Elektrik ve elektronik mühendisi Elif Aslı Yıldız’ın 2017 yılında kurduğu butik çikolata markası Patiswiss, bugün 30 bin metrekare üretim alanında, 700’den fazla çalışanıyla büyük başarılara imza atıyor. Çalışanların yüzde 70’inin kadınlar tarafından oluşturulduğunu ifade eden Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız; “Ben girişimci bir kadın olarak, kadınların iş hayatında yer almasının önemini ve ürettikleri gücü çok iyi biliyorum. Hayatın her alanında olması gerektiği gibi iş hayatında da kadınların fırsat eşitliğine sahip olması gerektiğini şiddetle savunuyorum. Herkesin kadın gücünün önemi ve iş hayatındaki değerli katkıları ile ilgili farkındalık sahibi olması gerektiğini savunuyorum. Diliyorum önümüzdeki birkaç yılda artık bu eşitsizlik konusunu değil, kadınlarımızın başarılarını konuşuyor oluruz” diye konuştu.

İş Dünyasında Kadınlar röportaj serimizin bu sayıdaki konuğu, girişimcilik alanında önemli bir başarıya imza atan Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız oldu. Kadının iş dünyasındaki yerinin daha da sağlamlaştırılması için yapılması gerekenleri konuştuğumuz Yıldız, kendi markasının çatısının altında kadın istihdamını nasıl şekillendirdiğini anlattı. Hem çalışan hem de ihtiyaç sahibi kadınları temel alan Equality sosyal sorumluluk projesini de hayata geçiren Elif Aslı Yıldız genç girişimcilere şu tavsiyeleri verdi; “Üretin, çok çalışın. Ne yaptığınız önemli değil, en iyisini yapın. Yeter ki üretin. Sonundan emin olamayabilirsiniz ama zaten mutlu sonlar en başta görünseydi; herkes yapardı. Haydi, alın o inisiyatifi ve en iyi bildiğiniz şeyi yapın.”

  • Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz? Kaç yıldır profesyonel iş hayatının içindesiniz? Farklı kademelerde görev aldınız mı?

Merhaba, ben Elif Aslı Yıldız. Patiswiss CEO’suyum. Elektrik ve elektronik mühendisiyim. Mesleğime savunma sanayi sektörünün öncü firmalarından birinde başladım ve yedi yıl boyunca yaptım. Fakat en büyük inisiyatifimi alarak çok severek yaptığım üretim mühendisliği görevimden tutkularımı işime dönüştürmek için ayrıldım ve Patiswiss girişimimi başlattım. 2017 yılından bu yana Patiswiss Yönetim Kurulu Başkanı olarak iş hayatıma devam ediyorum. Beni bulunduğum noktaya 35 yıl boyunca aldığım cesur inisiyatiflerimin getirdiğini söyleyebilirim.

  • Bize Patiswiss’in hikayesini anlatır mısınız? Nasıl karar verdiniz gıda sektörüne giriş yapmaya?

Aslında mutfak, özellikle bu alan benim en büyük tutkumdu. Mutfağında harikalar yaratan annemden geçmişti bana. Karar verdim, yapacaktım. 200 metrekare alanda, 10 kişilik bir ekip ile başladık üretime. Bu küçük ekibimle her gün ilk iş “Bugün yeni ne yapıyoruz?” toplantısı yapmak olurdu. Hiç değişmeyen inovatif ruhumla sürekli yeni ürünler üretir; bu ürünleri farklı farklı yerlere götürür ve ürünlerimizi neden almaları gerektiğini anlatan sunumlar yapardım. Daha fazlasını hayal ediyordum; çikolatalarımın daha çok kişiye ulaşması lazımdı. Böylece hala özel üretim yaptığımız pek çok büyük firma ile iş birliği sağladık. Hiç vazgeçmedim, her gün daha fazla çalıştım. Bahsettiğim 10 kişilik ekip bugün, 700’den daha fazla çalışana; 200 metrekarelik üretim alanı 30 bin metrekare üretim alanına sahip dört ayrı fabrikaya dönüştü. Çok eski değil, daha 2017’de butik bir çikolatacı olan Patiswiss’in artık 12 ana kategoride 400’ü aşkın ürünü var. Özetle, atılması en zor olan o ilk adımı attım ve büyülü bir şey oldu.

“GİRİŞİMİMİ DESTEKLEYEREK ÇOK FAZLA KADINI CESARETLENDİRDİLER”

  • Hayata geçirdiğiniz çalışmalarla birçok ödül kazandınız. Yola çıkarken böyle bir başarı hikayesine imza atacağınızı düşünüyor muydunuz?

Ben de elbette, bu sabır ve cesaret gerektiren yola çıkarken çok kez “acaba” dedim. Bu noktaya gelirken pek çok sabretmem gereken, vazgeçmeyip direnmem gereken noktadan geçtim. Ben her zaman daha iyiyi, daha ileriyi hedefleyen biriyim ama açıkçası ben bile bu kadarını beklemiyordum. Beni bu ödüllere layık gördükleri ve girişimimi destekleyerek çok fazla kadını cesaretlendirdikleri için çok teşekkür ederim. Daha da iyiyi ortaya koymak için artık daha fazla çalışıyorum.

“EN İYİ ÜRÜNÜ ÜRETMEK İSTEYEN, ÜRETKEN AKILLARI İŞE ALDIM”

  • Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarınızla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Bizi diğerlerinden ayıran en önemli nokta inovasyon. İnovatif olmaya ve bu özelliğimizi korumaya çok dikkat ediyoruz. İçeride milyon dolarlık fikirler üreten çok güçlü bir Ar-Ge ekibimiz var. Firmalar, Ar-Ge’ye bizden 100 kat daha fazla para harcıyor ancak olayın para ile bir ilgisi yok. Olay çalıştığınız ekipte, onları nasıl yönlendirdiğinizde ve işten ne kadar anladığınızda saklı. Dünyada en iyi ürünü üretmek isteyen, üretken akılları işe aldım. Bu muhteşem ekiple alışılmışın dışında lezzetler ürettik, özel ambalajlarda tüketicilerimize sunduk. Ürünlerimiz çok sevildi ve sosyal medyada tavsiye olarak çok paylaşıldı. Sürekli yeni ve yenilikçi ürünler çıkartıyoruz, hatta bugün bile yeni bir ürünümüz çıkıyor. Tüketicilerimiz artık bize “Yeni ne var, ne çıkıyor?” diye soruyor.

“GÜÇLÜ KADINLARIMIZ HER ALANDA  BİZE GÜÇ KATIYORLAR”

  • Kadın çalışanlarınızın şirket içindeki dağılımları nasıl? Yönetimde ve Ar-Ge sürecinde kaç kadın çalışan mevcut?

Oran yüzde 70 olunca, kadınların hemen hemen her departmanda ve her pozisyonda yer aldığını tahmin edersiniz. Patiswiss’te kadın çalışanlar, kadın müdürler, kadın direktörler ve kadın CEO görmek oldukça olağan. Güçlü kadınlarımız her alanda bize güç katıyorlar. Ar-Ge’nin neredeyse tamamı kadınlardan oluşuyor, yönetimde de durum aynı şekilde.

“BENİM EN BÜYÜK MOTİVASYONUM; EN YENİYİ ORTAYA KOYMAK”

  • Uzun yıllardır çalışma hayatının içindesiniz. Çalışma hayatınızın motivasyonları nedir?

Benim için motivasyon; ihtiyaç duyulanı, farklıyı ortaya koymak ve bunlar sayesinde farklı kişilere dokunabilmek. Aynı işi devam ettirerek yalnızca kazanç sağlamak değil motivasyonum. Bu yüzden inovasyon merkezi gibi çalışıyoruz. Özetle diyebilirim ki; benim en büyük motivasyonum; en yeniyi ortaya koymak.

“NE YAPTIĞINIZ ÖNEMLİ DEĞİL, EN İYİSİNİ YAPIN, YETER Kİ ÜRETİN”

  • Girişimci olmak isteyen gençlere tavsiyeleriniz nelerdir? Bu anlamda gençlerle iş birliği yapıyor musunuz?

Ben girişimci olan genç arkadaşlarıma, inandığı ve yapmak istediği şey konusunda cesur olmalarını ve vazgeçmeden sadece inanarak çalışmalarını tavsiye ediyorum. Dediğim gibi uzun ve meşakkatli olacak bu süreçte çok çalışmalılar. Kadın girişimci arkadaşlarım, kadın girişimcileri destekleyen projeler mevcut; mutlaka takip etmeliler. Üretin, çok çalışın. Ne yaptığınız önemli değil, en iyisini yapın. Yeter ki üretin. Sonundan emin olamayabilirsiniz ama zaten mutlu sonlar en başta görünseydi; herkes yapardı. Haydi, alın o inisiyatifi ve en iyi bildiğiniz şeyi yapın!

“DİLERİM HER FİRMA HEM KADINA HEM ERKEĞE EŞİT OLANAKLAR SAĞLAR”

  • Sizce iş dünyasında kadın olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Ne yazık ki, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hala iş hayatında kadın olmak erkek olmaktan daha zor. Bir pozisyon kadın ve erkek için eşit ücretlendirilmeyebiliyor hala.

Ya da istihdamda erkekler öncelikli tutulabiliyor. Bunlar kadın olarak iş hayatında karşılaştığımız büyük dezavantajlar. Ben Patiswiss’te kadınların gayet her şeyin üstesinden geldiğini ve çok başarılı olduklarını görebiliyorum. Dilerim her firma hem kadına hem erkeğe eşit olanaklar sağlar ve toplumsal cinsiyet ayrımının ne kadar yanlış olduğunu gözlemleyebilirler. “Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk Kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır.” Bu cümleler Ulu Atamız Mustafa Kemal Atatürk’e ait. Dünyada daha toplumsal cinsiyet eşitliğinin dile getirilmediği yıllarda yüksek sesle söyledi bunları. Çünkü fırsat eşitliği sağlandığında bir kadının dünyayı değiştirebileceğini biliyordu. İşte girişimci kadın gücünü artırmak bu yüzden çok önemli. Kadınların çalışma hayatının içinde olması ülkenin gelişmesinde de ayrıca büyük rol oynar.

“Engelleyici söylemler ile kadınlarımızın girişimleri köreltilmemeli”

  • Tüm Türkiye’de iş hayatında cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın istihdamının daha da artırılması için neler yapılmalı?

Bu noktada herkese görev düşüyor. Kadın girişimler ve iş hayatında yer almak isteyen kadınlar; madden ve manen desteklenmeli, en başta engelleyici söylemler ile kadınlarımızın girişimleri köreltilmemeli. Evet, cesaret kırmamak, engellememek; cesaretlendirmek bile bir şey. Bunun yanı sıra istihdamın artırılması noktasında şirketlere çok büyük sorumluluk düşüyor. Bu planlanarak desteklenebilen bir durum. Kadrolarında kadınlarımıza daha fazla yer vermeliler. Elbette ki, bu eşit şartlardaki olanaklar ile birlikte olmalı.

“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ HER ALANDA SAĞLANANA DEK ÇALIŞMALARIM DEVAM EDECEK”

  • Çalışanlarınızın yüzde 70’i kadınlardan oluşuyor. Bu planlı bir yapılanma mı?

Kesinlikle, evet. Bu bizim iş hayatına kadınları öncelikli olarak kazandırma prensibimizden geliyor. Ben girişimci bir kadın olarak, kadınların iş hayatında yer almasının önemini ve ürettikleri gücü çok iyi biliyorum. Hayatın her alanında olması gerektiği gibi iş hayatında da kadınların fırsat eşitliğine sahip olması gerektiğini şiddetle savunuyorum. Ne mutlu ki, bugün ekibimin çoğunluğunu yüzde 70 oranında, kadınlar oluşturuyor. Bununla birlikte, herkesin kadın gücünün önemi ve iş hayatındaki değerli katkıları ile ilgili farkındalık sahibi olması için çalışmalar yapıyorum. Bu doğrultuda hazırladığımız Equality sosyal sorumluluk projemizin temelinde “kadın” yer alıyor. Hem çalışan hem de ihtiyaç sahibi kadınları temel alıyor. Bunun yanı sıra girişimci kadınlarımızı sosyal medya hesaplarımdan mümkün olduğunca paylaşmaya, duyurmaya çalışıyorum. Toplumsal cinsiyet eşitliği her alanda sağlanana dek çalışmalarım devam edecek, elimden geleni yapacağım. Herkesin kadın gücünün önemi ve iş hayatındaki değerli katkıları ile ilgili farkındalık sahibi olması gerektiğini savunuyorum. Diliyorum önümüzdeki birkaç yılda artık bu eşitsizlik konusunu değil, kadınlarımızın başarılarını konuşuyor oluruz.