Tezmaksan Makine Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aydoğdu ile iş dünyasında kadının yerini, yeni trendleri ve kendi başarı öyküsü üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. 34 yıldır her sabah aynı heyecan ile işinin başına geçen Aydoğdu, “Hayat boyu öğrenmenin önemine inanıyorum. Her anınız aynı geçiyorsa; değişmiyor ve dönüşmüyorsanız, bir yerlerde bir eksiklik var demektir” dedi.

Hem Türkiye’de hem de dünyada yapılan araştırmaların sonuçları gösteriyor ki, istihdam oranlarında kadın çalışanların sayısı her geçen gün artsa da hala istenilen rakamlara ulaşılmış durumda değil. Günümüzde kamu ve özel sektör kadın istihdamına her zamankinden çok daha önem veriyor. Kadının iş yapış şeklinin, disiplininin ve azminin bulunduğu kuruma birçok katma değer sağladığıysa çok net ortada.

İş Dünyasında Kadınlar sayfamızda, bu sayımızda Tezmaksan Makine Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aydoğdu ile bir araya geldik. Çalışma hayatına başlangıçta birçok sorunla karşı karşıya kalsa da üretmekten, çalışmaktan ve kendini geliştirmekten hiç vaz geçmeyen Aydoğdu; “Aklın, başarının ve çalışkanlığın cinsiyeti olmaz, bu algıyı kabul ettirmeliyiz. Eleştirilere kulağımızı kapatarak kararlılıkla işimize devam etmeliyiz” dedi.

Fatma Aydoğdu; “1964 yılında Sivas’ta dünyaya geldim. Büyük bir ailede, sorumluluk bilinci ve sevgiyle büyüdüm. Seri, girişimci bir ruha sahip, çalışma hayatına çok erken yaşlarda atılmış, aramızda sadece 17 yaş olan genç bir babam ve üreten, değer yaratan güçlü bir annem olması en büyük şansımdı. Bunu her yerde gururla söylüyorum. Hayalim öğretmen olmaktı ancak şehir dışında üniversite kazanmıştım dolayısı ile bu hayalimden vazgeçerek Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesine kayıt oldum. Marmara Üniversitesi İktisat Bölümünde de eş zamanlı eğitim aldım. Çalışmak isteğimi aileme açtığımda çok olumlu karşılanmadı. Başka bir kurumda çalışmamın mümkün olmadığını öğrendim. Hedeflerim, hayallerim vardı ve onların peşinden gitmekti tüm isteğim” diye konuştu.

“Hedeflerim ve hayallerimden vazgeçmeyerek çalışma hayatına başladım”

Çalışma hayatına ilk başladığı dönemlerde bazı sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Aydoğdu şöyle konuştu; “O dönemlerde babamın da ortağı olduğu, Türkiye’nin ilk testere tezgahını üreten Uzay Makine Takım Tezgahları Fabrikasında tüm engellere rağmen çalışma hayatına başladım. Fabrikada çalışan tek kadın bendim. Çoğunluk mavi yakadan oluşuyordu. Çok çalışmak ve başarmak zorundaydım. Fabrikada şartlar çok zorlayıcıydı. Ofis de başlayan çalışma hayatım kısa sürede tüm işleri yapmaya, yöneticimizin hayatını kolaylaştırmaya doğru evrilmeye başladı. Bu süreçte hem işimi çok sevdim hem de gerçekten çok çalıştım ve birinci yılın sonunda muhasebe, idari işler, ofis işleri, tahsilat, ödeme gibi tüm süreçleri devir almış, hatta dışarda tutulan muhasebe sistemini şirket içine alarak daha net hesap yapılabilir şeffaf bir yapıya dönüştürmeyi de başarmıştım.”

“En değerli rol modelim babam”

Fatma Aydoğdu; “Çalışma hayatımın 14. yılında, 2001 yılında Yönetim Kurulu Üyesi Hissedar ve Mali İşler Müdürü olarak Tezmaksan’dan transfer teklifi aldım. Bu benim için büyük mutluluktu. Babam ve kardeşlerim ile ilk defa birlikte çalışma hayatına atılacaktım. İkinci kuşağın yönetime katılmasıyla, 20 yıldır gelişerek, dönüşerek yeni girişimlerimiz ile aile işimizde çalışmaya, Türkye’nin ilk B2B platformu parkurda.com ile Türk sanayisinin çözüm ortağı olmaya devam ediyoruz. Kurumumuzun ve ailemizin parçası olmaktan mutluyum ve gurur duyuyorum.

Sanayimizin en önemli sorunu nitelikli istihdam. 2015 yilinda kurduğumuz Tezmaksan Akademi  ile kurumsal sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor meslek lisesi ve üniversite öğrencilerine eğitim veriyor, mentörlük yapıyor, kaynak kitaplarımız ve Tezmaksan H. Mustafa Aydoğdu Vakfımız ile başarılı öğrencileri destekliyoruz. Sanayi sektöründe  rol model kadın sanayicilerin sesi oluyor, sektörde cinsiyet eşitliği sağlanması adına projeler üretmeye devam ediyoruz .Yöneticimiz Yalçın Paslı’nın kaleme aldığı Torna ile Şekillenen Hayatlar ve Kadın Sanayici Olmaz mı Dediniz? kitaplarımız ile gençlerimize sanayiyi sevdirmek üzere 2016 yılından itibaren sürdürülebilir seminerler vermeye devam ediyoruz” dedi.

Aydoğdu; “Babam Hacı Mustafa Aydoğdu, her zaman toplumsal çalışmaların içinde oldu. Elini taşın altına koyan, ülkesini ve üretmeyi seven biri olarak, iş kimliği ve disiplini ile bilinir. Son olarak kendisinin isteği üzerine Tezmaksan Hacı Mustafa Aydoğdu Vakfı’nın kuruluşunu gerçekleştirdik. Dolayısıyla, iş hayatında olduğu gibi gönüllü çalışmalar konusunda en değerli rol modelim babamdır” diye konuştu.

“Amacımız sanayi, teknoloji, tarım alanında kadınlarımızın oranlarını arttırmak”

Aynı zamanda TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi olan Aydoğdu; “Ben, mücadeleyi bırakmayarak, pes etmeyerek, vazgeçmeyerek, çok çalışarak, yaptığım işin en iyisini yaparak, bulunduğum yerin hakkını vererek, araştırarak, bilenlerden yardım alarak, STK’larda yer alarak, sesimizi duyurarak ve güçlenerek başardım. İşte bu nedenle TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurul Üyelik görevini de severek kabul ettim. Çalışan kadınlarımızın yüzde 80’i hizmet sektöründe çalışıyor. Amacımız sanayi, teknoloji, tarım alanında katma değerli ürün üreten kadınlarımızın oranlarını arttırmak. Bu alanda projelerimiz devam ediyor. Vermiş olduğum emeklerin ve çalışmalarımın karşılığını almak beni çok mutlu ediyor. Son olarak, Kadın Girişimci Zirvesinde büyük ödülün sahibi olmak beni çok gururlandırdı. 1992 yılında hayatımın en güzel hediyesi, en büyük şansım, kızım Busem dünyaya geldi. Üreten bir kadın ve kızı 5 yaşına geldiğinde yoluna yalnız devam eden bir anne olarak, içimdeki kendini geliştirme aşkını kızıma da yansıtmayı başarmış olmalıyım ki, kızımın başarılı bir eğitim hayatı oldu. Şu an Avusturalya Devlet Üniversitesinde yüzde 100 burslu olarak bilim alanında doktora eğitimine devam ediyor. Türk kadınını başarı ile temsil ediyor” diye konuştu.

“Her birimizin değişime ve dönüşüme ihtiyacı var”

Aydoğdu sözlerini şöyle sonlandırdı; “Yaşam her yönüyle değişirken meslekler de girişimler de inanılmaz bir süreçten geçiyor. Mevcut gelişmeler ve hayatımızın bir parçası olan inovasyon birçok işi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakırken diğer yandan otomasyon alanında fırsatlar sunuyor. Geçmişte öğrendiklerimizin işe yaramayacağı bir yöne gidiyoruz. Trendler savaşlarla belirleniyor. Dolayısı ile yepyeni bir liderlik anlayışı ve paradigma kayması gerektiren bir durumdayız. Başka bir yöne gidiyoruz. Her birimizin yepyeni bir yetkinlik, yepyeni bir liderlik, yepyeni bir bakış açısına, değişime ve dönüşüme ihtiyacı var. He nereyi hayal ediyorsak oraya aitiz. Dolayısı ile hayat mottom; hayal et, hedef seç, araştır, düşün, plan yap, harekete geç, kontrol et ve yoluna devam et.”

“Dil değişirse, dünya değişir”

34 yıldır değişmeyen bir rutini olduğunu belirten Tezmaksan Makine Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aydoğdu; “Her sabah büyük bir heyecanla erkenden uyanır, büyük bir motivasyonla hazırlanır, işe büyük bir heyecanla giderim. Ayrıca, hayat boyu öğrenmenin önemine inanıyorum. Her anınız aynı geçiyorsa; değişmiyor ve dönüşmüyorsanız, bir yerlerde bir eksiklik var demektir. Pandemi döneminde yüksek lisansa başladım ve heyecanla öğrenmeye devam ediyorum. Unutmayalım ki; sevgi dilde başlar; dil değişirse, dünya değişir. Hayatımızda sık sık kullandığımız ‘bu işin adamı’ yerine ‘doğru kişi’, ‘erkek sözü’ yerine ‘söz’, ‘adam gibi’ yerine ‘doğru düzgün’ demeli dilimizi değiştirmeliyiz. Aklın, başarının ve çalışkanlığın cinsiyeti olmaz, bu algıyı kabul ettirmeliyiz. Eleştirilere kulağımızı kapatarak kararlılıkla işimize devam etmeliyiz” dedi.