Endüstri 4.0 ile birlikte işletmeler, bundan 10 yıl önce hayal etmesi bile zor olan ürünleri ve çözümleri, gelişen teknolojiyle birlikte üretebiliyor. Endüstriyel sektörler, Endüstri 4.0’ün getirdiği yeniliklere ayak uydurmakta problem yaşıyor olabilirler; fakat bu sektörlerin liderleri bu yenilikleri göz ardı edemeyeceklerinin farkında. Peki, Endüstri 4.0 nedir? Endüstri 4.0 ile bizleri bekleyen yenilikler nelerdir?

Bir köşede siber dünya ile fiziki dünyanın iç içe geçmesini ve bilişsel yeteneklere sahip özerk üretim sistemlerini bize vadeden Endüstri 4.0 var.  Buna karşın küçük ve orta ölçekli işletmelerin siber güvenlik için VPN (Sanal Özel Ağ)* teknolojisinden dâhi yararlanmaktan kaçındığı günümüzde, değişime ayak uydurmak için atılan hiçbir adım geç atılmış değildir.

Endüstri 4.0 nedir?

Endüstri 4.0 Nedir? Endüstri 4.0, endüstriyel tedarik zincirinde gerçekleşen yeniliklere ve değişikliklere hitap eden bir terimdir. Bu yenilikler ve değişiklikler, ortaya çıkan teknolojilerle oluşmaktadır ve üretim sektörlerindeki prototip çalışması, geliştirme, üretim gibi standart prosedürlerin hepsini daha iyi organize etmenin ve yönetmenin yollarını sunmaktadır.

Parçalarının değişmesi gerektiğini otomatik olarak fark eden makineler; operasyon sırasında kendi kalite kontrollerini gerçekleştiren üretim sistemleri; parçaları tanımlayan ve hareket ettiren robotlar; hepsi Endüstri 4.0 ile birer gerçeğe dönüşüyor.

Siemens’in Almanya’daki fabrikasında kullanılan yapay zekâ algoritmaları ile freze makinelerinin şaftlarının ne zaman değişmesi gerektiğini ve kullanım süreleri önceden anlaşılabiliyor.

18. yüzyılın sonlarında ilk mekanik dokuma tezgâhı ile mekanikleşen üretim ilk endüstriyel devrimini** yaşadı. 19. yüzyılın başında Ford’un ilk seri üretim hattını üretmesi ile hızlanan üretim, ikinci endüstriyel devrimin kapılarını açtı. 1970’lerde üretimin elektronik bileşenler ile gerçekleştirilmesiyle üçüncü endüstriyel devrim başladı. Endüstri 4.0’de ise dijital adını verdiğimiz dünya departmanlar, ürünler ve insanlar arasında daha etkili ve hızlı iletişimler kurmayı hedefleyerek üretimin fiziksel kısmına dahil oluyor. Endüstri 4.0 sektör için bir paradigma kayması; yani üretim sektöründeki geleneksel üretim sürecini kökten değiştirecek bir dönüşüm.

Endüstri 4.0, birbirine bağlı dijital bir ekosistem için çeşitli departmanları birbirine ‘bağlamayı’ ve üretim döngülerini geliştirmeyi hedefliyor.

Endüstri 4.0 ile bizleri bekleyen yenilikler

Endüstri 4.0 ile ortaya çıkan yeni dijital sistemler çeşitli fiziksel ve dijital kaynaklardan veri topluyor:

– Endüstriyel IoT Cihazları

– Robotik ve özerk araçlar

– Büyük Veri Analitik sistemleri

– Yapay Zeka ve Bilişsel Sistemler

– Arttırılmış Gerçeklik

Endüstri 4.0’ün önceki sanayi devriminden farkı, yukarıdaki dijital teknolojilerin geliştirme, üretim, dağıtım ve performans eylemlerini tek bir döngü kapsamında sunması: Fiziksel-dijital-fiziksel döngü.

Fiziksel-dijital-fiziksel döngüde öncelikle fiziksel operasyonunun ve tedarik ağının dijital bir kaydını oluşturmak için fiziksel dünyadan veri toplanıyor. Akıllı makineler bu bilgiyi paylaşmak için birbiriyle iletişime geçiyor ve farklı kaynaklardan gelen gerçek zamanlı verinin gelişmiş derecede analizi ve görselleştirmesi gerçekleşiyor. Daha sonra dijital dünyanın kararlarını ve eylemlerini fiziksel dünyada eylemlere dönüştürmek için algoritmalar ve otomasyon uygulanıyor.

Endüstri 4.0’ın işletmelere sunduğu avantajlar

Büyük veri ile beslenen Endüstri 4.0’un bizlere sunduğu fiziksel-dijital-fiziksel döngüsünde, gerçek zamanlı bilgi üretim süreçlerinin dijital ve fiziksel kolları arasında iletişim kuruyor.

Bir siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN, 2020 itibariyle 50 milyar kadar IoT cihazının mevcut olacağını öngörüyor ve şu anda günlük olarak üretilen verinin 2,5 eksabayt yani 2,5 milyar GB olduğunu belirtiyor.

Endüstri 4.0’ın teknolojileri ve yenilikleri tedarik zincirini baştan yaratabilir. Artan üretim, yenilikçi ürünler ve hizmetler Endüstri 4.0’ın getirdiği avantajlardan sadece birkaçı.

PwC’nin raporuna göre, Avrupa endüstrisinde dijitalleşen ürün ve hizmetler yıllık olarak 120 milyar dolardan fazla bir ek gelir oluşturuyor. Dijitalleşen şirketlerin portfolyelerinde ise geçtiğimiz son üç yılda ortalamanın üstünde bir büyüme görülmekte. Endüstri 4.0 projelerine sahip olan şirketlerin yaklaşık olarak yüzde 50’si gelecek 5 yıl içinde çift basamaklı büyüme bekliyor.

*https://www.express-vpn.com/tr/order

**https://www.neoldu.com/sanayi-devrimi-nasil-baslamistir-33199h.htm

Büşra UğralSiber Güvenlik Uzmanı