İş Dünyasında Kadınlar serisi için bir araya geldiğimiz Opet Fuchs İnsan Kaynakları Strateji ve Bilgi Teknolojileri Direktörü Nilay Azizoğlu ile çalışma hayatında kadın istihdamının artırılması ve hayatın her alanında etkili bir cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için hayata geçirilebilecek çalışmalar üzerine konuştuk. Toplumlarda eğitim düzeyi ve bilinç arttıkça kadın istihdamının artacağını ifade eden Azizoğlu; “Bağımsız ve kendine güvenen kadınların yönetim seviyelerinde yer alması, erkek çalışanlar ile eşit şartlarda ve haklarda çalışmaları gerektiği bilinci gençler arasında her geçen gün daha da yaygınlaşıyor” diye konuştu.

Türkiye’de kadın olmanın iş hayatında bazı zorlukları beraberinde getirdiğine değinen Opet Fuchs İnsan Kaynakları Strateji ve Bilgi Teknolojileri Direktörü Nilay Azizoğlu kadın istihdamı ve toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu. Özellikle erkek egemen sektörlerde kadınların başarılarını erkekler kadar gösteremediklerini belirten Azizoğlu şöyle konuştu; “Günümüzde empati ve iletişim gücü iş dünyasında öne çıkıyor. Bu noktada, kadınların empati ve iletişimde öne çıkan yönleri nedeniyle dengeli bir iş ortamı oluşturmakta etkisi ve gücü oldukça yüksek.”

  • Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz? Kaç yıldır profesyonel iş hayatının içindesiniz?

Merhaba, ben Nilay Azizoğlu. Opet Fuchs şirketinde İnsan Kaynakları, Strateji ve Bilgi Teknolojileri Direktörü olarak görev yapıyorum. İstanbul Teknik Üniversitesi, Matematik Mühendisliği bölümünü bitirdim. 20 yılı aşkın süredir Bilgi Teknolojileri alanında çalışıyorum.

 “HER ALANDA KADIN İSTİHDAMINI ARTIRMAYA VE KAPSAYICI BİR ÇALIŞMA ORTAMI YARATMAYA ÖNEM VERİYORUZ”

  • Direktörlüğünü üstlendiğiniz birimde kadın istihdamı konusunda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kadın çalışan sayılarını ve istihdam edildikleri departmanları bizimle paylaşır mısınız?

Madeni yağ sektörü genel olarak bakıldığında erkek egemen bir sektör fakat biz Opet Fuchs olarak şirketimizde her alanda kadın istihdamını artırmaya ve kapsayıcı bir çalışma ortamı yaratmaya önem veriyoruz. İnsan kaynakları departmanımızda görev alan 16 çalışma arkadaşımızın dokuzu kadın. Bilgi teknolojileri ve strateji departmanında 15 kişiden 4’ü kadın. Şirket geneline baktığımızda ise saha da dahil olmak üzere tüm departmanlarımızda kadın çalışanlarımızın oranı yüzde 34.

“ÖZEL YAŞAM DENGESİNE DAİR ÇALIŞMALARA ÖNEM VERİLMELİ”

  • Türkiye’deki kadın istihdamı hakkında neler söylemek istersiniz? Tüm Türkiye’de iş hayatında cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın istihdamının daha da artırılması için neler yapılmalı?

Türkiye’de günümüzde kadın istihdamı geçmişe göre her ne kadar artsa da yeterli istihdamın ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin maalesef tam olarak sağlanmadığını düşünüyorum. Erkek egemen bir sektörde çalışan bir kadın olarak bu konuda öncelikle işverenlere sonrasında da çalışan tüm bireylere çok büyük görevler düştüğünü düşünüyorum. İş hayatında çalışan kadın oranının artırılması adına kesinlikle bilinçlendirme çalışmaları artırılmalı. Bununla beraber şirketlerin, annelerin iş hayatına girebilmesi için iş özel yaşam dengesine dair çalışmalara önem vermesi gerektiğini düşünüyorum.

 “EĞİTİM DÜZEYİNİN ARTMASI KADINLARIN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ALANINI GENİŞLETTİ”

  • Eskiden iş dünyası erkek egemenliği altındaydı ancak günümüzde kartlar yeniden dağıtılıyor. Siz bu dönüşüm hakkında neler söylemek istersiniz?

Burada eğitimin önemine değinmek gerekiyor. Toplumlarda eğitim düzeyi ve bilinç arttıkça kadın istihdamı artmaya devam edecektir. Günümüzde eğitim düzeyinin artması ve internetin yaygınlaşması kadınların ifade özgürlüğü alanını genişletti. Bağımsız ve kendine güvenen kadınların yönetim seviyelerinde yer alması, erkek çalışanlar ile eşit şartlarda ve haklarda çalışmaları gerektiği bilinci gençler arasında her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Kadınların iş hayatındaki yeri arttıkça kadın istihdamı artmaya devam edecektir.

  • Erkek egemen bir sektörde çalışan biri olarak çalışma hayatınızdaki en büyük motivasyonunuz nedir?

Benim çalışma hayatındaki en büyük motivasyonum sevdiğim işi yapıyor olmam. Ekiplerimizle olan iletişim, birlikte birtakım olarak çalışmak, başarılı sonuçlara ulaşmak..

“HATA YAPMAKTAN KORKMAYIN”

  • Yeni mezun ya da iş hayatına yeni atılacak olan kadınlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Başarının en büyük bileşenlerinden birinin cesaret olduğunu düşünüyorum. Yeni işe başlayacak kadın arkadaşlarıma tavsiyem hata yapmaktan korkmamaları ve kendilerine güvenmeleri olacaktır. Hatalarından ders çıkaran kişiler kendilerini bir adım öne taşır. Ve en önemlisi sevdiğiniz işi yapmanız. Bence bir insan sevdiği şeyi yaptığında başarı mutlak olarak gelecektir.

“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KONUSUNDA BİLİNÇLİ ŞİRKETLER OLSA DA BU KONUYA ADİL YAKLAŞMAYAN ÇOK İŞVEREN VAR”

  • Sizce iş dünyasında kadın olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Kadınların iş hayatında yeri gün geçtikçe artsa da Türkiye’de maalesef kadın olmak iş hayatında bazı dezavantajları beraberinde getiriyor. Her ne kadar toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçli şirketler ve bireyler olsa da bu konuya adil yaklaşmayan pek çok işveren var.  Kadının toplumdaki rolüne baktığımızda iş hayatı ve özel hayatı dengelemek çalışanın motivasyonu için çok önemli. Özellikle erkek egemen sektörlerde kadınların iş başarılarını erkekler kadar gösterebiliyor olmaları ne yazık ki çok zor olabiliyor. Kadın- erkek çalışan arasında maalesef maddi ve manevi fırsat eşitsizliği söz konusu olabiliyor. Günümüzde empati ve iletişim gücü iş dünyasında öne çıkıyor. Bu noktada, kadınların empati ve iletişimde öne çıkan yönleri nedeniyle dengeli bir iş ortamı oluşturmakta etkisi ve gücü oldukça yüksek.