Günümüzde yurt dışı seyahatleri her ne kadar heyecan verici olsa da vize başvuruları bazen zorlayıcı süreçleri beraberinde getiriyor. Bu süreci daha etkin ve sorunsuz hale getirebilmek adına bilgiler edindiğimiz Visa Vip Touristic Service Genel Müdürü Volkan Bayrak, başvuru süreçlerini kolaylaştıracak pratik ipuçlarından, en zor ve en kolay vize alınabilen ülkelere kadar birçok konuda değerli bilgiler verdi. Bayrak, Türkiye’deki iş ve aile durumu ile sosyal ve ekonomik yeterliliklerin evraklarla kanıtlanmasının gerektiğini ifade ederek, yolcunun seyahat sonrası ülkesine geri döneceğine dair ikna edici deliller sunması gerektiğine vurgu yaptı.

Yurt dışı iş ve gezi seyahatleri için vize almak, bilgi ve belge eksikliği nedeniyle bazen zorlayıcı bir hal alıyor ve vize başvurusu sırasında yapılan küçük hatalar, seyahat planlarınızı büyük ölçüde etkiliyor. Visa Vip Touristic Service’in Genel Müdürü Volkan Bayrak, vize alım sürecini daha etkin ve sorunsuz hale getirmek için ipuçları verdi. Vize başvuru sürecinde mümkün olduğunca erken başvuru yapmanın büyük bir önem taşıdığına değinen Bayrak, netlik ve şeffaflığın esas alınmasının bu süreçte önemli olduğunu ifade etti.

  • Vize başvurusu yaparken en sık yapılan hatalar nelerdir ve bu hatalardan kaçınmak için ne gibi önlemler alınabilir?

Yolcuların vize başvurusu yaparken sıklıkla yaptıkları hataların başında kendilerini yeterince iyi ifade edememeleri ve tam olarak anlatamamaları bulunuyor. Bazen çok önemli bir evrakın, bazen de gereksiz veya kafa karıştırıcı belgelerin sunulması başvurunun sonucunu olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca vize başvuru sürecinde yanlış ve çelişkili beyanlarda bulunmaktan kesinlikle kaçınılmalı; netlik ve şeffaflık esas alınmalı. Bunlarla beraber vize işlemlerşi ile ilgili profesyonel destek almak da süreci çok daha kolaylaştırabiliyor.

“Yolcunun seyahat sonrası ülkesine geri döneceğine dair ikna edici deliller sunulmalı”
  • Vize alma sürecinde karşılaşılabilecek zorlukları en aza indirmek için hangi ipuçlarını önerirsiniz?

Vize başvuru sürecinde, özellikle mümkün olduğunca erken başvuru yapmak önemli. Geçmiş dönemde alınan vizeler ve yapılan seyahatler gösterilmeli, Türkiye’deki iş ve aile durumu ile sosyal ve ekonomik yeterlilikler evraklarla kanıtlanmalı. Ayrıca, yolcunun seyahat sonrası ülkesine geri döneceğine dair ikna edici deliller sunulmalı. Tüm bu faktörler yapılan başvurunun başarılı bir şekilde sonuçlanması için önemli rol oynuyor.

“Vize başvurusundan ret almak, bir daha vize alamayacağınız anlamına gelmiyor”
  • Vize reddi aldığınızda nasıl bir yol izlemek en doğru olur ve bu durumda yapılması gerekenlerin neler olduğunu düşünüyorsunuz?

Öncelikle herhangi bir ülkeden vize başvurusundan ret almak, bir daha vize alamayacağınız anlamına gelmiyor. Bu verilen karar, yolcunun o andaki mevcut durumuna göre değerlendiriliyor ve sonuçlandırılıyor. Ret alındığında ise ikinci başvuru için ilk dikkat edilecek konu vize reddinin sebebi olmalı. İkinci başvuruda bu sebebi ortadan kaldırarak başvuru yenilenmeli. Aksi halde yapılan diğer başvuruların da aynı sebep ile yine reddedilmesi muhtemel olacak. Ayrıca, başvurunun durumuna göre, ikinci başvuruda daha detaylı, kendilerini daha iyi ifade edilebilecekleri ve elçiliğin/konsolosluğun ikna olmasına yardımcı olabilecek, olumlu yönde pozitif etki yaratabilecek tüm ek belgeleri sunmak, ikinci başvurunun sonucunu değiştirebiliyor.

“En zor ya da en kolay vize veren ülke tabiri çok gerçekçi olmayabilir”
  • Sizce en zor ve en kolay vize alınabilinen ülkeler hangileridir?

Burada en zor ya da en kolay vize veren ülke tabiri belki çok gerçekçi olmayabilir. Örneğin; Schengen ülkelerinin genelde uyguladığı müktesebat ortak kurallar olmakla birlikte, ilgili ülkenin konsolosluğu ya da elçiliği vize almak isteyen yolcunun, durumuna ya da başvurunun çeşidine göre, ek belge veya farklı prosedürlere ihtiyaç duyabiliyor. Yolcunun önceki seyahat durumu, vize reddi olup olmaması, gidiş sebebi ve sunabildiği evraklara varıncaya kadar geniş bir yelpazeden değerlendiriliyor ve sonuç buna göre veriliyor.