Bursa Karacabey Longozu, Türkiye’de ve dünyada eşine az rastlanır türdeki subasar ormanlarından biri. Kırklareli’nde bulunan İğneada Longozu ve Sakarya’da bulunan Acarlar Longozu kadar bilinmeyen Karacabey Longozu, bu az bilinirliği sayesinde doğal yapısını günümüzde de korumayı başarmış. Birbirinden farklı ve yüksek koruma değerine sahip ekosistemlerin iç içe olması bölgeyi dünya ölçeğinde de çok önemli bir konuma taşıyor.

Subasar ormanları tüm dünyada nadir rastlanan orman çeşitliliği olarak adlandırılıyor. Türkiye’de bu doğa harikası ekosistem topluluğunun az rastlanır örnekleri mevcut. En bilinen ve ziyaret edilenler ise, İğneada ve Acarlar Longozu. Bursa’da bulunan Karacabey Longozu da son yıllarda isminden bahsettirmeye başladı. Karacabey Longozu, 300’e yakın farklı kuş türü, endemik bitki türleri ve nadir görülen canlılara ev sahipliği yapmasıyla, keşfetmeye değer subasar ormanlarından. Ayrıca dar bir alanda, birbirinden farklı ekosistemlerin iç içe bulunması, bölgeyi dünyanın korunması gereken doğa miraslarından biri haline getiriyor.

Bursa’nın Karacabey ilçesinde bulunan Karacabey Longozu, Türkiye’deki subasar ormanları arasında en sakin ve en az bilineni. Bursa merkezden 85 kilometre uzaklıkta yer alan Karacabey Longozu, Marmara Denizi’nin güney kıyısında yer alan delta ve Susurluk Irmağı’nın oluşturduğu Kocaçay Deltası, göl, bataklık, kumul ve subasar orman ekosistemlerin oluşumundan meydana geliyor. Güney Marmara akarsularının büyük bölümünün birleşmesiyle oluşan Susurluk Irmağı, Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında Marmara Denizi ile buluşuyor. Marmara Denizi’nin kıyısında bulunan Karacabey Longozu Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün koruması altına alınmış durumda.

Deltanın batı yarısında, Mihaliç Deresi tarafından beslenen Dalyan ve Poyraz gölleri, çok büyük bir alanı kaplayan sazlıklar, 730 hektarlık bir alana yayılmış dişbudak, kızılağaç ve söğütlerden oluşan subasar ormanları ve çok çeşitli floraya sahip geniş bir kumul bandı bulunuyor. Bol miktarda sazan, yılan balığı ve kefalin yaşadığı Poyraz ve Dalyan Gölleri aynı zamanda kuşların üreme ve barınak sahası durumunda. Bu göllerde ördek avcılığı yapılabiliyor. Kara avcılığının yasak olduğu longozda, bölgeye yakın mahalle sakinlerine ait mandalar ve inekler de hem otluyor hem de serinliyor. Bununla birlikte yaklaşık bir asır önce Bursa’ya göç eden Yörüklerin doğaya saldığı Orta Asya kökenli atlar da longozda sürüler halinde yabani olarak hayatlarını sürdürüyorlar.

Baharda nilüfer çiçekleri ormanı kaplıyor

Genellikle kış ve ilkbahar mevsimlerinde sular altında kalan orman, özellikle yaz ve sonbaharda, doğa yürüyüşü yapmak, kuşları gözlemlemek, şehirden uzaklaşıp doğayla baş başa kalmak isteyenler tarafından ziyaret ediliyor. İlkbahardan yaza geçerken sulak alanlarda açan nilüfer çiçekleri ormanı ziyarete gelenlere görsel bir şov sunuyor. Özellikle fotoğraf çekmek isteyenler için bu dönem çok uygun. Ayrıca ormanın büyük bir bölümünde karabaş otu olarak da bilinen lavantalar bulunuyor. Yine bu alanlarda da harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

200’den fazla kuş türü bulunuyor

Araştırmacıların yaptığı çalışmalar sonucunda Karacabey Longozundan 200’den fazla kuş türünün sürdürdüğü tespit edildi. Bu türler içerisinde; sürmeli kum kuşu, kıyı çamur çulluğu, yılan kartalları, kara leylek, yalı çapkını ve ak pelikanlar gibi Türkiye’de nadir görülen canlı türleri bulunuyor. Bu kuş türlerinin yanı sıra longozda çeşitli sürüngenlere de rastlamak mümkün. Ayrıca oldukça zengin bir floraya ev sahipliği yapan bu muhteşem ekosistem bünyesinde tatlı su ve deniz balıklarının yaşayabildiği lagün göller de mevcut.

Gübre böcekleri ekosistem için çok önemli

Karacabey Longoz Ormanlarında yaşamını sürdüren gübre böcekleri bu alanın ekosistemi için çok önemli bir konumda. Yerde bulunan gübreyi orman içinde gezdiren böcekler hem doğal yollarla toprağın havalanmasına katkı sağlıyor hem de tohumları alanda gezdiriyor.  Longoz ormanlarının karşısında Ovakoru mevkiinde ise sülün üreme istasyonu mevcut. 10 hektarlık bir alanda, yılda 5 bin adet sülün yetiştirilip, doğal yaşama başlamaları için Akdeniz, Ege, Karadeniz, bölgelerindeki ormanlara gönderiliyor.

Kuş gözlem kulesini ziyaret edin

Yüzlerce farklı kuş türüne ev sahipliği yapan bu gizli kalmış cennetteki kuş gözlem kulesi ormandaki en çok ilgi çeken yerlerden biri. Kuş gözlem kulesi longozu ve ormanların tepeden seyredilmesine olanak sağlayan tek yer. Gerekli fotoğraf malzemeleriniz ve biraz da sabrınız varsa bu kulede daha önce hiç karşılaşmadığınız kuşların fotoğraflarını çekme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Önemli kuş göç yolları üzerinde

Coğrafi anlamda dış etkenlerden arıtılmış bir bölge olması sebebiyle Karacabey Longozu günümüze kadar bozulmadan korunabilmiş nadir bir doğal alana sahip. Ancak yine de hızlı kentleşme diğer longoz ormanlarını tehdit ettiği gibi bu bölgeyi de tehdit ediyor. Longoz ormanları, yaprağını döken ormanlar, tatlı ve tuzlu su gölleri, kıyı kumulları, tatlı ve hafif tuzlu bataklıkların bir arada bulunması eşsiz bir ekosistemler zinciri oluşturuyor. Türkiye’de longoz özelliğe sahip alüvyal karakterdeki birkaç ormanlık alandan biri olan Karacabey Longoz Ormanları, Avrupa’da da nadir bulunan bir ekosistem. Önemli kuş göç yolları üzerinde de bulunan bölge, gölleri, sazlık ve sulak alanları ile göçmen kuşlar için yaşamsal bir konaklama alanı da oluşturuyor.