Pandeminin darbe vurduğu fuarcılık sektörü yenilenerek sahaya iniyor. Tüyap Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Arzu Saraç, “Melez fuarı benimsiyoruz. Melez fuarcılıkta dijital kolaylıklar ve araçlar, yüz yüze fuarcılığın yerine değil, yüz yüze fuarcılığın yanında yer alacak” dedi.

Kovid-19 pandemisi, her sektörü olduğu gibi kuşkusuz fuarcılık sektörünü de derinden etkiledi. Aylarca hiçbir fuar gerçekleştirilemedi, pazarlama faaliyetlerinin önemli bir ayağı da eksik kaldı. Ekonominin canlılığı açısından son derece önemli bir öneme sahip olan fuarların açılmaya başlamasıyla birlikte, fuarcılık sektörü de bu ‘yeni normal’e adapte oluyor. Yüz yüze görüşmelerin dijital ortama aktarıldığı, uzaktan katılım seçeneğini tercih edenler ile ilgilendiği ürün gamındaki katılımcı firma ile otomatik eşleşmesinin sağlandığı, 3 boyutlu ürün sunumlarına imkan veren yepyeni bir fuarcılık deneyimi bekliyor iş dünyasını.

Ticaret Bakanlığının ilgili genelgesi uyarınca tüm düzenlemeleri gerçekleştirerek fuar alanında sosyal mesafe, hijyen ve havalandırma konusunda gereken tedbirleri alan ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından denetlenerek, Güvenli Hizmet Belgesi’ne hak kazanan Tüyap Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Arzu Saraç ile yeni nesil fuarcılığı konuştuk. Saraç, “Biz Tüyap Fuarcılık Grubu olarak sanal fuar tanımından ziyade melez fuar tasarımını daha çok önemsiyor ve benimsiyoruz. Zira, melez fuarcılığın içinde dijital kolaylıklar ve araçlar, yüz yüze fuarcılığın yerine değil, yüz yüze fuarcılığın yanında’ yer alacak ve gerek katılımcı, gerekse ziyaretçilere daha hızlı, çevik ve esnek çözümler üretmeye yardımcı olacaktır” dedi.

Arzu Saraç, yaşanan dönüşümü, sürecin önümüzdeki dönemde nasıl işleyeceğini ve olması gerekenleri AİMSAD okurları için anlattı.

Pandemi sonrası yeni normali oluşturmaya çalıştığımız bu süreçte, fuar organizasyonları nasıl bir dönüşüm yaşıyor? Fuarlarda ne gibi önlemler alınıyor?

Ülke genelinde tüm kapalı alan fuarlarının 17 Mart 2020 itibariyle, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından Eylül ayına kadar kapatılmasını, kendimizi dönüştürmek için bir fırsat olarak gördük.

İlgili tüm birimlerimizle çalışarak, gerek alanda fizik ve hijyenik tedbirleri alarak, gerekse teknik altyapımızın gözden geçirilerek iyileştirilmesi, tüm havalandırma tesisatının ve filtrelerinin değiştirilerek dış hava ile donanmasını içeren tesisatın kurulması konusunda tüm çalışmalarımızı tamamladık.

TC. Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘’KAPALI ALANLARDA DÜZENLENECEK OLAN FUARLARDA ALINACAK ÖNLEMLER VE UYULMASI GEREKEN KURALLAR’’ genelgesi uyarınca, fuar alanında her 10 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde gerekli düzenlemelerimizi yaptık. Böylelikle, topluluk yönetimi ve fiziki mesafelerin ayarlanmasını, giriş-çıkış kayıtlarının elektronik ortamda anlık takip edilmesi ile kontrol altına aldık.

Fuar girişlerinde tüm çalışanlarımız, katılımcı, ziyaretçi ve tedarikçilerimizin HES kodunun kontrol edilip temassız ateş ölçümü ile alana kabul edileceği sistemlerimizi kurduk.

Fuar alanına giriş ve çıkışların ayrı yerden yapılması, yönlendirici bariyer uygulamaları, koridorlarda tek yön uygulaması gibi pekiştirici çalışmalar ve alanımızdaki arttırılmış hijyen uygulamalarımızla fuar alanına giren her kişi için bio-güvenlik önlemlerimizi alarak güvenli fuar deneyimini hazırladık.

Tüm bu hazırlıklardan sonra, yaptığımız çalışmaların uygunluğunun akredite olabilmesi için Türk Standartları Enstitüsü tarafından denetlenerek, Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazandık. Bu sertifikaya sahip ülkemizdeki ilk ve tek fuar merkezi olarak, TÜYAP’tan yolu geçecek tüm paydaşlarımızı gönül rahatlığı ile fuarlarımızda ağırlamaya hazırız.

Pazarlama fuarın dışına taşıyor

Yüz yüze iletişim, özellikle satın alma heyetleri ve ikili görüşmelerle ilgili ne gibi hazırlıklar yapıyorsunuz?

Tüyap Fuarcılık olarak 2020 yılında üzerinde çalışmaya başladığımız Yeni Nesil Fuarcılık deneyimi çalışmalarımız, bizi karşımıza çıkan salgın sürecinde tüm planlarımızı hızlıca gözden geçirip aksiyon almaya yöneltti. Bu süreçte geliştirdiğimiz yeni uygulamalar ile tüm katılımcılarımıza yıl boyu iş bağlantıları sunarak, ‘yüz yüze’den çok daha fazlasını sunan uygulamalarımızı hayata geçirdik. Gerek firma eşleştirme sistemi ile doğru katılımcı ve ziyaretçinin buluşmasını sağlayan sistemlerimiz, gerekse sadece fuar zamanından ibaret olmayan ve yılın 365 günü çeşitli pazarlama aktiviteleri ve çok çeşitli fuar alanı, iç mekân navigasyonu gibi dijital çözümler sunan çoklu platformları kullanıma sunduk.

‘3 boyutlu ürün sunumu’

Sizin sanal fuarlar ile ilgili daha önceden çalışmalarınız vardı. Fuarlar tamamen sanala dönecek mi? Bu nasıl sağlanacak? Böyle bir durumda iletişim süreçleri nasıl işleyecek? Yüz yüze iletişimin gerekli olduğu durumların yerine, yeni yöntemleriniz mevcut mu?

’Yeni Nesil Fuarcılık’ ile birlikte fuarlarımız bambaşka bir şekle evrilmeye başladı. Bu evrim, salgın süreci ile durma noktasına gelen kapalı alan fuarcılığının aslında çok daha önceden başlayan önemli bir ihtiyacıydı. Biz Tüyap Fuarcılık Grubu olarak sanal fuar tanımından ziyade melez fuar tasarımını daha çok önemsiyor ve benimsiyoruz. Zira, melez fuarcılığın içinde dijital kolaylıklar ve araçlar, yüz yüze fuarcılığın yerine değil, yüz yüze fuarcılığın yanında’ yer alacak ve gerek katılımcı, gerekse ziyaretçilere daha hızlı, çevik ve esnek çözümler üretmeye yardımcı olacaktır.

Örneğin bir ihtisas fuarında yer alan katılımcının ürünlerini tanımak isteyen ancak çeşitli engeller ve zorluklar sebebiyle fiziksel olarak yer alamayan yabancı ziyaretçiler için çeşitli dijital olanaklar ile sunumlar ve üç boyutlu tanıtımlar yapılabilecek. Veya fuara fiziksel olarak katılamayıp, uzaktan katılım seçeneğini tercih edenler ile ilgilendiği ürün gamındaki katılımcı firma ile otomatik eşleşmesi yapılan ziyaretçilerimiz için farklı sanal buluşmalar yine yüz yüze fuar sürecinde mümkün olabilecektir.

Kuşkusuz yüz yüze fuarcılık, daha çok uzun yıllar devam edecek. Ancak aynı Toplum 5.0 felsefesinin önermesinde olduğu gibi, teknoloji toplumlar tarafından bir tehdit olarak değil, bir yardımcı olarak düşünülmeli, tüm sanal gerçeklik ve yapay zeka destekli dijital imkanlar yüz yüze fuarcılığa entegre olarak, pürüzsüz fuarcılık deneyimi oluşacaktır.

B2B eşleştirme sistemi

Halihazırda yüz yüze gerçekleşen/gerçekleşecek fuarlarda katılım oranında bir düşüş var mı? Ziyaretçi sayısında düşüş bekliyor musunuz? Online süreçler de klasik fuara yavaş yavaş ekleniyor mu?

Gerek katılımcı ve ziyaretçilerimizin gerekse üçüncü parti çalışanların fuarlarımıza kayıt süreçlerinin tümü son 3 yıldır elektronik ortamda gerçekleşiyor. Bu süreçlere ilaveten, bu yıl tüm alanlarımızda temassız işlemler ve temassız ödemelerle tüm paydaşlarımızın hayatlarını daha da kolaylaştırdık.

Bu hassas dönemde, uzmanlık alanımız olan ihtisas fuarlarında genel anlamda bir katılım düşüşü yaşamıyoruz. Bazı yabancı ülkelerdeki kısıtlar nedeniyle, dönemsel olarak ziyaretçilerin ülkemize gelememesi durumuna karşılık, katılımcı ve ziyaretçi sanal buluşmalarını ve toplantılarını B2B eşleştirme sistemimiz üzerinden organize ediyoruz.