2023 yılını başarıyla tamamlayarak 2024 yılına güçlü bir başlangıç yaptıklarını belirten Elfamak Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, WoodTech 2024 Fuarı’nda tanıtılacak yenilikçi bir proje üzerinde çalıştıklarını ve bu projenin yapay zeka ile internet teknolojilerinin entegrasyonunu içerdiğini ifade etti. Ayrıca yerli firmaların ihracat rakamlarını artırarak dünya pazarında daha etkili bir konum elde edebilmeleri için ülkeler arası ticari anlaşmaların yapılmasını vurgulayan Düzgün, yurt dışı pazarlama ile reklam çalışmalarının desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
2023’teki başarıları ve 2024 yılına yönelik stratejik planlarını kapsamlı bir şekilde bizimle paylaşan Elfamak Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, Fokus Röportajı serimizin bu sayısındaki konuğu oldu. Düzgün, firmalarının uluslararası pazarlarda 30’a yakın ülkeye ürün sevk ettiğini ve bu süreçte Rusya, Fransa ve Ligna 2023 fuarlarına katılım sağladıklarını belirterek, gelecekte hem bu fuarlar hem de belirledikleri bölge fuarları için katılım sağlamaya devam edeceklerine vurgu yaptı.
2023 yılı ağaç işleme makine sektörü için genel olarak nasıl geçti? 2024 yılı ile ilgili öngörüleriniz nedir?
Elfamak olarak 2023 yılını çok verimli geçirdik ve büyüyerek şirketi 2024 yılına taşıdık. Yıl başında, yaklaşık 5 aylık üretim kapasitemizi dolduracak siparişlerimiz vardı. Şu anda da yoğun bir şekilde mevcut siparişlerin sevkiyatlarını yetiştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2024 yılının ilk yarısı, yoğun mesai ile geçirdiğimiz bir dönem oldu.
“Tüm birimlerimizi gelişen teknolojiye adapte ederek ilerliyoruz”
- Ağaç işleme makine sektörü son 10 yıl içinde özellikle üretimde çok büyük yol kat etti. Siz, bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz? Üretim alanındaki başarının devamı için neler yapılması gerekiyor?
Ağaç işleme makine sektörü için 2012 yılında resmi olarak Elfamak şirketimizi kurduk. O tarihten itibaren sürekli olarak ürünlerimizi geliştirip güncelleyerek bu noktalara geldik. Şu anda kapı üretim makinelerinden delik delme makinelerine, CNC hatlarından pres makinelerine kadar bu alanda olması gereken birçok yüksek teknolojili makinenin üretimini kendi bünyemizde yapıyoruz. Ayrıca kalıp, model ve döküm sektörüne yönelik de CNC makineleri üretiyoruz. Bu alanda gerçekleştirdiğimiz en son proje, eni 3 bin milimetre, boyu 12 bin milimetre olan özel bir projeydi. Bu tür özel projeleri güçlü AR-GE ekibimiz ile gerçekleştiriyoruz. Mühendislik temeli güçlü olan firmamızı sürekli geliştiriyor ve tüm birimlerimizi gelişen teknolojiye adapte ederek ilerliyoruz.
“Yapay zekanın önem kazandığı bir dönem bekliyoruz”
- Ağaç işleme makine sektöründe ilerleyen dönemler için bizi hangi gelişmeler bekliyor?
Tüm sektörlerde olduğu gibi, bizim sektörümüzde de maalesef bir Çin fırtınası var. Bununla ilgili tedbirlerin alınması ve bizim gibi yerel üreticilerin bu konuda kendince stratejiler geliştirmesi gerekiyor. Teknolojik olarak da sektörün daha az insan gücüne dayalı prosesleri geliştirmesi, yapay zekayı sektöre entegre etmesi ve günümüz koşullarına göre ürünlerin geliştirilmesinin önem kazandığı bir dönem bizleri bekliyor.
“30’a yakın ülkeye ürünlerimizi sevk etmeye devam ediyoruz”
- Sektör olarak global piyasada bulunduğunuz konum hakkında ne söylemek istersiniz? Daha iyisi için neler yapılmalı?
Elfamak olarak global piyasada 30’a yakın ülkeye ürünlerimizi sevk ettik ve etmeye devam ediyoruz. Bu bölgelerdeki devamlılığın sağlanması ve ihracat rakamlarımızın artması için geçtiğimiz yıl Rusya, Fransa ve Ligna 2023 fuarlarına katılım sağladık. Bundan sonraki süreçlerde de hem bu fuarlar hem de belirlediğimiz bazı bölge fuarları için katılım sağlamaya devam etmek istiyoruz. Bu bölgeler içinde ürün yelpazemizde ve kullandığımız teknolojilerde sürekli güncelleme yaparak bayi ve satış ağlarımızı güçlendirip, dünya pazarında var olmak için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdüreceğiz.
“WoodTech 2024 Fuarı’nda tanıtımını yapacağımız bir proje üzerinde çalışıyoruz”
- 5G, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve yapay zeka giderek yaygın hale gelmeye başladı. Bu kapsamda Türk makine üreticileri olarak makine üretiminde teknolojik olarak hangi aşamadasınız?
Bu konuda, WoodTech 2024 Fuarı’nda tanıtımını yapacağımız bir proje üzerinde çalışıyoruz. Ürettiğimiz CNC makinelerini internet üzerinden online, interaktif bir şekilde 3 boyutlu görerek; arıza, verimlilik, üretim süreçleri ve kar-zarar durumuna kadar izleyebileceğiniz bir ara yüz geliştirdik. WoodTech 2024 Fuarı’nda bu ara yüzün lansmanını yapmayı planlıyoruz. Yazılım ve elektronik gibi alanlarda güçlü bir ekibimiz olduğu için makinelerimize sürekli yeni teknolojik gelişmeler eklemeye devam edeceğiz. Mevcut ürünlerimizde uzaktan erişim imkanı sağlayan altyapı teknolojimiz bulunuyor. Önümüzdeki dönemlerde yapay zeka ile ilgili teknolojileri de entegre etmeyi planlıyoruz.
Ağaç işleme makine sektörünün çözüm bekleyen 3 ana sorunu
- Ağaç işleme makine sektörünün çözüm bekleyen ilk 3 ana sorunu nedir? Bu sorunlarla ilgili çözüm önerileriniz nedir?
Sektörde kaliteli üretim yapan firmalar daha fazla desteklenmeli. Sektöre girecek yeni firmalar için bazı standartların getirilmesi, fiyat odaklı değil kalite odaklı bir rekabet ortamının sağlanmasına katkı sunacak. Sektörde çalışacak kalifiyeli ve ara eleman sorununa yönelik; eğitim sisteminin, meslek liselerinin ve ilgili odaların ileriye dönük ciddi çalışmalar yürütmesi gerekiyor. Yerli firmaların ihracat rakamlarını yükseltmesi ve dünya pazarında daha fazla söz sahibi olması adına ülkeler arası ticari anlaşmalar yapılması, yurt dışı pazarlama ve reklam çalışmalarının kolaylaştırılıp desteklenmesi gerekiyor. Bu noktada, önümüzde bir Çin gerçeği bulunuyor; Çin ve birçok ülke bunu milli bir mesele olarak görüp hükümetler bazında ciddi destekler veriyor. Bu ve benzeri modeller, yerli üreticilerimizin desteklenmesi için uygulanabilir olmalı.