AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur KAÇAK

49. sayımız ile karşınızda olmaktan her zaman olduğu gibi büyük mutluluk duyuyorum. Bu sayımızda reel piyasalar için çok kritik bir konuyu kapak dosyamıza taşıdık. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermeden önce birkaç gündem maddesine değinmek istiyorum.

Yılın ilk yarısını geride bıraktık. 2023 yılının tüm piyasalar için zorlu geçeceğini gerek ekonomik göstergelerden gerekse içinde bulunduğumuz piyasalardaki gelişmelerden tahmin ediyorduk. Evet, zorlu bir yıl yaşıyoruz ama her şeye rağmen Türk ağaç işleme makine sektörü olarak var gücümüzle çalışmaya, markalarımızı dünya arenasında tanıtmaya devam ediyoruz. Bu sürecin en iyi şekilde gerçekleşmesinin en önemli adımının ise elbette yurt dışı fuarları olduğunu biliyoruz.

Hepinizin bildiği üzere LIGNA sektörümüzün en önemli fuarı. Bu yıl mayıs ayında düzenlenen fuara 37’si AİMSAD üyesi olmak üzere 53 Türk firması katılım sağladı. Sektörün devler ligine Türk makinecileri damga vurdu. Ancak fuar dönüşü beklenmedik bir kararla karşı karşıya kaldık ve metrekare birim fiyatı üzerinden hesaplanan fuar teşvik bedelinin, daha önce resmi olarak açıklanan teşvik oranlarına göre yaklaşık yüzde 50 oranında azaltıldığını öğrendik. Şubat ayındaki listede yer alan 11 bin 747 TL ile üst limitlerde hesaba katılması halinde, katılımcılar toplamda yaklaşık 45 milyon TL teşvik alacakken, bu rakam 32 milyon TL’ye düştü. Ülkemizin ihracatına önemli katkılar sunan sektörümüz maalesef bu kararla, ödüllendirilmek yerine adeta cezalandırıldı. Alınan karar ve yaşadığımız sorunla ilgili AİMSAD olarak bir yandan PR çalışmaları yaparken, bir yandan da resmi cevap alma konusunda da lobi faaliyetleri yürüttük. Ancak girişimlerimizin cevapsız kalmasını dikkate alarak LIGNA Fuarı teşviklerinin yeniden arttırılmayacağını düşünmekteyiz.

Bir diğer gündem maddemiz ise Katma Değer Vergilerindeki artış… Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre; mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 18’lik Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 20’ye çıkarıldı. Bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10’a yükseltildi. Ayrıca asgari ücrette de revize yapıldı ve yeni asgari ücret 11 bin 402 TL olarak belirlendi. Yeni gelişmeler tüm sektör paydaşlarımızın yol haritalarını revize etmesine yol açtı.

Yol haritası demişken, tam burada kapak dosyamıza parmak basmak ve tüm sektörlere uyarıda bulunmak isterim. Çok ciddi bir konu ile karşı karşıyayız; “karbon” Tüm ticari dengelerimizi yeniden kurgulamak zorundayız, AB’nin yakın zamanda uygulamaya koyacağı sınırda karbon düzenlemesi mekanizmasına maalesef Türkiye olarak şu an ayak uyduramıyoruz. Uzmanlar çok net bir şekilde uyarıyor, “Mallarımız, Avrupa sınırlarında kalabilir” Konuyu dikkate almanızı, yapılan röportajları ince ince okumanızı ve bir an önce yola koyulmanızı öneriyorum. Zamanımız az, yapmamız gerekenler çok.

Sizleri dopdolu bir içeriğe sahip yeni sayımızla baş başa bırakıyor ve keyifli okumalar diliyorum.