Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) danışmanlığında, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) yürüttüğü Ulusal Meslek Sınıflama Sistemi (UMSS) çalışması kapsamında gerçekleşen toplantıya katılan AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, sektörle ilgili meslek eşleştirmeleri konusunda bilgi verdi.
Mesleki Yeterlilik Kurumu, (MYK) Ulusal Meslek Sınıflama Sistemi’nin (UMSS) oluşturulmasına ilişkin bir çalışma başlattı.
Bu bağlamda, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) danışmanlığında yürütülen çalışma için UMSS ile ilgili ağaç işleri, kâğıt ve kâğıt ürünleri sektörü konulu bir toplantı gerçekleştirildi.
2017 ve 2019 tarihli Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planları kapsamında “Eğitim-İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi temel politika eksenlerinden biri olarak benimsendi.
Çalışmada “Eğitim İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi” politika ekseni doğrultusunda, MYK’ya ülkemizde icra edilen mesleklerin ve tanımlarının yer aldığı ulusal meslek sınıflama sisteminin oluşturulması, işgücü piyasasının kuramsal, istatistiki ve bilişim altyapısının bu sınıflama sistemine göre yeniden düzenlenmesi sorumluluğu verildi.
MYK tarafından yapılan eşleştirmelerin doğrulamasını yapmak ve eşleştirme yapılmamış iş ve meslek unvanlarının eşleştirilmesini sağlamak amacıyla, Ağaç İşleme Makineleri sektörünü temsilen AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak’ın katılımıyla, 25 Eylül’de MYK’da gerçekleşen toplantıda Kaçak, meslek eşleştirmelerinin doğru yapılmasına katkı sundu.
İşgücü piyasasına uygun meslek sınıflama sistemi
MYK tarafından başlatılan bu çalışma ile temel olarak şu konuların hayata geçirilmesi amaçlanıyor:
- Türkiye’de işgücü piyasasının genel özelliklerine uygun ve aynı zamanda uluslararası meslek sınıflama sistemi ile uyumlu bir UMSS oluşturulması
- Mesleki tanımlama ve sınıflama çalışmaları açısından kurumlar arasındaki farklı yaklaşımlar nedeniyle ortaya çıkan sorunların giderilmesi
- Teknolojik gelişmelerin etkisiyle ortaya çıkan güncellemelerin yapılmasına yönelik politika ve programların geliştirilmesi