Sahip olduğu farklı jeolojik yapısı ve özgün bitki topluluklarıyla yeşilin her tonuna sahip olan Hatila Vadisi Milli Parkı içerisinde 530 çeşit bitki türü bulunduruyor. Bu bitki çeşitlerinden yaklaşık 50 tanesi ise ilaç sanayisinde kullanılıyor. Doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık gibi aktiviteler için oldukça uygun bir ortam sağlayan milli park yaban hayatı zenginliği, jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlarıyla da önemli bir ekoturizm bölgesi olarak karşımıza çıkıyor.
Artvin ilçe sınırları içerisinde yer alan Hatila Vadisi Milli Parkı, 17 bin 138 hektarlık alanı kaplayan ve 1994’ten bu yana milli park statüsünde yer alan eşsiz güzellikte bir bölge. Hatila Vadisi’nde yer alan Hatila Deresi ve birçok derenin bulunduğu, Karadeniz’in en güzel milli parklarından biri olan Hatila Vadisi Milli Parkı’na ulaşım Artvin il merkezinden 10 kilometrelik stabilize bir yolla sağlanıyor.
Hatila Vadisi’nin gerek ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı ve gerekse özgün bitki toplulukları yöreye Türkiye’de ender rastlanan bir alan olma özelliği katıyor. Ayrıca bu doğal öğelerin birleşimi sonucu bölgede eşsiz peyzaj güzellikleri ortaya çıkıyor ve bu durum da zengin rekreasyonel potansiyel oluşturuyor.
HER NOKTASIN ZENGİN VE FARKLI BİR BİTKİ ÖRTÜSÜNE SAHİP
Vadi boyunca değişik kayaç türleri görülmekle birlikte, kayaçların hemen hepsi derinlik volkanizmasının ürünü olarak karşımıza çıkıyor. V tipi, dar tabanlı, genç vadi özelliğine sahip olan Hatila Vadisi boyunca litolojik farklılıklardan kaynaklanan eğim kırıkları meydana gelmiş durumda. 170 metre yükseltiden başlayan vadinin en yüksek noktası 3 bin 224 metreye kadar çıkıyor. Bu özelliği de vadinin her noktasında zengin ve farklı bir bitki örtüsüne sahip olmasına olanak sağlıyor.
VADİ YAMAÇLARININ EĞİMİ BAZI NOKTALARDA YÜZDE 100’E ULAŞIYOR
Söz konusu bu eğim kırıkları, akarsuda şelalelerin oluşumunu sağlıyor. Vadi yatağının derine aşınmasının, yana doğru açılımından daha kuvvetli olmasından dolayı vadi yamaçlarının eğimi yüzde 80 hatta kimi kesimlerde yüzde 100’e ulaşıyor. Yamaçların gerek fiziksel parçalanma ve kütle hareketleri gerekse yan dere ve heyelanlarla işlenmesi sonucu vadide çok sert bir topoğrafya ortaya çıkıyor. Bu topoğrafya, vadinin orta kesimlerinde kanyon ve boğaz oluşumuna da destek sağlıyor. Bölgenin en ilginç özelliği ise Akdeniz iklim karakterine rastlamak. Bu nedenle genel olarak bitki örtüsü Akdeniz iklim özelliklerini yansıtıyor.
İLAÇ SANAYİSİNDE KULLANILAN 50 BİTKİ TÜRÜ BURADA YETİŞİYOR
Vadinin orta ve yukarı ağzında çok zengin ve yoğun olan jetatif örtü; bünyesinde çok çeşitli bitki türlerini barındırıyor. Hatila Vadisi Milli Parkı’nda yapılan araştırmalar sonucunda 530 çeşit bitki türü bulunduğu tespit edilmiş. Bu bitki türlerinden 85 adedi relik-endemik tür olarak adlandırılıyor. Ayrıca söz konusu bu bitki türlerinden yaklaşık 50 tanesi ilaç sanayisinde kullanılıyor. Hatila Vadisi Milli Parkı’nda ayrıca ladin, göknar, sarıçam, kayın, gürgen, kızılağaç, meşe, alıç, karaağaç, akçaağaç, kavak, kestane, porsuk ve ıhlamur ağaçlarının yanı sıra orman gülü, fındık, şimşir, karayemiş, üvez, çalı olarak; yaban gülü, böğürtlen, ayı üzümü gibi ağaççık türleri de bulunuyor. Otsu bitkiler olarak da çoban püskülü, çilek, eğrelti otu, kekik, mürver ve ısırgan türleri bulunuyor. Zengin bir fauna çeşitliliğine sahip olan milli park ve çevresinde ayı, domuz, tilki, porsuk, yaban keçisi, sansar, atmaca, kartal, çakal, dağ horozu, Hopa engereği ve alabalık yoğun şekilde karşımıza çıkan hayvan türleri.
DOĞA YÜRÜYÜŞÜ, FOTOĞRAFÇILIK GİBİ AKTİVİTELER İÇİN OLDUKÇA UYGUN
Yeşilin her tonuna sahip olan Hatila Vadisi Milli Parkı’nda konaklama yapılabilecek herhangi bir kamp alanı, bungalov veya pansiyon bulunmuyor. Park sahası içerisinde ziyaretçilerin günübirlik kullanımı için belirlenmiş yerler bulunuyor. Günübirlik olarak kamp alanlarında çadır kiralanabiliyor. Doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık gibi aktiviteler için oldukça uygun bir ortam sağlayan milli park yaban hayatı zenginliği, jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlarıyla da önemli bir ekoturizm bölgesi.
TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK CAM SEYİR TERASI BURADA BULUNUYOR
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün koruması altında olan Hatila Vadisi Milli Parkı’nda 2015 yılında yapılmış olan Türkiye’nin en yüksek cam seyir terası bulunuyor. Kaya birleşim noktasından 15 metre mesafeye uzanan Hatila Vadisi Cam Terası, 7 metre uzunluğa ve 7,5 metre genişliğe sahip. 50 metrekare cam alanı bulunan seyir terası, Artvin kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta. 490 metre rakımıyla Hatila Deresi’nden de 220 metre yükseklikte sarp kayalara monte edilen terastan manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.