2023 yılı, tüm dünyayı etkisi altına alan enflasyon ve ekonomik belirsizliklerle dolu bir dönem olarak kayda geçti. Ancak, Türk ağaç işleme makine sektörü olarak, yaşanan bu zorluklara rağmen azimle çalışarak ilerlemeyi başardık. Bu yıl, uluslararası pazarda daha da büyüyüp gelişeceğimize ve önemli başarılara imza atacağımıza yürekten inanıyorum.

Öncelikle sizlerle sektörel verileri paylaşmak isterim. TÜİK’in açıklamış olduğu verilere göre; ağaç işleme makine sektörü olarak 2023 yılı sonunda yeni bir ihracat rekoruna imza attık ve ihracatımızı 160 milyon dolar seviyesine yükselttik. Bunun yanında üretimimiz 401 milyon dolara, yurt içi satışlarımız da 352 milyon dolara yükseldi. 2023 yılında 24 milyon dolarlık makine ihracatı ile Rusya en büyük pazarımız oldu, onu Bulgaristan ve Irak izledi. İspanya, İtalya gibi ülkeler de listenin içinde yer aldı. Bu olumlu gelişmeler, sektörümüzün gücünü ve potansiyelini yansıtıyor. Ancak, bununla birlikte, daha büyük hedeflere ulaşmak için daha fazla çalışmamız gerektiğini unutmamalıyız. Yenilikçi çözümler üretmek, kaliteyi artırmak ve uluslararası pazarda daha fazla varlık göstermek için birlikte çalışmaya devam etmeliyiz.

İthalat verilerine baktığımızda burada Uzak Doğu etkisinin net bir şekilde hissedildiğini görüyoruz. 2022 yılı sonunda 81 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşen ithalat, 2023 yılı sonunda 111 milyon dolar seviyelerine tırmandı. Bu verilere bakıldığında, Çin’in her geçen gün etkisinin artığını söylemek yanlış olmaz. Bu konuya tüm sektör paydaşlarının dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu doğrultuda biz de AİMSAD Dergisi olarak, sizler için Çin-Türkiye ticari ilişkilerini detaylı olarak ele aldığımız bir kapak dosyası hazırladık. Konuyu hem rekabet hem de iş birliği çerçevesinden inceledik.

Bildiğiniz üzere AİMSAD olarak yurt dışı pazarına çok önem veriyor, Türk ağaç işleme makine sektörünün global piyasalardaki bilinirliğine yönelik çalışmalara imza atıyoruz. Bu doğrultuda 2024 yılı mart-nisan döneminde yayın hayatına başlayacak yeni bir dergi hazırlığı içerisindeyiz. TWM Magazine adını verdiğimiz yeni dergimiz gerek tasarımı gerek içerikleri bakımından AİMSAD Dergisi’nden farklı olacak. Ama daha da önemlisi yeni dergimiz tamamen İngilizce hazırlanacak ve sektörün en önemli hedef pazarları; Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Türki Cumhuriyetlerde dağıtılacak.

Son olarak, Türk ağaç işleme makine sektörünün Avrasya’daki en büyük buluşma noktası olan WoodTech Fuarı için RX Tüyap ile çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. Hayata geçirilmesi gereken yenilikleri de sizlerle hızlı bir şekilde paylaşmaya özen gösteriyoruz. WoodTech Fuarı’nın sektörümüzün büyümesi için kritik öneme sahip olduğunu ve fuara duyduğumuz heyecanı bir kez daha belirtmek isterim.

Sektörümüzün geleceğine olan inancınız ve desteğiniz için teşekkür ederiz.

Saygılarımla,

Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD)

Genel Sekreteri Arif Onur KAÇAK