DEİK ve TÜSİAD tarafından Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) iş birliğiyle, Pekin’de gerçekleştirilen Türkiye-Çin İş Konferansı’ndaki konuşmasında iki ülkenin ticari iş birliklerinin önemine değinen DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu; “Çin, 800 milyon dijital kullanıcısı ve 400 milyon orta sınıfı ile ürettiği kadar tüketen bir ülke olarak, Türkiye için önemli bir pazar ve aynı zamanda büyük potansiyel barındıran bir ticaret ortağı” diye konuştu.

DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı ve TÜSİAD Çin Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu, Türkiye-Çin İş Konferansı’nda küresel tedarik zincirlerinin, işletmelerin rekabet gücü ve ülkelerin ekonomik büyümesine katkısı açısından hayati önemde olduğunun altını çizdi.

Korhan Kurdoğlu, “Dünyada ardı ardına yaşanan çoklu kriz ortamında, küresel tedarik ve üretim zincirleri de yeniden şekilleniyor. Şirketlerin tedarik ağlarını veya üretim üslerini daha yakın coğrafyalara, kendi ülkelerine veya partner olarak gördükleri ülkelere kaydırmaya başladıklarını gözlemliyoruz. Türkiye, küresel tedarik zincirlerinin uzun bir dönemden beri önemli bir parçası. Çin ile iş birliğinin ve dengeli ekonomik ilişkiler geliştirmenin ülkemize büyük bir değer katacağına inanıyoruz” dedi.

“Çin ülkemiz için de önemli iş birliği alanları ve fırsatları sunuyor”

Kurdoğlu değerlendirmelerine şöyle devam etti; “Çin’in hem küresel tedarik zincirlerindeki güçlü konumu hem de dijitalleşme ve yeni teknolojiler alanında dünya lideri olma yolunda attığı sağlam adımlar düşünüldüğünde, ülkemiz için de önemli iş birliği alanları ve fırsatları sunduğunu görüyoruz. Türkiye’de, Çin’den gelecek know-how ile özellikle akıllı üretim, sağlık teknolojileri, büyük veri, nesnelerin interneti dahil dijitalleşme konusunda pek çok ortak proje hayata geçirebilir. Kazan-kazan olarak görülecek projeler, Türkiye’nin Avrupa ile iç içe girmiş bağları ile, Çin’i Avrupa’ya daha da yaklaştıracaktır. Çin de Türkiye için Ticaret Bakanlığımızın ‘Uzak Ülkeler’ stratejisi kapsamındaki odak ülkelerden biri olarak, Asya ülkelerine açılan bir kapı niteliğinde. Çin, 800 milyon dijital kullanıcısı ve 400 milyon orta sınıfı ile ürettiği kadar tüketen bir ülke olarak, Türkiye için önemli bir pazar ve aynı zamanda büyük potansiyel barındıran bir ticaret ortağı. Bu ortaklığın geliştirilmesi, Türkiye ve Çin arasında ticaretin dengelenebilmesi ve iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi için TÜSİAD ve DEİK olarak, karşı kanat kuruluşumuz CCPIT ve Çin’in diğer sektörel kuruluşları ile yakın temaslarımızı sürdürüyoruz.”