Değerli Sektör Paydaşları,

2024 yılının başlarında olduğumuz bu dönemde, Türk ağaç işleme makine sektörünün geçtiğimiz yıl gösterdiği performans ve önümüzdeki döneme yönelik beklentilerini sizlerle paylaşmanın önemini vurgulamak isterim. 2023 yılını 160 milyon dolarlık ihracatla kapatan sektörümüz, 2024 için daha iddialı bir hedefle yola çıktı. Ancak yılın ilk ayında küresel ekonomik daralmanın getirdiği zorlukları hissettik. Bu süreçte, üretimden ihracata, ithalattan yurt içi satışlara kadar birçok alanda yaşanan düşüşler, sektör olarak karşılaştığımız zorlukları ve bu zorlukların üstesinden gelmek için birleşmemiz gerektiğini gösteriyor.

İlk olarak sizlerle sektörel verileri paylaşacak olursak; Türk ağaç işleme makine sektörü, 2023’ü 160 milyon dolarlık ihracat ile kapattı ve 2024 için 180 milyon dolarlık ihracat hedefi belirledi. Ancak, sektör 2024’ün ilk ayında küresel ekonomik daralmanın etkilerini hissederek, üretimde yüzde 4,76, ihracatta yüzde 3,57, ithalatta yüzde 26,30 ve yurt içi satışlarda yüzde 12,9 oranında düşüş yaşadı. Bu dönemde 10 milyon 272 bin dolarlık ihracat ve 5 milyon 415 bin dolarlık ithalat gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 190, dış ticaret fazlası ise yaklaşık 5 milyon dolar oldu. Ocak ayında en çok ihracat yapılan ülke Cezayir olurken, ithalatta ise Çin ilk sırayı aldı.

Her yıl olduğu gibi 2024 yılında da yoğun bir fuar dönemimiz olacak. Bu dönem, sektördeki firmalar için önemli fırsatlar sunacak. Çünkü uluslararası alanda kendilerini tanıtma, yeni iş birlikleri kurma ve sektördeki gelişmeleri yakından takip etme imkanı buluyorlar. Dolayısıyla, firmalarımız bu fırsatları değerlendirerek sektördeki konumlarını güçlendirebilirler. Biz de AİMSAD olarak yurt içi ve yurt dışında gerçekleşecek olan fuarlarda yerimizi alacağız.

2024 yılındaki ilk durağımız 5-7 Mart tarihleri arasında düzenlenen Dubai Woodshow Fuarı oldu. Fuara Türkiye’den daha çok ahşap bazlı hammadde, tutkal, mobilya kimyasalı üreticileri ve mobilya aksesuarı üreten firmalar katılım sağladı. Bununla birlikte bazı firmalar makine bayileri aracılığıyla, ürünlerini sergilediler. Özellikle yurt dışı fuarlarında çok ciddi bir Çin etkisi görmeye başladık. Dubai Woodshow’da da durum aynıydı.

Dünyadaki rekabet ortamında ana sanayiciler kadar, onlara destek olan yan sanayi firmalarının da uluslararası alanda kendilerini ispatlamaları ve tanıtmaları büyük önem taşıyor. Türkiye’de üretilen ekipmanların yüksek kalitesine rağmen, Avrupa’da tanınmayan markalarla çalışmak müşterileri ikna etme sürecinde zorluklar yaratabiliyor. AİMSAD Dergisi olarak, sizler için Türkiye’deki yan sanayinin güncel durumunu detaylı olarak ele aldığımız bir kapak dosyası hazırladık. Oldukça önemli tespitlerin olduğu kapak röportajlarımızı dikkatle okumanızı öneririm.

Son olarak sizlere iki müjde verelim. İlki ağaç işleme makine sektörünün, Avrasya’daki en önemli buluşma noktası olarak bilinen WoodTech Fuarı, 2024 yılında Ticaret Bakanlığı’nın Yurt içi Nitelikli Fuar Teşvik listesine dahil edildi. Böylelikle teşvik, belirlenen kriterlere uygun olarak seçilen fuarlara katılan firmalara, fuar katılım maliyetlerinde önemli bir maddi destek sunacak. İkinci müjdemiz ise AİMSAD olarak bize ayrı bir heyecan yaşatan yeni yayın organımız TWM Magazine ilk sayısıyla yayın hayatına başladı. Tamamen yurt dışına özel, tamamı İngilizce hazırlanan dergimizin; Avrupa, Amerika, Güney Amerika ve Türki Cumhuriyetlerde dağıtımı yapıldı. Bu derginin, sektörün küresel arenada daha fazla rekabet avantajı elde etmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Saygılarımla,

Ağaç İşleme Makine Sanayicileri

Derneği (AİMSAD)

Genel Sekreteri Arif Onur KAÇAK