Kovid-19 küresel pandemisi, dünya genelinde insanların alışveriş alışkanlıklarını değiştirirken, salgın sonrasında da bu durumun kalıcı etkileri olacağı belirtiliyor. E-ticaretin tüm yönleriyle bir devrim yaşayacağını öngören uzmanlar, bu süreçte Türkiye’nin ön plana çıkabileceğini söylüyor.
Koronavirüs tüm dünya ülkelerinin ekonomilerini ve doğal olarak bütün sektörleri olumsuz etkiledi. İnsanların fiziksel temastan kaçınması ve online alışveriş yapmayı tercih etmesi, normal ticareti neredeyse durdurdu.
Cezeri Soft Genel Müdürü Osman Söyler, “Salgın süreciyle birlikte daha önce internetten satışı olmayan işletmelerin e-ticaret çözümleri ve uygulamalarına ilgisi yılın ilk 4,5 ayında, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 1400 arttı” diyor.
E-ticaret, kargo dışında fiziksel etkileşimi minimuma indiriyor ve ürüne direkt ulaşmak insanlara pratik ve zaman tasarrufu sağlayan cazip bir seçenek sunuyor. Pandemi, halihazırda var olan sanal ticareti hızlandırdı. Koronavirüs öncesinde market ürünleri, özellikle gıda ve temizlik ürünleri çoğunlukla fiziksel olarak mağazalardan temin ediliyordu. Kovid-19 ile birlikte bu konuda kesinlikle çok hızlı bir dönüşüm başladı. Bu durum hemen hemen her sektörü ve firmayı e-ticarete yöneltiyor.
E-ticaret ile devrim kapıda
E-ticarete her ne kadar alışık olsak da pazarlama faaliyetleri bugüne dek klasik metotlarla hallediliyordu. Bu konudaki değişimin biraz daha uzun süreceğini, ancak bu değişimin kaçınılmaz olduğunu söylemek yanlış olmaz. Koronavirüsün ortaya koyduğu tabloda bir dönüşüm yaşayan ticaret ile artık dijital pazarda var olma yarışı içine giren oyuncular, dijital pazarlama konusunda da rekabet içine girmek durumundalar. Bu ise doğal olarak, sosyal medya, Google gibi tüm dijital platformlardaki rekabeti ciddi anlamda kızıştıracağa benziyor.
Elbette bu durumun artıları da söz konusu. Bundan böyle herkes, e-ticareti daha iyi öğrenmenin yollarını arayacak. Bunun ticarette bir devrimi beraberinde getireceği söylenebilir.
Türkiye öne çıkabilir
Pandemide deneyimlediğimiz pek çok dijital yeniliği işletmeler kullanmaya ve geliştirmeye devam edecek. Salgın sonrasında da temassız alışverişin kalıcılığını koruyacağı bekleniyor ve sanal paranın daha çok tercih edileceği öngörülüyor.
Uzmanlar, Türkiye’nin pandemi süresinde güvenlik, stratejik ürünler, arz zinciri, lojistik gibi alanlardaki başarısının e-ihracatta Türkiye’yi öne çıkaracağını düşünüyor. Küresel ticarette Çin’in yerini alabilecek ülkelerden biri olabilecek Türkiye’deki firmaların üretim, değişim, finans ve tedarik konusunda hızlı aksiyon alan firmaların küresel ticarette yerini alacağını söylüyor.