Türk ağaç işleme makine sektöründe geçtiğimiz yıl zorluklar yaşansa da faiz oranları ve enflasyonun düşmesiyle birlikte 2025 yılında sektörde bir canlanma öngörülüyor. Bununla birlikte, Çin’den yapılan makine ithalatı sektörde ciddi bir rekabet baskısı yaratmaya devam ediyor ve yerli üreticilerin bu tehdide karşı daha güçlü politikalar geliştirmesi gerekiyor. Tüm bu konuları Efo Makina Yönetim Kurulu Başkanı Mert Kurnaz ile detaylıca ele aldık.
2024 yılı, ağaç işleme makineleri sektörü için yüksek enflasyon ve faiz oranlarının yarattığı baskıyla durağan bir dönem olarak kaydedildi. Ancak 2025’te faiz ve enflasyondaki düşüş trendi ile birlikte sektörün yeniden canlanması bekleniyor. En büyük sorunlar arasında orman ürünleri tedariğinde Avrupa’nın gerisinde kalınması, Çin’den makine ithalatı ve yurt dışına bağımlı hammadde tedariği öne çıkıyor. Bu sorunlara karşı Ar-Ge yatırımları, yerli üretime teşvikler ve maliyet kontrolü kritik önem taşıyor. 2025’te Avrupa ve Amerika pazarı enerji verimliliği ve otomasyona yönelirken, Asya pazarı uygun maliyetli ve dayanıklı makine talebiyle büyümeye devam ediyor. Rekabet gücünü artırmak için üretim kalitesi, maliyet yönetimi ve iş birliklerine odaklanılması gerekiyor. Efo Makina Yönetim Kurulu Başkanı Mert Kurnaz, Çin’den yapılan makine ithalatının sektörde ciddi sorunlara yol açtığını belirterek, yerli üretimin desteklenmesi ve yatırımların yerli makineler üzerine yoğunlaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.
- 2024 yılı ağaç işleme makine sektörü için genel olarak nasıl geçti? 2025 yılının ilk çeyreği ile ilgili öngörüleriniz nedir?
2024 yılı ilk çeyrekte, yüksek enflasyon ve faiz yatırımları ile taleplerin minimuma inmesinden dolayı durağan geçti. 2025 yılının ilk çeyreğinde faiz oranlarının ve enflasyonun düşmesi beklentisiyle, sektörde bir iyileşme yaşanacağını öngörüyoruz.
- Ağaç işleme makineleri sektörünün çözüm bekleyen ilk 3 ana sorunu nedir? Bu sorunlarla ilgili çözüm önerileriniz nedir?
- Ormandan ürünlerin elde edilmesi alanında Avrupa ülkelerinden geride olmamız.
- Çin’den yapılan makine ithalatı.
- Yurt dışından kereste ve hammadde tedariği yapıyor olmamız.
Sektörümüzde, ormandan ürün elde etme sürecinde insan odaklı iş gücünün azaltılması ve verimliliğin artırılması amacıyla Ar-Ge çalışmalarının hızlandırılması ve yeni makinelerin üretilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bunun dışında birçok sektörde baskı oluşturan Çin’den yapılan mal ithalatları ile ilgili girişimlerde bulunulması gerekiyor. Burada da Çin’den makine ithalatının yasaklanması ve yatırımların yerli üretime yönlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Çin menşeli makineler sektörde ciddi sorunlara yol açıyor.
Yurt dışından gelen kereste ve hammaddeler, yüksek kalite ve düşük maliyet avantajı nedeniyle tercih ediliyor. Ülke olarak bu alanda daha kaliteli hammadde üretimi için makinelerde ciddi Ar-Ge çalışmaları yapılmalı ve üretim hatları geliştirilmeli.
“Rekabet gücümüzü artırmak için maliyet kontrolünü daha iyi sağlayarak yeni projeler yapıyoruz”
- İhracat pazarlarınızda rekabet gücünüzü artırmak için hangi stratejilere odaklanıyorsunuz?
Avrupa pazarı, ağaç işleme makine alanında güçlü bir üretim ağına sahip olup, makineleri enerji verimli ve otomasyon odaklı. Amerika pazarı da Avrupa’da olduğu gibi üretim hatlarını güçlendirerek maliyetleri düşürmeyi, enerji verimliliğini artırmayı ve iş gücünü azaltmayı hedefleyen bir üretim ağına sahip. Asya pazarı ise makine sektörünün yanı sıra artan üretim ihtiyaçları doğrultusunda uygun maliyetli ve dayanıklı makine taleplerinin yükseldiği ve üretim alanımız için büyüyen bir pazar haline geldi. Rekabet gücümüzü artırmak için üretim kalitemizin yanında maliyet kontrolünü daha iyi sağlayarak yeni projeler ve geliştirmeler yapıyoruz. Bu yeni proje ve ürünleri, yurt içi ve yurt dışı pazarda iş birlikçilerimizle birlikte daha iyi bir seviyeye taşımayı hedefliyoruz.
“Kalite standartlarının düşük olması ve teknolojik yetersizlikler olması, sorunlara neden oluyor”
- Gelişmemiş yan sanayi, makine üretiminde sizin için ne tür zorluklar yaratıyor ve bu konunun çözümü için firmanızda ne tür adımlar atıyorsunuz?
Gelişmemiş yan sanayi makine üretiminde, kalite standartlarının düşük olması ve teknolojik yetersizlikler nedeniyle üretilen ürünlerin kalitesiz ve yetersiz olmasına yol açarak yüksek maliyetler yaratıyor ve geri dönülmesi zor sorunlara neden oluyor. Bu alandaki sorunların çözümü için kalite kontrol süreçlerinde makine talep eden firmaların bilinçlendirilmesi ve bu alanlarda iş birliklerinin güçlendirilmesi atılabilecek önemli adımlar arasında.
“Ortak projeler konusunda gelen teklif ve önerilere her zaman sıcak bakıyoruz”
- Sektördeki diğer üreticilerle iş birliği ve ortak projeler geliştirme konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce bu, sektörün gelişimi için ne kadar önemli?
Ortak projeler ve iş birlikleri konusunda gelen teklif ve önerilere her zaman sıcak bakıyoruz. Özellikle yurt dışı firmalarıyla yürütülecek ortak projelerin, sektörde ülkemizde geri kalmış alanların gelişimine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
“Enerji kullanımının optimize edilmesi öncelikli adımlar arasında yer alıyor”
- Mevcut ekonomik koşullarda üretim süreçlerinizi sürdürülebilir kılmak için 2025 yılında ne gibi önlemler alacaksınız?
İlk olarak, maliyet kontrollerinin daha özenli ve dikkatli yapılması ile üretim ağında ihtiyaç duyulan enerji kullanımının optimize edilmesi öncelikli adımlar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra, ürün geliştirme ve yeni pazarlara açılma hedeflerimizi, yeni ortak projeler ve iş birlikleriyle güçlendirmek stratejik önceliklerimizden biri.