Mobilya sanayisi ile ilgili sorularımızı yanıtlayan İMOS Başkanı Osman Aybil; “Dünya şu an mobilya tedariki için ülkemize gözünü çevirmiş durumda. Ülkemiz bu durumu iyi kullanıp pazardaki yerini güçlendirecek ve hedeflerimize bizi taşıyacaktır” diye konuştu.

Pandemiyle beraber mobilya sektörünün köklü değişimler geçirdiğine dikkat çeken İMOS Başkanı Osman Aybil; “Biz pandemiyi en az zararla atlatan sektörüz. Evde geçen süre arttıkça mobilya ihtiyaçları tüketiciler açısından daha net bir şekilde ortaya çıktı. Bu da hem iç pazarda hem ihraç pazarlarında işlerimizin çok etkilenmemesine sebep oldu. Evlerimiz, ofisimiz, toplantı odamız oldu. Bu nedenle bize düşen değişen ihtiyaçlara uygun tasarımlar sunmak” dedi.

  • Öncelikle, İMOS hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) 2010 yılı aralık ayında kurulan ve şu an 300’e yakın üyesi olan ülkemizin en önemli mobilya üreticisi derneklerinden biri konumunda. İnegöl’de hizmet veren toplam mobilya sanayi hacminin yüzde 70’ini İMOS üyesi firmalar oluşturuyor.

  • İMOS olarak, mobilya sektörüne yönelik çalışmalarınız nelerdir? Bu çalışmaları hayata geçirirken nelere dikkat ediyorsunuz?

İMOS olarak yaptığımız projelerde amacımız; hem üyemize hem kentimize hem de Türkiye mobilya sektörüne fayda sağlamak. Bu prensiple projelerimizi planlıyoruz. Çalışmalarımızı ticari faaliyetler ve eğitim-seminer faaliyetleri olarak kabaca ikiye ayırabiliriz. Ticari faaliyetler başlığı altında ikili iş görüşmeleri, fuar katılımları ve fuar organizasyonlarını toparlayabiliriz. Yurtdışında hedef pazarlarda yaptığımız ikili iş görüşmeleri ile pazarı tartıyoruz. Çıkan sonuca göre mevcut fuar katılımı ya da kendi fuarımızı organize etmeye varan bir projeksiyonla ülke özelinde çalışmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Hindistan pazarı, Türk mobilya sektörüne kazandırdığımız bir pazar olarak örnek verilebilir. Bunun yanında üyelerimizin daha katma değerli ürünler üretebilmeleri için tasarımcı yetiştiriyoruz, ürünlerin üretim ve satış standartlarını belirliyoruz. Eğitim ve seminer faaliyetleri ile de ya üyelerimize yeni iş gücü sağlayacak iş edinme kursları ya da mevcut iş gücünün kalitesinin artması için iş geliştirme eğitimleri ile hizmet veriyoruz.

“2021 sektörümüz açısından olumlu devam edecek”

  • Mobilya sektörü 2020’yi nasıl geçirdi? 2021 nasıl başladı, yılın geri kalanına dair öngörüleriniz nelerdir?

2020 yılı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok farklı şartlar altında geçti ve hala bu süreç devam ediyor. Ancak biz bu süreci az zararla atlatan bir sektörüz. Evde geçen süre arttıkça mobilya ihtiyaçları tüketiciler açısından daha net bir şekilde ortaya çıktı. Bu da hem iç pazarda hem ihraç pazarlarında işlerimizin açıkçası çok etkilenmemesine sebep oldu. Ancak pandemi sebebiyle kopan tedarik zincirleri sebebiyle hammaddeye ulaşmada zorluklar yaşıyoruz. 2021 yılı bu hammadde sorunları ile başladı ama yavaş yavaş onu da aşacağımıza inanıyorum ve 2021’in sektörümüz açısından olumlu devam edeceğini düşünüyorum.

“İhracat bizim açımızdan yükselişte”

  • Pandemi ortamında işleriniz nasıl etkilendi? İç pazar ihracat oranında bir değişim oldu mu?

Pandemi bizi satış olarak çok zorlamasa da hammaddeye ulaşma açısından zorladı. İç pazarda düğünlerin ertelenmesi ve hafta sonu yasakları sebebiyle insanların mobilya bakma fırsatlarının sadece hafta içine kalması iç pazarı biraz yavaşlatsa da ihracat bizim açımızdan yükselişte. Dünya şu an mobilya tedariki için ülkemize gözünü çevirmiş durumda. İnşallah ülkemiz bu durumu iyi kullanıp pazardaki yerini güçlendirecek ve hedefimiz olan dünyanın beşinci büyük mobilya üreticisi olma hedefine doğru bizleri taşıyacaktır.

“Değişen ihtiyaçlara uygun tasarımlarla talebi karşılamalıyız”

  • Önümüzdeki dönemde mobilya sektörünün neler yapması gerektiğini ve neler olacağını düşünüyorsunuz?

Pandemi insanların evde daha fazla vakit geçirmesine sebep oldu ve bu durum bazı işletmelerde kalıcı olacak. Bu sebeple artık evlerimiz sadece ev değil. Aynı zamanda ofisimiz, toplantı odamız, sinemamız oldu. Bu sebeple bize düşen bu değişen ihtiyaçlara uygun tasarımlarla talebe arzı hazırlamak olmalı.

“Yeni üretim hatlarının açılması kaçınılmaz”

  • Sektör genelinde yeni makine parkuru yatırımları yapma isteği ve imkanı ne düzeyde? Sizin üyelerinizde bu konuda bir motivasyon söz konusu mu?

Tüm dünyadan gelen talepler artıyor. Bu taleplere cevap verebilmek için mevcut yapılar yetersiz kalıyor ve yeni yatırımlara ihtiyacımız oluyor. Bu nedenle yeni üretim hatlarının açılması kaçınılmaz.

“AİMSAD bizim yol arkadaşımız”

  • Ağaç işleme makineleri sektörü veya AİMSAD ile iş birlikleri hakkında ne düşünürsünüz? Ne tür iş birlikleri olabilir?

Mobilya sektörü ihraç fazlası veren bir sektör. En büyük ithalat kalemimiz makine. Ülkemizde ki makine üretim kabiliyeti artık tüm dünya ile rekabet edebilecek düzeyde. AİMSAD bu üreticilerimizin derneği ve bizim yol arkadaşlarımız. Bu sebeple firmalarımızda yerli ve milli makineler kullanmak bizler için büyük avantaj. İnşallah bu süreci beraberce yürütüp ihtiyaçların yerli tedarikle çözülmesini sağlarız.

“Dünyada kendimize koyduğumuz hedefi yakalayacağız”

  • Son olarak, ağaç işleme makineleri sektörü ve AİMSAD’dan istekleriniz veya sektöre iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Bana böyle bir fırsat verdiğiniz için öncelikle teşekkür ederim. AİMSAD sektörümüzün tamamlayıcı derneklerinden biri. Biz mobilya üreticileri, mobilya malzemecileri, yonga levha üreticileri ve makine üreticileri olarak inşallah hep beraber yol alıp dünyada kendimize koyduğumuz hedefi yakalayacağız.