Çetin Ünsalan –Gazeteci / [email protected]
Dijitalleşme çağımızın ve önümüzdeki süreç ekonominin en önemli başlıklarından biri. Bunun tersine hareket etmek ancak butik çalışmalarda ya da terzi usulü üretimlerde mümkün olabilecek bir dönem içerisindeyiz.
Bu nedenle size uygun dijitalleşme yolculuğunu başlatmadıysanız, başlatmanızı öneririm. Elbette yine eş zamanlı gelişen ve pazarı şekillendiren unsurlardan biri de e-ticaret. Elektronik ortamda yapılan bu alışveriş sisteminin de dışında kalmamalısınız.
Lakin bugünlerde beni rahatsız eden, tüm ekonomik düzen bunlardan ibaret olacakmış algısıyla, başta KOBİ’lerimiz olmak üzere tüm firmalarımızı, iş insanlarımızı ve profesyonellerimizi yanlış algıyla bir noktaya öteleyen yaklaşım.
Bilhassa pandemiyle birlikte bu iş o kadar kontrolden çıktı ki, amacını aşan ifadelerle ya yanlış yönlendirme riskine ya da göz korkutan vazgeçmelere neden olabilecek bir ortama doğru sürükleniyoruz.
Yine tekrar edeyim ki dijitalleşme ve e-ticaret asla göz ardı edilmemesi gereken bir yolculuk ya da açılım. Fakat hepimizi evlere yollayacak gibi sunulan bu kavramlara karşı da dikkatli olmak gerekiyor.
Şayet işin temeline verimlilik, katma değer, pazar çeşitlemesi gibi kavramları koymazsak, korkarım ki Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olma riskimiz de söz konusu. Nedense olaylı hep siyah beyaz değerlendiriyoruz.
Çok açık ve net belirtmek isterim ki, kaçınılmaz olarak iş yapış şekillerini, metodolojiyi değiştirecek bu gelişmeler, günün sonunda orijinal yaklaşımlarla, geçmiş maddi ve mesleki tecrübelerle, birikimlerle buluşmazsa, popüler kültür içerisinde kendimizi buna kaptırarak, hali hazırdaki sistemden çıkılırsa faturası büyük olur.
Günün sonunda nitelikli, tasarıma dayalı bir üretim yapmak durumundasınız. Yani online imalat gerçekleştiremezsiniz. Bu üretim süreçlerini daha verimli, daha etkin, daha az sermaye harcayan biçime sokmaktır dijitalleşme. Yoksa üretimi robotlara teslim edip, zanaati göz ardı eden bir yaklaşımın hayal kırıklığının büyük olacağını düşünüyorum.
Tıpkı webinar özelinde fuardan iş görüşmesine kadar tüm sistemin buraya geçeceğine inanmak gibi, üretimin de tamamen insansızlaşacağı kanaatine kapılmak, firmalarda ciddi hasarlara neden olacaktır.
Bunun yerine daha dengeli yaklaşımlar sergilemeli, firmanıza özel bir dijitalleşme yolculuğu kurgulamalı, bir yandan da yönetimden üretime insan kaynağınızı buna uygun hale getirmelisiniz. Tekrar altını çizeyim; uygun hale getirmelisiniz, sistem ve gelişmeler hali hazırda yaptıklarınızı terk etmeniz anlamına gelmiyor.
Keza aynı şeyi online ya da e-ticaret için de söylemek mümkün. Müşterileri göz ardı ederek, müşteri ziyaretlerini yok sayarak, sadece elektronik ortamda ticari faaliyetlerini yürütmeyi planlamak bir tercih, ama özellikle B2B alan için stratejik bir hata olacaktır.
Yurtiçinde ve yakın ihracat pazarlarında sisteminizi dijital teknolojinin faydalarını kullanarak devam ettirmeli ama terk etmemelisiniz. E-ticaret sadece dünyanın en uç noktasına kadar, minimum maliyetlerle ulaşmanızı sağlayacaktır. Tıpkı dijital teknolojilerin diğer faydaları gibi, verimliliğinizi arttıracaktır. Sizin yerinize, sizin işini yapması mümkün değil.