AİMSAD üyelerine yüzde 10 indirim uygulaması başlatan ticari istihbarat portalı TradeAtlas’ın Türkiye Satış Müdürü Sabriye Köroğlu, “AİMSAD üyeleri, TradeAtlas gibi küresel bir veri tabanında yer alarak kendilerini tanıtma imkanına kavuşacaklar” dedi.

2010 yılından bu yana, Ticaret Bakanlığı’nca (Ekonomi Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı) kesintisiz olarak onaylı tek e-ticaret sitesi olan TradeAtlas, AİMSAD ile gerçekleştirdiği iş birliği sonucunda AİMSAD üyelerine yüzde 10 ilave indirim uyguluyor. Tradeatlas.com üzerinden 230 ülkeden 16,9 milyon ithalatçı, 13,9 ihracatçı firma, yıllık 19 trilyon dolarlık dünya ithalatının 13,5 trilyon dolarına, 1,3 milyar konşimento ve sevkiyat bilgisine ulaşılabiliyor.

70’ten fazla ülkedeki müşterileri ve 25 ülkedeki temsilcilikleri ile küresel çapta hızla büyümeye devam eden TradeAtlas, üyelerine veri kapsamı dahilinde ülkelerin; GTİP – İthalatçı – İhracatçı – Ürün – Marka temellerinde firmaların ne kadarlık, hangi ihracatçı firmadan, hangi tarihte ve ülkeden ithalatları gerçekleştirdiği gibi en kritik pazar bilgilerini sunuyor. Böylece TradeAtlas üyeleri, uluslararası pazarlardaki ithalatçıların ve rakiplerin sevkiyatlarını görebiliyor, potansiyel yeni müşterilere ulaşılabiliyor.

Hali hazırda bulunan İş Bankası indirimine ilave uygulanacak bu yüzde 10’luk indirimin yanı sıra, Ticaret Bakanlığı’nın da yüzde 60 geri ödeme desteği bulunuyor. Üyelerine ticari istihbarat sunan TradeAtlas, GTIP arama motorunun yanı sıra, akıllı arama özelliği ile de kolaylık sağlıyor. AİMSAD ile gerçekleştirdiği iş birliğinin yanı sıra, TradeAtlas’ı, nasıl ortaya çıktığını, portalda nelerin bulunabileceğini ve sağladığı faydaları, TradeAtlas Türkiye Satış Müdürü Sabriye Köroğlu ile konuştuk.

‘Dünyada en büyük veriye sahip ihracat portalı’

Bu girişim nasıl ortaya çıktı? 

2007 yılında bir dış ticaret firması kurarak ihracat yapmaya karar verdik. İhracatla ilgili diğer tüm bilgilere sahip olmamıza rağmen yurtdışındaki doğru ithalatçılara ulaşamıyorduk. Geleneksel rehberlerdeki bilgileri kullanarak yurtdışında müşteri bulmakta zorlanıyor, doğru ithalatçılara ulaşamıyor ve çok fazla zaman kaybediyorduk. Çabamız, kolay, güvenli, hızlı ve düşük maliyetli olarak ithalatçı firma bilgilerine ulaşarak ihracata başlamak içindi. O dönem, yaptığımız araştırmalarda ithalatçı firma bilgileri hizmeti sunan dünyada çok az sayıda B2B portalı vardı. Bu portalların sundukları hizmetler ya sadece bir ürüne ya da birkaç ülke veya bölgeye yönelikti. Gümrük tarife kodu, ülke, ürün vb. kriterler üzerinden kesin olarak ithalat yapan firmaların bilgilerini de veremiyorlardı.

İnternetin yaygınlaşması, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler her ne kadar verilere ulaşımı kolaylaştırsa da bu verileri nihai kullanıcının hizmetine işlenmiş bir biçimde yani bilgi olarak sunan portallar pek yoktu. İhracatçılar, veri kalabalığı içinde kendileri için uygun olan, doğru olan ithalatçı bilgilerine ulaşmakta sorun yaşıyorlardı. Bunun sadece Türk ihracatçılarının değil dünyadaki tüm ihracatçı firmaların önemli bir sorunu olduğunu tespit ettik. Bu sorunu, önemli bir ticari fırsata çevirmek için çalışmalarımıza başladık.  Çalışmalarımızda yalnızca ülkemize değil küresel ölçekteki pazar potansiyeli üzerine odaklandık. Yola çıktığımız zamanın e-ticaretin dünyada gelişmeye başladığı yıllar olması, bizdeki farkındalığı iyice artırdı ve her girişimimizi küresel ölçeği düşünerek yapmaya başladık.

2009 yılı itibariyle ülkemizde ticari istihbarat sunan ilk B2B portalı olarak hizmet vermeye başladık. İhracatın hammaddesi olan ticari istihbarat alanında ülkemizde hizmet veren tek portal olduk. Ülkemizdeki ihracatçıların e-ticaret sitelerine üyelik giderlerini destekleyen Dış Ticaret Müsteşarlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nca 2010 yılından bil itibar yerli ve yabancı tüm e-ticaret siteleri arasında kesintisiz olarak onay verilen tek site olduk. 2013 yılında yine bir ilki gerçekleştirerek, ihracat portalımıza üye olan yabancılar sayesinde bu alanda ülkemize döviz kazandıran ilk ve tek portal olma başarısını gösterdik. Anlayacağınız, ticari bilgiyi ihraç ettik. Bilgi ihracatımızı her geçen sene artırdık. Bugün itibariyle 75’ten fazla ülkeden üyemiz, müşteri ve tedarikçi bulmak için portalımızı tercih ediyor. Hizmet İhracatçıları Birliği üyesi olarak daha fazla ülkeden firmayı üye yaparak ülkemize döviz kazandırmaya devam ediyoruz.

Geldiğimiz nokta itibariyle bu alanda küresel bir oyuncu olduk. Bugün ABD’den Çin’e, Rusya’dan Mısır’a, Kiribati’den Şili’ye kadar 230 ülke ve ekonomiden gerçek ithalatçı ve ihracatçı firma bilgileri sunan dünyada en büyük veriye sahip ihracat portalıyız.  Firmaların yanı sıra birçok ülkeden ticaret ve sanayi odaları, sektörel dernekler, hatta Ticaret Müşavirlikleri üyelerimiz arasında. Japonlarla görüşmeye başladığımız günü Meksikalılar ile bitirdiğimiz zamanlar oluyor. Her bir bölgeden ve ülkeden müşterilerimiz var. Bu nedenle, dünyanın farklı bölgelerinde temsilcilikler açtık. Bu sene sonunda 50 ülkede temsilcilik açmayı hedefliyoruz. Şirket merkezimizde, Çince, İspanyolca, Arapça, Rusça, Fransızca ve Ukraynaca dillerini bilen personelimiz var. 

Sektördeki birçok yeniliği dünyada ilk kez uyguladığımız için dünyadaki rakiplerimiz uygulamalarımızı taklit etmeye başladı. Akıllı arama özelliği ve yansıma verilerin kullanımını ilk kez biz kullandık.  Sektörde işaret edilen, örnek verilen, referans alınan bir portal olduk. Bakın size bir örnekten bahsedeyim. Şubat ayında, Portekiz’den bize ulaşan ve üye olmak isteyen bir firma, İspanya’da uluslararası ticaretle ilgili eğitim aldığı bir enstitüde, uluslararası pazarlarda müşteri ve tedarikçi bulmak için TradeAtlas’ın çok iyi bir platform olduğunu tavsiye ettiklerini söyledi. AB üyesi bir ülkenin dış ticaret enstitüsü, bizi, verdiğimiz hizmetin kalitesini biliyor ve en önemlisi tavsiye ediyor. Bu tarz örnekler, bizim için gurur verici olduğu kadar, motivasyonumuzu da artıran bir durum. Başardık, doğru yolda ilerliyoruz. Bu doğrultuda, gelecekte farklı uygulama ve hizmetlerimizi üyelerimizle tanıştıracağız.

Doğru bilgiye, doğru kaynaktan hızlıca erişmek

Trade Atlas’ın mevcut ticari ortamda firmalara sağladığı en önemli ayrıcalıklar nelerdir?

Küresel ticaretteki yoğun rekabet ortamında birçok firma stratejik, isabetli ve hızlı karar almak için ticari istihbarata ihtiyaç duyuyor. Ticari istihbarat ile doğru bilgiye doğru kaynaktan hızlıca erişen firma ve kurumlar hem kendilerinin hem ülkelerinin rekabet gücünü artırıyor. 

Çağdaş ihracat pazarlamasında, firmaların doğru hedef pazarlara yönelmeleri ve bu pazarlarda stratejik ve taktik faaliyette bulunabilmeleri ancak işlenmiş ve yorumlanmış bir ticari istihbarat bilgisi ile mümkündür.

Portalımızda, tüm ülkelerden ithalat ve ihracat verileri sağlandığı için ihracatçılar, yeni ve alternatif pazarlara erişebilmektedirler. Böylece ihracat portalımıza üye olan ihracatçılar, yurt dışı pazarlama faaliyetlerinin etkinlik ve verimliliğini artırmaktadırlar.

TradeAtlas çok farklı kaynaklardan temin edilen uluslararası ticaretle ilgili milyarlarca ham veriyi (konşimento, gümrük beyannameleri, ticaret sicil bilgileri vb.), temizlemekte, sınıflandırmakta, işlemekte ve analiz ederek, belirli parametreleri kullanarak söz konusu büyük veriyi (big data) akıllı arama özelliği ile, ilgili firmaları öne çıkararak, kullanışlı ve anlamlı hale getirip yerli ve yabancı firmalara sunmaktadır.

TradeAtlas.com’un üyelerine sunduğu bazı veriler;

* İhracatçılar için yeni ithalatçı bilgileri

* Yabancı ithalatçıların hangi tedarikçiden, ne kadarlık ve hangi fiyattan ithalat yaptığı,

* Yabancı ithalatçıların aylık ve yıllık toplam ithalat değeri,

* Yabancı rakiplerin hangi ithalatçılara hangi fiyattan ihracat yaptığı,

* İhracatçıların ihracat yaptığı ithalatçılarının rakiplerinden ne kadarlık ithalat yaptığı,

* İhracatçıların ihraç ürünlerinin dış pazarlardaki ortalama birim fiyatı,

* Bir ürünü belirli bir ülkede en fazla ve ne kadar sıklıkla hangi firmaların ithal ettiği,

* Bir ithalatçı firmanın yılın hangi döneminde ithalatı gerçekleştirdiği,

* Bir ithalatçının ilgili ülkenin ithalatında ne kadarlık payı olduğu

TradeAtlas sadece veri depolama hizmeti sunmuyor aynı zamanda verileri adeta bir terzi titizliği ile istenilen amaca yönelik işleyerek şirketler için daha kullanışlı hale getiriyor. Bunu yaparken ‘big data’ işleme teknikleri kullanarak verileri analiz ediyor, web sitesindeki ‘akıllı arama’ özelliği ile milyonlarca şirket arasından aranan ithalatçı veya ihracatçı şirket bilgilerini belli parametreleri kullanarak öne çıkartıyor. Böylece her bir şirket tarafından bireysel olarak yapılması durumunda çok daha zor olan, uzmanlaşma gerektiren, zaman alan ve hatalı sonuca ulaştırabilecek aramaları ortadan kaldırıyor.

Üyelerimize, 16,9 milyon ithalatçı, 13,9 milyon ihracatçı firma ve 1,3 milyar konşimento verisini tek platformdan sunarken üyelerimizin nokta atışı ithalatçı ve tedarikçi firmaları seçmeleri için gelişmiş arama uygulamamızı devreye aldık. Örneğin hem ‘testere makinesi’ hem de ‘ağaç işleme yedek parçasını’ belli bir ülkede ithal eden veya ihraç eden firmaların bilgilerine bu arama şekliyle ulaşılabilmektedir. 

Uluslararası ticarette tek pencere en temel hedefiniz nedir?

Temel hedefimiz, bu alanda uluslararası ticarete ilişkin tüm hizmetleri tek pencereden verebilen bir platform olmakta. Başta ülkemiz ihracatçıları olmak üzere tüm üyelerimizin müşteri portföylerini genişletmek suretiyle yeni pazarlara açılım sağlamaları için doğru ithalatçılara en güvenilir ve en hızlı şekilde erişim sağlamalarını temin edecek her türlü uygulamayı hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Yine ithalat yapan üyelerimize istedikleri ürünü, en uygun fiyata tedarik edecek bilgileri yeni uygulamalarımız ile sağlamayı hedefliyoruz. 

Tek bir pencere olarak hizmet sunma hedefimizi gerçekleştirdiğimiz an, üye firmalarımız, gerek ülke, ürün, sektör gerekse de firma bazında kendisine en uygun eşleştirmeyi yaparak küresel pazarları, 360 derecelik bir bakış açısıyla izleyebilecektir.

‘Dünyadaki en büyük ihracat portalı’

Yurt dışındaki muadilleriyle kıyaslandığında ne gibi fark ve avantajlara sahip?

Yurtdışı muadillerimizle kıyaslandığımızda en büyük farkımız, kapsama alanımızın genişliği ve veri büyüklüğümüz.  TradeAtlas, kapsanan ülke sayısı, sevkiyat ve konşimento sayısı, tekil ithalatçı ve ihracatçı firma sayısı kriterleri dikkate alındığında dünyada açık arayla en büyük ihracat portalıdır. Bu kadar veriyi işleyerek en uygun fiyata sunan tek ihracat portalıyız. Yurtdışı network bağlamında, en geniş yapılanmaya sahip portallardan biriyiz. Dünyada akıllı arama sistemini ilk uygulayan portalız, bu sistemi kullanan üyelerimiz en doğru sonuca ulaşabilmektedir.

Bir başka farkımız, ülkemizin hedefleri ve firmalarımızın ihtiyaçlarına yönelik çalışmaya gayret ediyoruz. Ülkemizin ihracat stratejisi, Yeniden Asya Açılımı ve Afrika Stratejisi ile paralel hareket ederek ihracatçılarımızın pazar bilgisi, ihracatçı bilgisi bulmakta zorlandığı Afrika ve Asya ülkelerine yönelik veri kapsamımızı genişletiyoruz. Büyük pazarlara özellikle yoğunlaşıyoruz. Bakınız, dünyada en fazla ithalat yapan ilk 36 ülke, 16,3 trilyon ithalat rakamı ile dünya ithalatının yüzde 90’ını yapıyor. Bu ülkelerden İspanya hariç geri kalan 35 ülkenin hiçbirinin ithalatında ülkemiz ilk 10 tedarikçi arasında yer almıyor. Ülkemiz hangi ülkelerin ithalatında ilk sıralarda yer alıyor, biliyor musunuz? Dünya ithalatının sadece yüzde 6’sını gerçekleştiren 33 ülkenin ithalatında ilk 10’da yer alıyor. 2019 yılında 230 ülkeden sadece Gürcistan’ın ithalatında birinci sırada olmuşuz. Azerbaycan’ın ithalatında ikinci Sırada, İsrail’in ithalatında ise üçüncü sıradayız. İthalatlarında ilk 10’da yer aldığımız ülkelerden İspanya hariç tüm ülkelerin yıllık toplam ithalatı 100 milyar doların altında. Bu sebeple, ülkemiz ihracatçılarının pazarlarını genişleterek fark oluşturmaya çalışıyoruz.

Yeni hizmetlerimiz arasında örneğin ‘GTİP Arama Motoru’ var. Bu arama motoruna herhangi bir ürünü arama kutucuğuna yazdığınızda yapay zeka uygulamasıyla en uygun GTİP kodunu öğrenebiliyorsunuz.

TradeAtlas.com olarak 2015 yılı için Amerika Birleşik Devletleri’nin tüm firma bilgilerini ücretsiz olarak kullanıma açtık. Firmalar herhangi bir bedel ödemeden 2015 yılında ABD’ye yapılan ithalatların bilgilerine erişebilir ve ihracat platformumuzdaki verilerin kalitesini kontrol edebilir. Öte yandan, her bir GTİP kodu ve Ülke için yapılan aramalarda bir sonuç ücretsiz olarak kullanıma açıktır.

Sistem en basit anlatımıyla nasıl işliyor?

Bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ağaç işleme makineleri gurubunda yer alan 846591 GTİP Kodu kapsamındaki testere makineleri (Sawing machines, Bandsaws, Circular saws) için TradeAtlas platformunda GTİP kodundan, İngilizce ürün adından, ithalatçı firma isminden ve ihracatçı firma isminden arama yapabiliriz.

İthalatçı bilgileri, rakiplerin ihracat bilgileri…

AİMSAD üyeleri için ne gibi ayrıcalıklar sunacak? Özellikle sektörel anlamda sağlanacak fırsatlar nelerdir?

AİMSAD üyeleri, yurtdışındaki ithalatçı bilgileri başta olmak üzere TradeAtlas platformu ile ürettikleri, ihraç ettikleri veya ithal ettikleri ürünlerin aylık olarak diğer ülkelerdeki birim fiyatlarını, yabancı rakiplerinin hangi ülkelere ve firmalara ihracat yaptıklarını, müşterilerinin veya tedarikçilerinin kendileri dışında hangi firmalarla ve pazarlarla çalıştıklarına ilaveten başka hangi ürünlerin ihracat ve ithalatını yaptıkları gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaklar. İthalat yapan AİMSAD üyeleri de ithal edecekleri ürünlere en uygun tedarikçiler ile TradeAtlas’tan edindikleri bilgiler ışığında irtibata geçebileceklerdir.

AİMSAD ile yaptığımız protokol gereği, AİMSAD üyelerine TradeAtlas’a üyelikte yüzde 10 indirim uygulayacağız.  Üyelik ile AİMSAD üyeleri, TradeAtlas gibi küresel bir veri tabanında yer alarak kendilerini tanıtma imkânına kavuşacaklardır.

Üyelik ve kullanım

İş birliği kapsamında uygulanacak yüzde 10 indirim, hali hazırda bulunan İş Bankası indirimine ilave uygulanacak. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nın da yüzde 60 geri ödeme desteği bulunuyor.Portal üyelik paketlerine AİMSAD Genel Sekreterliğinden ulaşabilir, TradeAtlas ile ilgili tüm bilgileri ise tradeatlas.com adresinden öğrenebilirsiniz. YouTube’dan TradeAtlas kanalını takip ederek, oradaki ‘ücretsiz deneme alanı’ videosu ile görsel olarak nasıl veri indirebileceğini ve veri olarak ne görülebileceğini izlemek mümkün.