Fen-İş Makina Yönetim Kurulu Üyesi Tijen Akoğlu ile kitap okuma alışkanlıkları üzerine gerçekleştirdiğimiz röportajda, Akoğlu’nun okumaktan keyif aldığı yazarları ve günümüz okuma alışkanlıkları üzerine konuştuk.
Bu sayımızda, Kitap Röportajı sayfamıza Fen-İş Makina Yönetim Kurulu Üyesi Tijen Akoğlu’nu konuk ettik. Teknolojinin okuma alışkanlıklarını değiştirdiğine değinen Akoğlu; “Bizim çocukluğumuzda kütüphanelere üye olunur, ödevler orada yapılır, haftalık kitap alınır ve her hafta yenisi ile değiştirilirdi. Maalesef teknoloji kitap okuma alışkanlıklarını çok azalttı” diye konuştu.
- Öncelikle kitap okuma alışkanlığınızdan bahseder misiniz? Nasıl bir okursunuz?
Lise ve üniversite yıllarında çok yoğun kitap okurdum. Fakat şu anda bir yandan iş, bir yandan günlük hayattaki koşuşturmalar nedeniyle eskisi kadar kitap okumaya zaman ayıramıyorum. Yine de kitap okumak için kendime fırsat yaratmaya çalışıyorum.
- Ne tür kitapları okumayı seviyorsunuz? En sevdiğiniz kitap ve yazar kimdir?
Eğitici ve yol gösteren kitapları tercih ediyorum. Ayrıca yaşanmış hayat hikayelerini okumayı seviyorum. Eski Türk klasikleri de vazgeçemediklerimdendir. En sevdiğim yazar ise Orhan Pamuk.
“Akşam saatleri en az bir saat okumaya çalışıyorum”
- Kitap okumaya fırsat bulabiliyor musunuz? Ne sıklıkla kitap okuyorsunuz?
Başta da söylediğim gibi yoğunluğum sebebiyle eskisi gibi kitap okuyamıyorum. Ama yine de akşam saatlerinde en az bir saat okumaya çalışıyorum.
- Başucu kitabınız var mı?
Başucu kitabım yok. Günümüzde başucu kitabımız teknoloji oldu maalesef.
- Ortalama bir kitabı kaç günde bitirebiliyorsunuz?
Kitabın sayfa sayısına göre ve akıcılığına göre değişiyor ama maksimum bir ay içinde başladığım kitabı bitirmeye çalışıyorum.
- Okunmasını önerdiğiniz kitaplar var mı?
Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi, Bülent Gardiyanoğlu’nun Kendini Ertelemekten Vazgeç, Robert Cialdini’nin İknanın Psikolojisi ve Kinsun’un Pes Etme Mucizeler Yolda adlı kitaplarının mutlaka okunmasını öneriyorum.
“Okuma konusunda tembeliz”
- Günümüz kitap okuma alışkanlıklarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kitap okuma alışkanlığının bir kültür olduğunu düşünüyorum. Bu kültürün de ne yazık ki toplumumuzda pek yer edindiğini söyleyemem. Okuma konusunda tembel olduğumuz araştırmalarla kanıtlanan bir gerçek. Bizim çocukluğumuzda kütüphanelere üye olunur, ödevler orada yapılır, haftalık kitap alınır ve her hafta yenisi ile değiştirilirdi. Maalesef teknoloji kitap okuma alışkanlıklarını çok azalttı.Günümüzde gazeteler bile artık internetten okunuyor.
“İnsanların yaşanmış başarı hikayelerini okumak hoşuma gidiyor”
- Son zamanlarda iş dünyasında kişisel gelişim kitaplarına yoğun bir ilgi var. Bu tarz kitaplara bakış açınız nedir?
Kişisel gelişimin hayatımızın her evresinde olduğunu düşünüyorum. Bu tarz kitapları da okumayı seviyorum. Kişisel gelişim kitaplarını genelde stres ve kaygıyı pozitif düşünceye nasıl dönüştürebilirizin anahtarı olarak görüyorum. İnsanların yaşanmış başarı hikayelerini ve tecrübelerini okumak hoşuma gidiyor. En son okuduğum kitaplar genellikle bu tarz. Kişisel gelişimini sürdüren kişinin yeniliklere açık ve motivasyonun yüksek olacağını düşünüyorum.