları,
Yoğun bir ajandamızın olduğu yılın ilk yarısını tamamlamış bulunuyoruz. 2024 yılı, ekonomide yaşanan değişimler ve piyasa koşulları göz önünde bulundurulduğunda zorlu bir yıl olarak devam ediyor. Biz
AİMSAD olarak; her koşulda, Türk ağaç işleme makine sektörü için çalışmalarımızı sürdürüyor ve firmalarımızı dünya çapında tanıtmaya devam ediyoruz.
Her zaman söylediğimiz gibi şartlar ne olursa olsun, bu yıl da çok önemli başarılara imza atacağımıza olan inancımız tam. Her yıl olduğu gibi üzerimize düşeni yapmak için bu yıl da var gücümüzle çalışmaya ve yeni projeler üretmeye devam edeceğiz.
14-16 Mayıs 2024 tarihleri arasında Polonya’nın başkenti Varşova’da, Tüyap Fuarcılık tarafından düzenlenen All4Wood Fuarı’na, AİMSAD bünyesindeki 13 değerli üye firmamız ile katılım sağladık. Polonya, ağaç işleme makine sektörü açısından büyük bir potansiyel barındıran ve sürekli gelişen sanayi altyapısı ile Avrupa’da öne çıkan önemli bir pazar olarak kabul ediliyor. Bu çerçevede All4Wood Fuarı, sektörümüz açısından büyük bir buluşma noktası olma özelliğini taşıyor. Fuar süresince, uluslararası pazarda yer alan potansiyel iş ortaklarıyla bir araya gelme, yeni teknolojileri yakından inceleme ve iş birliklerimizi geliştirme fırsatı yakaladık.
Bir diğer katılım sağladığımız fuar ise 21-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen Xylexpo 2024 Fuar’ı oldu. İtalya, ağaç işleme ve mobilya üretimi sektörlerinde dünya çapında önde gelen ülkeler arasında olup, yenilikçi tasarım ve üstün teknoloji kullanımıyla biliniyor. Xylexpo Fuarı’nda da sergilenen teknolojik yenilikler ve sektör liderleriyle yapılan verimli görüşmeler, üye firmalarımızın global pazarda rekabet edebilirliklerini artırmalarına yardımcı oldu.
AİMSAD Dergisi olarak; bu sayımızdaki kapak konumuzda, Türkiye’deki ticari vize sürecinde yaşanan sorunları ele aldık. Vize alınamaması nedeniyle yurt dışı fuarlarına katılım, iş görüşmeleri ve müşteri ilişkileri gibi temel ticari faaliyetler, ciddi şekilde olumsuz etkileniyor. Tüm bu sorunlar çerçevesinde önemli röportajlar gerçekleştirdik. Konunun uzmanları tarafından aktarılan çözüm önerilerini not almanızı ve uygulamanızı tavsiye ediyorum.
Sektörel rakamlara değinecek olursak; 2024 yılı için 180 milyon dolarlık ihracat hedefi koyan ağaç işleme makine sektörü hedeflerine adım adım yaklaşıyor. Sektör, 2024 yılının ilk çeyreğinde 36 milyon 546 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde, üretim 90 milyon 311 bin dolar, ithalat 18 milyon 368 bin dolar ve yurt içi satışlar 72 milyon 103 bin dolar olarak kayıtlara geçti. İlk üç ayda en fazla makine ihracatı Bulgaristan’a yapıldı. Diğerleri grubunda yer alan makineler ise en çok talep gören ürün grubu oldu. İthalatta ise başı Çin, İtalya ve Almanya çekti. Bu üç ülkeden gerçekleştirilen makine ithalatı, toplam ithalatın yüzde 85’ine karşılık geldi.
Sözlerime son vermeden önce derneğimizle ilgili önemli bir tarihi hatırlatmak isterim.
6 Haziran 2014 tarihinde kurulan derneğimiz, bu sene 10. yıl dönümünü kutluyor. Bu süreçte, ağaç işleme makine sektörünün gelişimine birçok katkıda bulunduk. Elbette burada siz değerli üyelerimizin desteğini göz ardı etmemiz mümkün değil. Kurulduğumuz ilk günden bu yana bize inanan ve destek olan siz değerli sektör paydaşlarımıza AİMSAD Ailesi olarak teşekkürlerimi iletmek isterim.
Biz AİMSAD olarak 10 yıl boyunca biriktirdiğimiz tecrübe ve başarılarla, geleceğe daha emin adımlarla ilerleyeceğiz. Hep birlikte daha nice 10 yıllara!
Sizleri birbirinden özgün içeriklere sahip
54. sayımız ile baş başa bırakıyor ve keyifli okumalar diliyorum.
Saygılarımla,
Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD)
Genel Sekreteri Arif Onur KAÇAK