REED TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Fatih Özmert; 9-13 Ekim tarihleri arasında TÜYAP’ta 34. kez kapılarını açacak olan WoodTech Fuarı’nın ziyaretçilerine ve katılımcılarına sağladığı avantajları anlattı. Fuarın düzenlemesinde AİMSAD’ın rolünün yadsınamaz olduğunu ifade eden Özmert; “AİMSAD ile uyumlu iş birliğimiz sayesinde fuarımızda nitelikli ziyaretçilerin varlığını her geçen yıl daha da hissediyoruz. Yatırım yapma, satın alma ihtiyacı olan ziyaretçilerin oranı da yıllara bağlı olarak artış gösteriyor” diye konuştu.

WoodTech Fuarı’nın dünyadan ve Türkiye’den firmaları buluşturarak sektörün gelişiminde tetikleyici bir etki yarattığına dikkat çeken REED TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Fatih Özmert; “WoodTech Fuarı, her sene yurt içinden ve yurt dışından ziyaretçi akınına uğruyor. Ziyaretçilerinin büyük bölümü nitelikli yatırımcılardan oluşuyor ve her sene katılımcı firmaların birçoğu fuar sırasında önemli miktarda siparişler alıyor” dedi.

  • WoodTech 34 yıldır aralıksız devam eden bir fuar. Öncelikle bu 34 yıllık serüvenden biraz bahsedebilir misiniz?

WoodTech Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı 34 yıldır kesintisiz bir şekilde sektörün tüm paydaşları için büyük bir buluşma, iş birliği geliştirme platformu oluşturuyor. Fuar, Türkiye’de küçük bir atölyede başlayıp 90’lı yıllarda bilgisayar destekli teknolojinin kullanımıyla adeta çağ atlayan ağaç işleme makineleri sektörünün gelişim aşamalarına şahitlik ediyor. Türkiye’de ağaç işleme makinelerinin üretim gücü, fuarın sunduğu tanıtım ve iş birliği imkanları ile her sene daha ileri seviyelere taşınıyor. Ağaç ve mobilya yan sanayi endüstrilerinin Avrasya’daki en büyük buluşma platformu olarak sektör paydaşlarının dünyada geliştirilen en yeni teknolojilerden haberdar olmaları, bu teknolojilere uyum sağlayabilmek için gerekli sermaye artırımına gitmeleri açısından oldukça teşvik edici bir platform yaratılıyor.

Diğer yandan WoodTech Fuarı, her sene yurt içinden ve yurt dışından ziyaretçi akınına uğruyor. Her sene onlarca ülkeden binlerce iş insanının ziyaret ettiği fuar, ziyaretçi profiliyle de farkını hissettiriyor. Ziyaretçilerinin büyük bölümü nitelikli yatırımcılardan oluşuyor ve her sene katılımcı firmaların birçoğu fuar sırasında önemli miktarda siparişler alıyor.  Sektörün nabzını tutan fuarımızda AİMSAD’ın rolü yadsınamaz.  Uyumlu iş birliğimiz sayesinde nitelikli ziyaretçilerin varlığını her geçen yıl daha da hissediyoruz. Yatırım yapma, satın alma ihtiyacı olan ziyaretçilerin oranı da yıllara bağlı olarak artış gösteriyor. Fuarımız, 34 yıldır sektörün ticari faaliyetlerine yön verirken, üreticilerin büyüme hızını artırıyor, üreticilerin seslerini dünyaya duyurmakta elçi görevi üstleniyor. Başta AİMSAD olmak üzere, fuarımızı sadece ülkemizin değil, Avrasya’nın da lideri haline getiren tüm sektör paydaşlarına teşekkür ediyorum.

  • WoodTech Fuarı’na katılanları bu yıl ne tür yenilikler bekliyor?

WoodTech Fuarı, her sene olduğu gibi bu sene de yatırım yapma, satın alma ihtiyacı olan firmalar için büyük bir buluşma ortamı yaratacak. En yeni teknolojilerin sergileneceği fuarımızda yurt içinden ve yurt dışından büyük çaplı ve KOBİ ölçeğinde firmaları katılımcılarımızla bir araya getireceğiz. TÜYAP yurt dışı ofislerimiz ve Reed Exhibitions’ın tüm dünyaya yayılmış küresel temsilcilik ağı aracılığıyla özellikle Avrasya coğrafyasında sektöre hakim ekiplerimiz sayesinde, katılımcılarımızı aradıkları müşteri profilleriyle buluşturmak adına çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürüyor. Yurt dışından alım heyetleriyle kurduğumuz bağlantılardan verimli sonuçlar alıyoruz.

120 bin metrekarelik alanda, 14 salonda düzenlenecek fuarımızda katılımcı ve ziyaretçi firmalarımızı bu sene yine büyük iş birlikleri bekliyor. Öte yandan artık kaçınılmaz olan dijital dünyanın hem kendi iş modellerimizi hem hitap ettiğimiz sektörlerin iş anlayışını temelden değiştirmeye başladığının bilincindeyiz. Covid-19 sürecinde daha da hızlı bir şekilde dijitalleşmek zorunda kalan dünyaya fuarcılık sektörü olarak bizler de kayıtsız kalmadık. Yaşanan bu dijital dönüşüme biz de hızla ayak uyduruyoruz ve tüm iş yapış modellerimizi dijital ortama uygun hale getiriyoruz. Buradan hareketle, 2021 yılından itibaren tüm fuarlarımızı hibrit formatında düzenleyerek fuar alanımızdaki yüz yüze iletişimin etkisini dijital teknolojilerin tüm imkanlarıyla güçlendiriyoruz. Business Connect platformumuz 9-13 Ekim tarihlerinde fuarımız ile eş zamanlı olarak katılımcı ve ziyaretçilerimizin hizmetinde olacak, bu sayede çeşitli sebeplerle fiziki fuarda bulunamayacak olan kişilerin de kesintisiz iş bağlantısı yapmalarına olanak tanıyacağız.

  • WoodTech 2021’de ziyaretçi sayısının geçtiğimiz yılları geçeceğini düşünüyor musunuz?

Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle daralan sektöre yeni iş fırsatları sunan bu açıdan değerlendirildiğinde sektör temsilcilerine rahat bir nefes aldıran fuarımıza, bu sene etkin aşılamanın da katkısıyla geçtiğimiz yıla kıyasla daha nitelikli bir ziyaretçi kitlesi bekliyoruz. Dünyanın birçok bölgesinde iki yıla yakındır fuar yapılmamasının da etkisiyle bu sene fuarımıza hem yurt içinden hem de yurt dışından yoğun bir ilgi olacağını düşünüyoruz.  Bunun ilk sinyallerini de online kayıtlarımızda gözlemlemeye başladık.

“Katılımcılarımızın hedefledikleri pazarlara ulaşmasında köprü olmaya devam ediyoruz”

  • Hangi ülkelerden katılımcılarınız ve ziyaretçileriniz olacak?

Her sene olduğu gibi Ortadoğu ülkeleri, Balkanlar, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler, Rusya ve çevresindeki ülkelerin bulunduğu Avrasya coğrafyasından birçok ziyaretçiyi fiziki fuarımızda yoğun bir şekilde görme şansımız olacak.  Uzak coğrafyalardan fuara seyahat etmesi zor olan sektör profesyonellerini ise online etkinliklerimizde katılımcılarımızla bir araya getirerek çok önemli iş fırsatlarının yakalanmasına katkı sağlayacağız. Katılımcılarımızın hedefledikleri pazarlara ulaşmasında önemli bir köprü olmaya devam ediyoruz. Proje ekibimizin ve TÜYAP’ın Rusya, Makedonya, Gürcistan, İran ve Mısır bölgesinde bulunan yurt dışı ofislerinin yıl boyunca sürdürdüğü dijital ve geleneksel pazarlama çalışmaları sonucunda nitelikli yerli ve yabancı sektör profesyonellerinin içinde bulunduğu alım heyeti programımızın çok verimli geçeceğine inanıyoruz.

“WoodTech sektörün nabzını tutuyor”

  • WoodTech Fuarı hem Türkiye hem de dünya çapında AİM sektörü açısından nasıl bir öneme sahip?

Ağaç işleme makineleri sektörü, Türkiye’de hızlı gelişen sektörler arasında yer alıyor. Özellikle dijitalleşme hareketi ile birlikte sektördeki gelişim de hız kazandı. Sektördeki bu gelişim potansiyeli yarattığı ekonomik değerde de hissedilen bir artışa imkan tanıdı. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; AİMSAD’ın yayımlamış olduğu rapora göre, yurt içi satışın 2021 yılının sonunda 250 milyon dolara ulaşması beklenirken, üretim gücünün ise 300 milyon doları aşması hedefleniyor. Yine bu yıl içinde ihracatın yaklaşık 140 milyon dolara ulaşması öngörülüyor. Bu rakamlar tahmini de olsa pandemi döneminin yarattığı olumsuzluklar düşünüldüğünde gelecek için oldukça umut veren bir tablo sunuyor. Türkiye pazarında mevcut ve yeni üreticilerin ilerleyişiyle ağaç işleme profesyonelleri Avrasya coğrafyasının alanında lider fuarı olan WoodTech’te sektörün nabzını tutuyor. Burada tabii ki WoodTech Fuarı’nın sektördeki ihracat tablosuna verdiği katkı çok önemli bir boyutta yer alıyor.

WoodTech Fuarı, dünyadan ve Türkiye’den firmaları buluşturarak sektörün gelişiminde tetikleyici bir etki yaratıyor. Türk firmaların dünyaya açılan kapısı olarak ticari faaliyetlerin dünya çapında sürdürülmesinde, sektör paydaşlarının yüzünü inovasyona ve yüksek teknolojiye dönerek kendilerini geliştirmelerinde ve dünyadaki rakipleriyle yarışmalarında itici bir güç oluşturuyor.

  • Fuar ile ilgili pazarlama çalışmalarında nelere öncelik verildi?

Her sene olduğu gibi bu sene de katılımcı ve ziyaretçilerimize yönelik pazarlama ve tanıtım çalışmalarında geçtiğimiz yıllarda düzenlenen fuarların firmalara kazandırdıklarını örnekleriyle aktarıyoruz. Hedef pazarlara ulaşma, mevcut pazarlarda kalıcılık elde etme konusundaki faydalarına değinerek, fuarımızın başarısını ortaya koyan bir yaklaşım sunuyoruz. Katılımcılarımızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yoğunlaştırdığımız dijital ve geleneksel pazarlama yöntemleri ile yurt dışı ziyaretçilere nokta atış ulaşıyor, katılımcı firmaların bu ihtiyaçlara cevap verecek en verimli kitleye ulaşmak için çaba gösteriyoruz.

  • Pandemi sebebiyle geçtiğimiz yıl birçok fuar iptal edildi. Ancak WoodTech pandemi tedbirleri altında başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Bu bağlamda geçen yılı değerlendirir misiniz? 

Pandemi tedbirleri kapsamında TÜYAP çatısı altında 2020 yılındaki ilk yüz yüze fuarı olarak düzenlediğimiz WoodTech Fuarı’ndan oldukça başarılı sonuçlar aldık. Bu başarıda fuarın pandemi şartlarına rağmen organize edilmesi noktasında başından sonuna bize destek olan AİMSAD’a özellikle teşekkür ediyoruz. Fuarımız pandemi döneminde hem Sağlık Bakanlığı’nın hem de Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği tüm kriterler yerine getirilerek açıldı. İstanbul’daki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezimiz, Türk Standartları Enstitüsü’nün tüm denetimlerinden başarıyla geçerek Türkiye’nin TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk fuar alanı oldu. Sıkı bio-güvenlik önemleri altında gerçekleşen WoodTech Fuarı’ndan katılımcı ve ziyaretçilerimiz oldukça memnun ayrıldı. Pandemi şartlarında nasıl fuar düzenleneceği konusunda dünyaya örnek olan fuarımızı 60 ülkeden sektör profesyoneli ziyaret etti. Ziyaretçilerin büyük bölümü nitelikli yatırımcılardan oluşurken, fuara katılan firmaların büyük çoğunluğu fuar sırasında sipariş almanın memnuniyetini yaşadı.

Tüm paydaşlarımızın sağlığı bizim için her zaman öncelikli olmuştur. Bu nedenle WoodTech Fuarı için de tüm önemlerimizi şimdiden almış durumdayız. HES kodu sorgulaması, maske kullanım zorunluluğu, metrekare başına düşen kişi sayısı gibi tüm konuların katılımcı ve ziyaretçilerimizin konforunu devam ettirebilmek için konusunda uzman ekibimiz bulunuyor. Ayrıca, temassız fuarcılık anlayışıyla katılımcı firmalarımızın ve ziyaretçilerimizin fuar alanındaki deneyimini en üst seviyeye çıkartıyoruz. Ziyaretçi kaydından stant kurulumu ile ilgili işlemlere kadar tüm süreçlerimizi dijitalleştirerek sıfır temasla gerekli tüm işlemleri minimum sürede gerçekleştirecek bir alt yapıya sahibiz.  Bu sayede tüm paydaşlarımızı gönül rahatlığıyla fuar alanımızda buluşturmayı dört gözle bekliyoruz.

“Fuarımız sektörde kalıcı bir Ar-Ge kültürü oluşturulmasını destekliyor”

  • Yerli ve yabancı birçok markayı bir araya getiren WoodTech Fuarı katılımcılarına ve ziyaretçilerine ne gibi avantajlar sağlıyor?

Her sene fuarımıza yurt içinden ve yurt dışından katılan sektör profesyonelleri, işlerini büyütmek ve satışlarını artırmak amaçlı çok büyük kazanımlar elde ediyor. Katılımcılarımız fuarda satın alma, sektördeki yenilikleri gözlemleme, diğer firmalar ile olan ilişkilerini güçlendirme gibi iş ihtiyaçlarını gideriyorlar. İş bağlantıları geliştiriyor, yeni ve mevcut müşterilere ulaşıyorlar. Yine online etkinliklerle daha önce ulaşamadıkları hedef ziyaretçilere ulaşıyorlar. Fuarımızı diğer fuarlardan ayıran en önemli özellik; bir mobilya üreticisinin WoodTech ve Intermob Fuarlarına geldiğinde mobilya üretiminde kullanılan makine ve ekipman dahil, tüm ürünleri aynı çatı altında tedarik etme şansı… Eş zamanlı fuarlarımız sayesinde gelen ziyaretçiler tüm ihtiyaçlarını fuar süresince karşılama fırsatı buluyor. Fuarımız sadece firmalar açısından değil sektörün gelişimi için de çok büyük fırsatlar sunuyor. Firmaların ihracat faaliyetleri açısından da bir kaldıraç etkisi yaratan fuarımız, sektörde kalıcı bir Ar-Ge kültürü oluşturulmasını destekliyor. Firmaların yüzünü inovasyona yönelten, Ar-Ge yatırımlarının üretim ve ihracat faaliyetlerindeki olağanüstü gücünü vurgulayan yönüyle de firmaların dünyaya açılan kapısı olarak konumlanıyor. Önemli iş bağlantılarına ev sahipliği yapmaya olanak sağlayan yönünün yanı sıra, yeni pazarlara açılmak ve mevcut pazar paylarını artırmak isteyenler için etkin bir ticaret platformu olmayı sürdürüyor.