İş dünyası ve sektör temsilcilerinin okuma alışkanlıkları ile ilgili söyleşimizin ilkini AİMSAD Başkanı Mustafa Erol ile yaptık. Erol, son yıllarda gelecek bilimi ile ilgili kitapların ilgisini çektiğini söyledi.

Yapılan araştırmalara göre günde 6 dakika kitap okumak stresi yüzde 68 azaltıyor. ABD’de Emory Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre ise iyi bir kitap okuyucusunun beyni daha fazla çalışıyor; beyinde kas hafızasına benzer şekilde devam eden nörolojik değişiklikler meydana geliyor.

Yine yapılan araştırmalara göre, işlerinde başarılı olan üst düzey yöneticilerin ortak özelliklerinden biri de düzenli olarak kitap okumaları. Gün içerisinde kendilerine zaman ayıran ve kitap okumadan günü kapatmayan iş insanları daha başarılı oluyor.

Biz de AİMSAD Dergisi olarak, bu sayımızdan itibaren iş dünyamızdan isimlerle ve sektörümüzü temsil eden iş insanları ile okuma alışkanlıkları üzerine söyleşiler yapmaya başlıyoruz. İlk konuğumuz yoğun iş yaşamına rağmen düzenli bir okuma alışkanlığı olan ve farklı alanlarda uzun soluklu okumalar yapan AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol…

Mustafa Bey, öncelikle şu anda hangi kitabı okuyorsunuz?

Karl Ove Knausgaard’ın Kavgam serisinin dördüncü kitabı Karanlıkta Dans isimli kitabını okuyorum. 

Kitap okumaya fırsat bulabiliyor musunuz? Ne sıklıkla okuyorsunuz?

Önceden daha sıklıkla okuyordum, bu yıl geçmiş yıllara oranla nispeten daha az okudum. Bu aralar belki dünyadaki genel durumun etkisiyle vakit geçirmek için, kafamı dağıtmak için kitap okuyorum. Pandemi sürecinin etkisi sanırım. Daha çok dışarıda olmak istediğim bir dönemdeyim. Genel olarak baktığımızda özellikle yaz dönemi bizim sektörün yoğun dönemleri olmadığı için yazın daha çok okuyorum.

Ne tarz kitaplar okursunuz?

Ağırlıklı olarak gelecek bilimi, bilim, tarih, okuyorum. Farklı dönemlerde, farklı konulara yönelmeyi severim. Kendime 6 aylık periyotlar belirlerim. Bu dönemde farklı bir konuya odaklanıp bu konuyla ilgili önemli tüm kitapları okumaya çalışırım. Her dönem farklı bir konu odağımda oluyor. Siyaset, ekonomi, tarih, bilim, mesleki kitaplar gibi pek çok konuda olabilir, o anki ruh halime göre değişiyor.

Başucu kitabınız var mıdır?

Benim başucu kitabım diyebileceğim bir kitap yok. Çünkü bu yaşa göre, zamana göre değişen bir şey. Okumaktan zevk aldığım, çok etkilendiğim pek çok kitap oldu. Hepsinden aldığım farklı tatlar oldu. Hepsi bana yeni bakış açıları kazandırdı.

Çevrenize önerdiğiniz, etkilendiğiniz birkaç kitap ismi öğrenebilir miyiz?

Dünyaca ünlü gelecek bilimci Prof. Dr. David Passig’in kaleme aldığı 2050 kitabı beni çok etkileyen bir kitap oldu. Passig’in geleceğe yönelik tahminleri insanı hem şaşırtıyor hem de düşündürüyor. Son zamanlarda okuduğum Ali Bahtiyari’nin yazdığı Bozuk Pusula kitabı da beni etkiledi.  Baba oğul ilişkileri ekseninde suç ve asaleti sorgulayan ilgi çekici bir kitap. Yine gelecek bilimi üzerine kitaplar yazan Alvin Toffler’in Üçüncü Dalgası kitabını da dostlarıma öneriyorum. Selvi Atıcı’nın Biz isimli kitabı da sevdiğim kitaplardan biri oldu.

Daha çok nerede okusunuz?

Çoğunlukla evde, yolda, seyahatte kitap okurum.